null Sateenkaaripareja vihkivien pappien määrä lähes kaksinkertaistui

Sateenkaaripappien verkkosivuilla 135 pappia ilmoittaa olevansa valmis vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja.

Sateenkaaripappien verkkosivuilla 135 pappia ilmoittaa olevansa valmis vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja.

Ajankohtaista

Sateenkaaripareja vihkivien pappien määrä lähes kaksinkertaistui

Korkein hallinto-oikeus päätti, että kirkolla on oikeus antaa varoitus samaa sukupuolta olevia pareja vihkiville papeille. Nyt jo 135 pappia ilmoittaa vihkivänsä heitä.

Korkein hallinto-oikeus (KHO) päätti 18. syyskuuta, että luterilaisen kirkon tuomiokapituleilla on oikeus antaa varoitus papeille, jotka ovat vihkineet samaa sukupuolta olevia pareja avioliittoon. Päätöksen jälkeen entistä useampi pappi on ilmoittanut olevansa valmis vihkimään sateenkaaripareja.

KHO:n päätös koski sitä, voiko vihkivälle papille koitua asiasta seuraamuksia. Sateenkaariparin kannalta papin toimittama avioliittoon vihkiminen on juridisesti voimassa, vaikka tuomiokapituli ei papin ratkaisua hyväksyisikään.

Sen jälkeen, kun sukupuolineutraali avioliittolaki astui voimaan 1. maaliskuuta 2017, Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on vihitty avioliittoon ainakin 95 samaa sukupuolta olevaa paria. Sateenkaariparien avioliittoja on siunattu ainakin 40. Vähintään 77 eri pappia on ollut sateenkaarivihkimisiä toimittamassa.

Kaikki sateenkaariparit, joiden osapuolet ovat rippikoulun käyneitä kirkon jäseniä, voidaan vihkiä kirkollisesti.
– Hannu Lehdeskoski

Sateenkaaripapit-nettisivustolle on nyt ilmoittanut 135 pappia eri puolilta Suomea. Tämä on vain osa niistä papeista, jotka vihkivät sateenkaaripareja. Verkkosivustolle nimensä ilmoittaneiden pappien määrä on lähes kaksinkertaistunut KHO:n päätöksen jälkeen.

KHO:n päätöksestä huolimatta tuomiokapituleilla ei ole velvollisuutta rangaista pappeja. Ainakaan Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli ei oman ilmoituksensa mukaan anna varoituksia vihkimisistä. Tilanne vaihtelee eri puolilla Suomea.

– Kaikki sateenkaariparit, joiden osapuolet ovat rippikoulun käyneitä kirkon jäseniä, voidaan vihkiä kirkollisesti. Muiden avioliitto voidaan siunata, Keski-Lahden seurakunnan pappi Hannu Lehdeskoski toteaa.

Samaa sukupuolta olevien vihkimistä edistävän Facebook-ryhmän Papit tasa-arvoisen kirkollisen vihkimisen puolesta jäsenmäärä on myös kasvanut. Siihen kuuluu nyt 400 pappia eli noin kymmenen prosenttia Suomen evankelis-luterilaisen kirkon koko papistosta.

Äskettäisten tutkimusten mukaan enemmistö papeista kannattaa samaa sukupuolta olevien parien vihkimistä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.