null Räppäri Mercedes, 28, ja elinkautistuomion istunut Janne Raninen, 44, rukoilevat, hoitavat marsujaan ja suunnittelevat isoja kirkkohäitä – ”Tuntuu upealta luvata uskollisuutta Jumalan edessä”

”Näen, että Jumala on suunnitellut tämän”, Linda-Maria Roine eli Mercedes sanoo.

”Näen, että Jumala on suunnitellut tämän”, Linda-Maria Roine eli Mercedes sanoo.

Hyvä elämä

Räppäri Mercedes, 28, ja elinkautistuomion istunut Janne Raninen, 44, rukoilevat, hoitavat marsujaan ja suunnittelevat isoja kirkkohäitä – ”Tuntuu upealta luvata uskollisuutta Jumalan edessä”

Linda-Maria Roine on huolissaan siitä, että Helsingin rap-piireissä fanitetaan Tukholman lähiöiden meininkiä. ”Tukholmassa räppärit kulkevat luotiliiveissä, koska joku voi oikeasti ampua heidät.”

Pinkki, hämärä ja vaniljantuoksuinen. Sellainen on räppäri Mercedeksen eli Linda-Maria Roineen koti Helsingin kantakaupungissa.

Tuoksu nousee isosta kynttilästä, joka on kihlajaislahja. Roine ja hänen kahdesta murhasta tuomittu, elinkautisen istunut sulhasensa Janne Raninen saivat kynttilän Roineen ”veljeltä”, johon tätä yhdistää verisiteen sijaan pitkä seurakunnassa alkanut ystävyys.

Makea katku uhkaa viedä Roineelta äänen, joten hän sammuttaa liekin. Räppäriä naurattaa.

– Veli taisi antaa myrkkykynttilän, koska olemme tukahduttaneet häntä siirapilla. Hän nauraa Jannen yltiöromanttisuudelle, kun tämä tuo minulle jatkuvasti kukkia ja vie illallisille.

Roine hymyilee kuin vastarakastunut ja tarjoaa vaniljateetä Marimekon punaisesta unikkokupista. Puoliso on marraskuisena aamupäivänä töissä yrityksessään Raivoomossa, jonka ideana on purkaa aggressioita mäiskimällä tavaroita rikki pesäpallomailalla.

Kiiltäväliinaista keittiönpöytää koristaa sateenkaarenkirjava tekoruusu. Roine sai sen kihlatultaan edellisellä Pride-viikolla.

– Janne hyväksyy kaikki puoleni, myös biseksuaalisuuden. Valitsin Jannen sadasta prosentista maailman ihmisiä, kun hetero valitsee puolisonsa viidestäkymmenestä prosentista.

Mä en tykkää tuhmista tytöistä,

Mä tykkään pahoista naisist.

Sä nostat helmaasi ylöspäin,

tervetuloa One Eyed Jack'siin.

Mercedes Bentso: One Eyed Jack’s

Janne Raninen ja Linda-Maria Roine ovat kiitollisia tavallisesta arjesta yhdessä. Raninen vapautui vankilasta lopullisesti viime maaliskuussa.

Janne Raninen ja Linda-Maria Roine ovat kiitollisia tavallisesta arjesta yhdessä. Raninen vapautui vankilasta lopullisesti viime maaliskuussa.

Toiveissa isot ja perinteiset kirkkohäät

Keskiviikkoiltana 12. toukokuuta Janne Raninen pyysi Linda-Maria Roineen kanssaan Suomenlinnaan. Hän polvistui Roineen eteen Kustaanmiekassa.

– Hetki oli unelmieni täyttymys. Olin odottanut Jannen vapautumista viisi vuotta, joten oli reiluakin kosia! Olen otettu siitä, että olen ainoa nainen, jonka sormeen Janne on pujottanut sormuksen.

Parin tarkoitus on sanoa papin edessä ”Tahdon” ensi vuonna tai sitä seuraavana. Helsingin tuomiokirkko tai Vanhakirkko tuntuvat sopivilta paikoilta.

– Avioliitolla on minulle iso hengellinen merkitys. Tuntuu upealta luvata uskollisuutta Jumalan edessä. Pidämme isot häät, jotta kaikki mahtuvat mukaan. Jannen ystävillä laajennettu perhe on niin iso.

Päivä prinsessana kiehtoi Roinetta jo lapsena, kun hän katsoi kotinsa ikkunasta viereisestä kirkosta lähteviä morsiamia, riisisadetta ja autoja, joiden perässä roikkui kenkiä ja tölkkejä. Hän haluaa sen kaiken, sekä pitkän vitivalkoisen häämekon, hunnun, laahuksen ja sitä kannattelevat morsiusneidot.

Vain yksi hääperinne jää väliin: alttarille saattava isä. Roineen keittiönpöydällä kynttilöiden keskellä seisoo harvinainen kuva hänestä vauvana nuoren isänsä sylissä. Yksinhuoltajaäiti kasvatti Roineen, joka tutustui isäänsä paremmin vasta aikuisena, puoli vuotta ennen tämän kuolemaa.

– Tiedän nykyään, että isä välittää minusta, ja se on minulle tärkeämpää kuin että hän olisi maan päällä.

Roine kertoo feministiystävästään, joka ei halua avioliittoon, koska naimakauppa on perinteisesti merkinnyt naisen siirtämistä isältä aviomiehen omistukseen.

– Omalla kohdallani omistaminen avioliitossa tuntuu vain romanttiselta ajatukselta. Eihän kukaan voi lain mukaan olla toisen omaisuutta. Olen feministi, joka haluaa sekä tasa-arvoa että kukkia.

Sä näytät niin hyvältä pelkässä pannassa

Meidän sukunimetkin kuulostais gangstalta

Mun nimen perässä väliviivalla

Sun soittolistalla

Mercedes Bentso: Joka ikinen yö

Hyväkäytöksinen vanhempi mies viehättää

Ravintolan ovi avataan. Takki autetaan päältä. Nämä ovat itsestäänselvyyksiä, kun Linda-Maria Roine menee kihlattunsa Janne Ranisen kanssa illalliselle.

– Minua viehättää vanhanaikainen herrasmiesmäisyys. Jannen ystäväpiirissä on paljon entisiä gangstereita, joille on selvää, että naisia kunnioitetaan.

Naisten ja lasten pahoinpitelijät ja raiskaajat ovat perinteisesti olleet vankilahierarkian pohjasakkaa. Roine arvostaa tällaista ajattelua. Hän joutui nuorempana monesti miehen väkivallan uhriksi.

Olen elänyt monta elämää pikakelauksella.

Roine rakastaa sitä, että puolison huolenpito ulottuu myös hänen äitiinsä. Raninen saattaa vaikkapa tarjoutua käymään kaupassa tämän puolesta.

– Janne on jättänyt rikollisen elämän, joten saan vain rusinat pullasta eli hienot arvot ja käytöstavat. Olen sillä lailla perinteinen, että minusta Jannelle kuuluu lopullinen vastuu perheen turvaamisesta taloudellisesti ja tilanteessa, jossa joku uhkaisi meitä.

– Kun olin lapsi ja joku mies uhkaili äitiäni, metsästimme toisen miehen leikkimään isääni ja puhumaan uhkailijalle. On ihanaa, kun voin Jannen kanssa hengähtää noissa asioissa. Toivoisin kyllä pääseväni irti tunteesta, että olen jatkuvasti uhan alla.

Nyt mä kerron sulle mitä päätin sinä yönä:

olit viimeinen mies jonka annoin mua lyödä.

Mä annan sulle anteeks, annoit mulle uuden elämän

jossa mun ei tarvii mitään enää koskaan pelätä.

Mercedes Bentso: Ei koskaan enää

– Minua viehättää se, että Janne on itseäni vanhempi. Pidän jopa siitä, että hänellä näkyy harmaita hiuksia. Tärkeintä on kuitenkin elämänkokemus ja sen myötä tullut itsevarmuus.

Roine on 28 vuotta, Raninen 44 vuotta. Roineen mukaan parin ikäeroa tasoittaa se, että kihlattu näyttää ikäistään nuoremmalta ja hän itse tuntee olevansa vuosiaan vanhempi.

– Olen elänyt monta elämää pikakelauksella.

Ikäero näkyy Roineen mielestä suhteessa vain vähän. Enemmän vaikuttaa se, että sulhanen on viettänyt yli 20 vuotta eli yli puolet elämästään vankilassa. Sinä aikana muu maailma on muuttunut huimasti. Raninen pääsi vankilasta runsas vuosi sitten, josta ensimmäinen puoli vuotta oli koevapautta.

Linnasuhde sopi Roineen mielestä hyvin tutustumisvaiheeseen. Pari keskusteli noin tunnin päivässä puhelimessa viiden vuoden ajan ja tapasi aina, kun se oli mahdollista.

– Nyt vapaus tuntuu palkinnolta.

Marsujen äiti ja teinin äitipuoli

Valtava marsuaitaus vie monta neliömetriä Linda-Maria Roineen makuuhuoneesta. Siellä asuu neljävuotias rusettimarsu Frank ja sileäkarvainen nuorikko Frida. Niillä on oma Instagram-tilikin @mersunmarsut.

– En tiedä parempaa kuin pitää marsuja sylissä ja silittää, jos on huono olo. Minä olen marsujen äiti, Janne on isä ja Peppi niiden sisko, Roine kertoo.

Sileäkarvainen Frida on alle vuoden vanha, rusettimarsu Frank neljävuotias. Se kastroitiin ennen kuin sai tytön seurakseen.

Sileäkarvainen Frida on alle vuoden vanha, rusettimarsu Frank neljävuotias. Se kastroitiin ennen kuin sai tytön seurakseen.

Peppi on Jannen 15-vuotias tytär, jonka Roine on tuntenut 8-vuotiaasta. Hänellä on tyttöön vain 13 vuotta ikäeroa, mikä auttaa tämän ymmärtämisessä.

– En huolestu, jos Peppi haluaa snäpätä toisesta huoneesta eikä puhua tai jos hän hengaa mieluummin kaveriensa kuin meidän vanhempien kanssa. Olen tyyppi, johon voi luottaa aikuisena, mutta en ole niin aikuinen, ettei minulle voisi kertoa kivoja salaisuuksia.

Tytärpuoli asuu joka toinen viikko Roineen ja isänsä kanssa, joka toinen viikko äitinsä luona. Roine on päivittäin yhteydessä tytön kanssa.

– Olen kiitollinen, että Peppi on elämässäni. On hyvä olla äitipuolena ennen biologisia lapsia.

– Olisi jännä nähdä, millainen minun ja Jannen biologisesta lapsesta tulisi. Minulla on kyky viedä tunteet äärimmilleen ja Jannella kylmettää omansa. Lapsi saisi 50 prosenttia tunnekuumuuttani ja 50 prosenttia Jannen tunnekylmyyttä. Luulen, että hänestä tulisi 37-asteinen eli tosi hyvä, Roine hymyilee.

Lapsihaaveet kuuluvat tulevaisuuteen. Samoin oma koira.

– Eläinrakkaus yhdistää minua ja Jannea. Hän saattaa lähettää minulle kuvan söpöstä koirasta kadulla. Katsomme usein eläinvideoita yhdessä.

Seuraavaksi Roine keskittyy kuitenkin uusien eläin- ja ihmistenlasten hoivaamisen sijaan kolmanteen levyyn ja kolmanteen kirjaan. Niiden sisällöstä hän ei vielä kerro.

Roine tekee levyn Mercedeksenä, ei vanhalla taiteilijanimellään Mercedes Bentsona. Hän ei halua enää nimeensä muistoa bentsodiatsepiinista, joka kuului hänen menneisiin huumevuosiinsa. Takana on yli kymmenen vuotta kuivilla.

– Mielenterveydelle ei tee hyvää jäädä kiinni vaiheeseen, joka oli lopulta pieni osa elämääni.

Saa sataa vaikka luoteja.

Mun isä on niin vahva, et se voittaa vaikka kuoleman.

Jumala loi isän, jonka tehtävä on suojella

kun Hän ei voi olla joka puolella, kuulemma.

 Mercedes Bentso: Isä

Kaikki on osa Jumalan suurta suunnitelmaa

Aamupäivisin Linda-Maria Roine petaa pinkin tiikeriraitapeiton sänkyynsä, juo paljon kahvia ja herää hitaasti uuteen päivään. Lasinen Neitsyt Maria -patsas siunaa sängyn vieressä kotia.

Roineen aamutoimiin kuuluu myös rukoilu.

– Janne on rukoillut aamuin illoin jo vankilassa, ja minä pyrin samaan. Käymme yhdessä Agricolan kirkon Tuomasmessussa. En pystyisi olemaan parisuhteessa ateistin kanssa. Ystävinä he menevät.

Roine kuuluu evankelis-luterilaiseen kirkkoon ja ottaa uskonelämäänsä aineksia muistakin kristinuskon suuntauksista. Usko on vahvasti elämässä läsnä.

– Rukoilin äskettäin äitini kanssa, koska hän oli menossa leikkaukseen. Kun Frida alkoi nuolla äidin nenää, sanoin, että se siunaa sinut. Leikkaus meni hyvin.

Linda-Maria Roine on saanut paniikkikohtauksia lapsesta asti. Marsu sylissä on sellaisena hetkenä parasta maailmassa.

Linda-Maria Roine on saanut paniikkikohtauksia lapsesta asti. Marsu sylissä on sellaisena hetkenä parasta maailmassa.

Sattumista puhuminen on Roineesta loukkaus Jumalan suurta suunnitelmaa kohtaan. Hän uskoo johdatukseen ja vertaa elämää uimiseen virtaavassa vedessä.

– On kuin Pelkokertoimessa tai Selviytyjissä pitäisi kokeilla veden alla luukkuja. Jos yksi ovi pysyy kiinni ja toinen sulkeutuu nenän edestä, niin kolmas kyllä avautuu. Tältä tuntuu uida myötävirtaan Jumalan suunnitelmassa. Jos alkaisin käyttää uudelleen huumeita, se olisi räpiköimistä vastavirtaan.

Roine on pohtinut paljon maailmassa tapahtuvaa pahaa.

– Tiedän, että Jumala ei olisi halunnut Jannen tekevän rikoksia. Hän on armollinen ja valmistanut polun, jonka ansiosta Janne pystyy toimimaan sen hyväksi, etteivät muut kulkisi samaa reittiä.

– En ymmärrä, miksi tosi pahaa on täytynyt tapahtua, mutta pystyn luovuttamaan asian Jumalan käsiin.

Linda-Maria Roine aloittaa Kirkko ja kaupungin verkkokolumnistina 17.11. Lue ensimmäinen kolumni tästä.

Raamattu kiinnostaa Linda-Maria Roinetta.

Raamattu kiinnostaa Linda-Maria Roinetta.

Gangsta rap alkoi kuvottaa 

 

Linda-Maria Roine vieraili lokakuussa Janne Ranisen entisessä kotilähiössä Jordbrossa Tukholmassa. Reissun aikana suosittu rap-artisti Einár ammuttiin parin lähiön päässä Hammarbyssa.

Roine ei tuntenut 19-vuotiasta muusikkoa henkilökohtaisesti, mutta heillä oli rap-piireissä paljon yhteisiä tuttavia, kuten Alex Ceesay. Tämä kuuluu Ruotsin gansta rapin tähtiin: kappaleilla on miljoonia kuunteluja Spotifyssa ja katseluja YouTubessa.

– Einárin kuolema muutti minut. Nyt kuvottaa kuunnella gangsta rappia, jossa glorifioidaan aseita. Uskoin, että Einárista tulisi Ruotsin Eminem, mutta enää hän ei ole tekemässä musiikkia ja silittämässä kahta kissaansa.

Roine levytti aiemmin Mercedes Bentsona myös raa’an väkivaltaisia biisejä. Hän on purkanut aggressiiviset fantasiansa musiikiksi niiden toteuttamisen sijaan, käyttänyt asekorviksia ja juonut kahvia pyssymukista.

– Enää en halua antaa vahingossakaan sellaista kuvaa, että aseet ja väkivalta ovat ihailtavia. Musiikilla on vaikutusta siihen, millaisen maailmankuvan varsinkin nuoret omaksuvat.

Kihlattu Janne Raninen, joka tunnetaan myös lempinimellä Babyface, oli perustamassa ruotsalaista gangsta rap -kollektiivi Kartellenia vuonna 2008. Hän kirjoitti sille lyriikoita vankilasta.

Kartellen oli tuomassa murhista, huumeista ja rikoksista kertovaa gangsta rap -genreä Ruotsissa valtavirtaan. Monet genren muusikot ovat lähellä rikollispiirejä.

Roine on huolissaan siitä, että Helsingin rap-skene muistuttaa Tukholmaa kymmenen vuotta sitten.

– Helsingin rap-piireissä fanitetaan nyt Ruotsin meininkiä ja esitellään luotiliivejä ja aseita musiikkivideoilla, koska ajatellaan, että ne ovat cool. Tukholmassa räppärit kulkevat luotiliiveissä, koska joku voi oikeasti ampua heidät.

– Jannella on paljon ihailijoita. Hän sanoo heille, että toivottavasti et ihaile tekojani menneisyydestä vaan sitä, millainen olen nyt.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.