”On pelottavaa, jos kapituleille tulee käsitys, että ne voivat kiristää otettaan sateenkaaripapeista”, kommentoi varoituksen saanut pappi Anne Blomqvist KHO:n päätöstä
Arto Antturin mukaan korkeimman hallinto-oikeuden päätös oikaisi väärän käsityksen, että kirkolla ei olisi oikeutta päättää avioliittokannastaan itse. Hanna Mithiku pelkää, että enemmistön suomalaisista on yhä vaikeampi ymmärtää kirkkoa.
Hyvinkään seurakunnan kappalainen Anne Blomqvist oli viime viikon perjantaina jumppatunnilla. Pukuhuoneessa hän katsoi Facebookia ja tyrmistyi.
Korkein hallinto-oikeus (KHO) oli antanut päätöksen, että luterilaisen kirkon tuomiokapituleilla on oikeus rangaista pappeja, jotka vihkivät samaa sukupuolta olevia pareja.
Päätös koskettaa myös Blomqvistia. Hän ei ollut kyseisessä oikeudenkäynnissä asianosaisena, mutta myös hän on saanut oman hiippakuntansa Espoon tuomiokapitulilta varoituksen, koska oli siunannut samaa sukupuolta olevan pariskunnan avioliiton.
– Olen KHO:n päätöksestä hirveän surullinen ja pettynyt. On pelottavaa, jos kapituleille tulee käsitys, että ne voivat nyt kiristää otettaan sateenkaaripapeista, Blomqvist sanoo.
– Toivon, että varoitusten antamiset loppuisivat ja kirkko antaisi kaikille työrauhan.
Blomqvistin mukaan KHO:n päätös on saanut uusia pappeja liittymään sateenkaaririntamaan.
– Useammat papit ovat ilmaisseet olevansa valmiita vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja. Iso joukko pappeja kokee tilanteen epäreiluna.
Blomqvistin mukaan kaikille halukkaille sateenkaaripareille löytyy vihkipappi. Hän ei itse ole vihkinyt tai siunannut samaa sukupuolta olevia pareja sen jälkeen, kun sai tuomiokapitulilta varoituksen. Blomqvist toteaa, että sellaisilla papeilla, jotka eivät tällä hetkellä ole kirkon palkkalistoilla, on vähemmän menetettävää.
– Haluan toimia avoimesti, mutta en halua käydä uutta kierrosta kapitulissa tästä asiasta. Se oli sen verran rankkaa.
Blomqvist ei myöskään puhu vihkikysymyksestä esimerkiksi saarnoissaan. Hän toivoo, että konservatiivitkaan eivät julistaisi julkisesti omia mielipiteitään.
Blomqvistin mukaan seurakunnissa tehdään pinnan alla paljon työtä sateenkaariperheiden hyväksi.
– Me joudumme esimerkiksi hiljaisesti sumplimaan, keiden työntekijöiden leireille sateenkaarinuoret tai -isosen voidaan laittaa.
Hanna Mithiku pelkää, että enemmistön suomalaisista on yhä vaikeampi ymmärtää kirkkoa
Anne Blomqvist ei ole ainoa, jolle KHO:n päätös oli pettymys. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintää vastustava kristillinen Yhteys-liike julkaisi Facebookissa lausunnon, jonka mukaan KHO:n päätös ”vahvisti sen, että syrjintä voi kirkossa jatkua, ellei se itse päätä toisin”.
Yhteys-liikkeen mukaan kirkko on jäämässä Raamattua ahtaasti tulkitsevan vähemmistön panttivangiksi. ”Se marginalisoi kirkon roolia suomalaisessa yhteiskunnassa”, lausunnossa sanottiin”, lausunnossa sanottiin.
Helsinkiläinen kirkolliskokousedustaja Hanna Mithiku kertoo, että hänen ensimmäiset reaktionsa KHO:n päätökseen olivat turhautuminen ja harmistus.
– Toisaalta ajattelin, että ei tämä muuta kauheasti mitään, ainoastaan hidastaa asian käsittelyä. Kysymys pysyy samana.
Kysymys on, mikä on luterilaisen kirkon kanta samaa sukupuolta olevien parien avioliittoon.
– Salliiko kirkko siis edelleen seurakuntalaisten syrjinnän ja millä perusteilla? Mithiku kysyy.
Hänen mukaansa KHO:n päätös ei ratkaissut asiaa.
Joka tapauksessa on selvää, että kirkon on itse ratkaistava tämä asia. Tilanne on monella tavalla kestämätön.
– Helsinkiläinen kirkolliskokousedustaja Hanna Mithiku
Kirkkolaissa tai kirkkojärjestyksessä vihittävien sukupuolesta ei sanota mitään. Sulhaseen ja morsiameen viitataan vain kirkkokäsikirjassa. Hallinto-oikeuden aiemman ratkaisun mukaan asiantila on epäselvä, eikä kirkko ole ohjeistanut työntekijöitään selkeästi.
Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu on toinen. KHO viittaa päätöksessään muun muassa kirkkokäsikirjan mainintaan sulhasesta ja morsiamesta sekä siihen, että piispainkokouksen mukaan avioliittolain muutos ei antanut papeille oikeutta vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja.
– Ensisijaisesti KHO päätti siitä, onko kirkko noudattanut omia säädöksiään. Tuomio ei ollut kannanotto sen suhteen, ovatko nämä säädökset hyviä tai oikeita, Mithiku sanoo.
– Yhtä hyvin KHO olisi voinut sanoa, että kirkko ei ole muodostanut selkeää kantaa, minkä takia asiaa voi tulkita kumpaankin suuntaan eikä rankaiseminen olisi hyväksyttävää. Joka tapauksessa on selvää, että kirkon on itse ratkaistava tämä asia. Tilanne on monella tavalla kestämätön.
Mithiku pelkää, että enemmistön suomalaisista alkaa olla yhä vaikeampi ymmärtää kirkkoa, joka kohtelee jäseniään syrjivästi.
Vaikka kirkko on virallisella tasolla avioliittokysymyksen kanssa solmussa, Mithiku haluaa muistuttaa, että yksilötasolla tilanne on toinen.
– Vihkiminen on edelleen mahdollista. On pappeja, jotka vihkivät. Ainakin Helsingin piispa on ilmoittanut, että hänen hiippakunnassaan pappeja ei rangaista vihkimisestä.
Arto Antturin mukaan KHO oikaisi virhekäsityksen, että kirkolla ei olisi oikeutta päättää avioliittokannastaan itse
Suinkaan kaikki eivät ole KHO:n päätöksestä pahoillaan. Helsingin kirkolliskokousedustajan, Medialähetys Sanansaattajien toiminnanjohtajan Arto Antturin mielestä julkisuudessa on ollut esillä virheellinen käsitys, jonka mukaan avioliittolaki velvoittaisi papistoa ikään kuin nämä olisivat valtion virkamiehiä.
Päätös poisti keskustelusta väärän käsityksen, että kirkolla ei olisi oikeutta päättää avioliittokannastaan itse.
– Medialähetys Sanansaattajien toiminnanjohtajan Arto Antturin
Antturi on tyytyväinen, että KHO:n päätös selkiyttää tilannetta.
– Päätös poisti keskustelusta väärän käsityksen, että kirkolla ei olisi oikeutta päättää avioliittokannastaan itse.
KHO:n päätös ei tullut Antturille yllätyksenä. Hän ajatteli jo aiemmin, että näinhän asian täytyy olla.
– Kirkolliskokouksen lainopillisen asiantuntijan puheet elokuun istuntoviikolla kuitenkin herättivät minussa kysymyksen, voisiko päätös voisi olla myös toisenlainen, Antturi kertoo.
Antturi ymmärtää, että samaa sukupuolta olevien parien kirkollinen vihkiminen on aihe, joka herättää voimakkaita tunteita ja ristiriitoja. Hän ei usko, että KHO:n päätös tulee erityisesti muuttamaan osapuolten näkemyksiä.
– Joudumme luultavasti jatkossakin kuulemaan oikeuden päätöksen vastaisia näkemyksiä. Niihin täytyy sitten vastata asiallisesti.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Piispat suosittelevat, että tuomiokapitulit pidättäytyvät pappien rankaisemisesta – arkkipiispan mukaan ”avioliittokäsitystä koskeva erimielisyys ei ratkea varoituksia antamalla”
AjankohtaistaArkkipiispan lisäksi Oulun piispa Jukka Keskitalo otti kantaa sen puolesta, että samaa sukupuolta olevia pareja vihkineitä pappeja ei tulisi rangaista.