null ”Olen ymmärtänyt, ettei kukaan mies voi tehdä minusta ehjää, vain Jumala voi” – Pandoran elämään on mahtunut menestystä ja menetyksiä

Kun Anneli Magnusson eli Pandora tapasi nykyisen puolisonsa, hän tiesi, että mies oli hänelle se oikea. ”Kuulin Jumalan sanovan minulle, että älä anna tämän miehen kadota elämästäsi.”

Kun Anneli Magnusson eli Pandora tapasi nykyisen puolisonsa, hän tiesi, että mies oli hänelle se oikea. ”Kuulin Jumalan sanovan minulle, että älä anna tämän miehen kadota elämästäsi.”

Hengellisyys

”Olen ymmärtänyt, ettei kukaan mies voi tehdä minusta ehjää, vain Jumala voi” – Pandoran elämään on mahtunut menestystä ja menetyksiä

Ruotsalaiselle laulajalle Anneli Magnussonille eli Pandoralle itsenäisyys on tärkeää parisuhteessa.

Eräänä iltana 10-vuotias Anneli ­Magnusson makasi kotona vuoteessaan, risti kätensä ja sanoi ääneen: Gud, gör vad du vill med mig. Tee minulla mitä haluat.

Ravintola Kappelin pöydässä Magnusson levittää kätensä sivuilleen ja nauraa.

– Sitten avasin käteni näin ja odotin, että jotain tapahtuisi.

Mitään erityistä ei sinä iltana tapahtunut.

– En tiedä, mikä sai minut rukoilemaan, mutta ajattelen, että se oli minulta kapinallinen teko. Tiesin, että rukoilemalla rikon kodin sääntöjä.

Magnussonin perhe ei ollut uskonnollinen. Isosisko ja äiti olivat kiinnostuneita new age -henkisyydestä.

– Äitini oli ihminen, joka uskoi ihan mihin vain, myös vähän Jumalaan. Hän oli kiinnostunut myös ennustamisesta, unien tulkinnasta ja kummituksista.

Magnussonin äiti on nykyään 84-vuotias ja sairastaa muistisairautta.

Isäni ei ollut hyvä ihminen. En ole koskaan päässyt selvyyteen, miksi hän oli sellainen kuin oli.

Magnussonin isä oli ateisti.

– Joogaan hän kuitenkin uskoi. Hän kouluttautui jopa joogaohjaajaksi.

Isä kuoli 58-vuotiaana. Magnusson oli silloin 22-vuotias.

Lapsuudenperheessä vallitsi ahdistava ilmapiiri. Isä valvoi lastensa ja puolisonsa elämää monin tavoin. Magnussonin äiti ei saanut käydä töissä. Kun Magnusson halusi oppia soittamaan kitaraa, isä ei antanut lupaa, vaikka harrasti itse kitaransoittoa. Äiti vei tyttärensä salaa kitaratunneille ja maksoi tunnit mummin antamilla rahoilla.

– Isäni ei ollut hyvä ihminen. En ole koskaan päässyt selvyyteen, miksi hän oli sellainen kuin oli.

”Pandoralla oli upea ura, mutta en enää tiennyt, kuka on Anneli”

Vuonna 1993 lama oli Suomessa syvimmillään. Euroopassa sodittiin. Ruotsissa julkaistiin musiikkivideo, jolla Anneli Magnusson, taiteilijanimeltään Pandora, lauloi siniseen kimallemekkoon pukeutuneena.

Debyyttilevyltä One of a kind lohkaistu Trust me -single teki Pandorasta hetkessä tunnetun ympäri maailmaa. Hän oli tuolloin 23-vuotias.

Toimittajat kutsuivat Pandoraa one hit wonderiksi, vaikka levy myi kultaa sekä Ruotsissa että Suomessa ja Pandorasta tuli 1990-luvulla Ruotsin menestynein kansainvälinen artisti. Erityisesti häntä rakastettiin Suomessa ja Japanissa.

Pandoran kakkosalbumi Tell the World julkaistiin vuonna 1995. Sitä myytiin Pohjoismaissa yli 100 000 kappaletta.

Samalla yksityiselämässään laulaja menetti yhteyden itseensä.

– Pandoralla oli upea ura, mutta en enää tiennyt, kuka on Anneli.

”Tunsin itseni siinä kohtaa elämää täydellisen epäonnistuneeksi”

Vuonna 2003 Anneli Magnusson tapasi lapsensa, Leonin, isän. Hyvin pian Magnusson huomasi olevansa raskaana. Hän oli juuri eronnut edellisestä puolisostaan, joka oli toiminut hänen managerinaan. Mies oli tehnyt useita kirjanpito­rikoksia, joista Magnusson joutui tilille. Oikeustaistelu kesti lopulta 10 vuotta.

– Aluksi olin raskaudesta kauhuissani, mutta nyt ajattelen, että se oli Jumalan tapa rakastaa minua. Sain syyn pitää huolta itsestäni.

Magnussonin puoliso istui iltaisin television edessä ja joi coca cola -tölkkeihin kätkemäänsä alkoholia.

– Yritin puhua hänelle juomisesta, mutta hän kielsi kaiken. Ex-puolisoni muuttui hyökkääväksi ja käänsi asiat niin, että kaikki oli minun vikaani.

Samaan aikaan Magnusson oli talousvaikeuk­sissa oikeudenkäynnin vuoksi. Lisäksi levyjä myytiin vuosi vuodelta vähemmän cd-levyjen piraattiteollisuuuden takia ja keikat vähenivät.

En silloin nähnyt itselläni tulevaisuutta ilman kastetta.

Magnussonilla oli tapana pitää kerran vuodessa Västeråsin kirkossa hyväntekeväisyyskonsertti, jonka tuotto meni asunnottomien hyväksi. Konserttien yhteydessä Magnusson tutustui paikallisen helluntaiseurakunnan työntekijöihin. He kutsuivat Magnussonin puhumaan omasta elämästään seurakunnan naisten ryhmään.

– Tunsin itseni siinä kohtaa elämää täydellisen epäonnistuneeksi, ja minua hävetti mennä puhumaan naisten eteen.

– Kokoontumisessa kuulin muiden naisten tarinoita ja tunsin yhteenkuuluvuutta heidän kanssaan. Ymmärsin myös, että on olemassa vielä vaikeampia kokemuksia kuin minulla on ollut.

Magnusson koki tulleensa nähdyksi ja hyväksytyksi omana itsenään.

Vuonna 2007 hänet kastettiin Västeråsin helluntaiseurakunnassa.

– En silloin nähnyt itselläni tulevaisuutta ilman kastetta. Enää en kuulu helluntaiseurakuntaan, mutta siellä opin kaiken sen, mitä tiedän Jumalasta ja kristinuskosta.

”Älä anna tämän miehen kadota elämästäsi”

Perhe on pidettävä kasassa, Anneli Magnusson ajatteli, ja sinnitteli vielä kuusi vuotta lapsensa isän kanssa.

Vuonna 2013 Magnusson konsertoi Porissa. Konsertin järjestäjä oli pyytänyt ystäväänsä, entistä jääkiekkoilijaa Mikko Peltosta, auttamaan keikan järjestämisessä.

– Mikko oli oikea herrasmies. Hän piti todella hyvää huolta minusta ja bändistä koko illan ajan.

Konsertin jälkeen keikkajärjestäjä kutsui Magnussonin pikkujouluihin, joissa Peltonen toimi DJ:nä. Myöhemmin Peltonen saattoi Magnussonin taksilla hotelliin.

– Kuulin Jumalan sanovan minulle, että älä anna tämän miehen kadota elämästäsi.

– Olin ihmeissäni, koska minä en rakastunut hänen kaltaisiinsa miehiin. Hän oli aivan liian hyvä.

Kaiken tämän keskellä Mikko oli aina tukenani.

Seuraavana päivänä Magnusson lähetti Peltoselle viestin kiittääkseen edellisestä illasta. Viestistä alkoi jokapäiväinen yhteydenpito.

Kuukautta myöhemmin Magnusson kertoi Leonin isälle, että halusi erota. Aluksi mies nauroi ja ivasi, sitten hän muuttui uhkaavaksi. Magnussonin oli lähdettävä poikansa kanssa kotoa.

Mies alkoi uhkailla sillä, että veisi pojan huoltajuuden. Hän halusi pitää Magnussonin ostaman kartanon itsellään ja uhkaili myös Peltosta. Häiriköintiä kesti pari vuotta. Mies murtautui jopa Magnussonin kotiin ja varasti sieltä tavaroita.

– Kaiken tämän keskellä Mikko oli aina tukenani.

Vastoinkäymiset eivät loppuneet tähän. Vuonna 2017 kartano paloi niin pahasti, että Magnusson ja hänen poikansa joutuivat muuttamaan sieltä pois.

Rakkaus, ura ja elämän paras aika

Nyt Anneli Magnusson kokee elävänsä elämänsä parasta aikaa.

Parhaillaan hän kiertää Pohjoismaita Trust me 3.0. -kiertueella, joka alkoi maaliskuussa Himos Areenalta. Seuraavaksi kiertue siirtyy Tanskaan.

– Juhlistan kiertueellani ensimmäisen singleni 30-vuotispäivää. Kiertue on visuaalisesti ja musiikillisesti päivitetty versio 90-luvun show’sta.

Nykyään Magnusson ja Mikko Peltonen ovat myös työkavereita. Peltonen kiertää DJ:nä Pandoran mukana keikoilla silloin, kun päivätyö Dressmannin aluepäällikkönä sen sallii.

Magnusson iloitsee läheisistä väleistään 18-vuotiaaseen Leoniin. Tästä on kymmenessä vuodessa tullut merkityksellinen osa myös Peltosen elämää.

Sanotaan vaikka niin, että molemmat edelliset mieheni olivat kontrolloivia, aivan kuten isäni. 

Pari on kihloissa, mutta kiirettä naimisiin ei ole. Magnussonilla on Leonin kanssa koti Kungsörissä Keski-Ruotsissa. Suomessa hän asuu Peltosen kanssa vantaalaisessa kaksiossa.

Koska yhteinen aika ei ole itsestäänselvyys, pari viihtyy yhdessä aina, kun se on mahdollista. Peltonen on saattanut Magnussonin haastatteluun ja tekee töitä viereisessä pöydässä.

Varovainen eteneminen ja oma tila ovat Magnussonille suhteessa tärkeitä. Hän etsii pitkään oikeita sanoja summatakseen menneisyyden kokemuksiaan ja nykyistä itsenäisyyden tarvettaan.

– Sanotaan vaikka niin, että molemmat edelliset mieheni olivat kontrolloivia, aivan kuten isäni. 

– Nyt olen ymmärtänyt, ettei kukaan mies voi tehdä minusta ehjää, vain Jumala voi.

Kuka?

Eurodance-laulaja Anneli Magnusson, 53, tunnetaan taiteilijanimellä Pandora.

Mitä?

Pandora on myynyt uransa aikana yli 6 miljoonaa levyä, julkaissut 12 studioalbumia ja saanut 22 musiikkialan palkintoa.

Motto

Et voi muuttaa menneisyyttä, mutta tulevaisuuteen voit vaikuttaa. 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.