null Diakoni Heidi Salminen kannustaa liikkumaan Yhteisvastuukeräyksen hyväksi

Heidi Salminen lupaa osallistua Yhteisvastuukeräykseen sekä hiihtämällä että juoksemalla.

Heidi Salminen lupaa osallistua Yhteisvastuukeräykseen sekä hiihtämällä että juoksemalla.

Ajankohtaista Hyvä elämä

Diakoni Heidi Salminen kannustaa liikkumaan Yhteisvastuukeräyksen hyväksi

Koronapandemian myötä vantaalaisissa seurakunnissa on ideoitu uusia tapoja osallistua Yhteisvastuukeräykseen.

Nyt ulos ja talviseen luontoon, suksilla tai ilman, kannustaa Vantaan ruotsinkielisen seurakunnan diakoni Heidi Salminen. Jo puolenkin tunnin päivittäisellä reippailulla tekee hyvää itselleen, ja lisäksi sillä voi tehdä hyvää muille lahjoittamalla Yhteisvastuukeräykseen euron jokaista liikuttua kilometriä kohden.

– Olisi myös kiva, jos ihmiset jakaisivat liikuntakuvia sosiaalisessa mediassa ja laittaisivat niihin tunnisteet #vandasvenska ja #gemensamtansvar, Salminen toivoo.

Ennen koronaa Vantaan ruotsinkielisessä seurakunnassa järjestettiin kävely- ja juoksutapahtumia Yhteisvastuun hyväksi. Salminen kertoo haaveilevansa varovaisesti siitä, että koronatilanne paranisi niin, että jonkinlainen liikuntatapahtuma olisi mahdollista järjestää tänäkin vuonna.

– Ja jos koronatilanne suinkin sallii, meillä on muitakin tapahtumia tulossa, esimerkiksi perhepäivä ja konsertteja. Kesällä ohjaan aamuvenyttelyä Pappilan puistossa. Mitään päivämääriä ei vielä ole lyöty lukkoon.

Salminen arvioi, että korona-­aikana Yhteisvastuukeräyksen tuotto on pudonnut selvästi, kun tapahtumien järjestäminen on ollut vaikeaa. Vantaan ruotsinkielisellä seurakunnalla ei ole koskaan ollutkaan lipaskeräystä, sillä seurakunnan alue kattaa koko Vantaan. Rahaa on kerätty tapahtumissa ja lähettämällä pankkisiirtolomake seurakunnan pääsiäistervehdyksen mukana.

Nuorten yksinäisyys näkyy

Tämänvuotisella Yhteisvastuukeräyksellä autetaan koronapandemian seurauksista kärsiviä lapsia ja nuoria sekä Suomessa että ulkomailla. Seurakunnat saavat keräystuotostaan 20 prosenttia käytettäväksi oman alueensa lasten ja nuorten tukemiseen.

– Keräyksen teema on tosi tärkeä. Tämä on ollut nuorille raskasta aikaa. He ovat kaivanneet sitä, että saisi tavata muita ja olla kavereiden kanssa yhdessä. Itse olen huolissani erityisesti maahanmuuttajaperheistä, jotka ovat entistä enemmän omissa oloissaan, Heidi Salminen sanoo.

Vantaankosken seurakunnan diakonin ­Auli Kekonin asiakkaissa on paljon lapsiperheitä, joiden vanhemmilla on koronan vuoksi taloudellisia ja jaksamiseen tai terveyteen liittyviä ongelmia. Lasten ja nuorten elämää ovat varjostaneet etäkoulu, eristäytyminen ja pelot.

– Seurakuntamme nuorisotyössä puolestaan on huomattu, että nuoret alkavat olla väsyneitä ja tuntevat itsensä yksinäisiksi ja ulkopuolisiksi. He ovat kiitollisia, kun heille järjestetään edes jotakin toimintaa, ja he tulevat mielellään mukaan, Kekoni kertoo.

Vantaankoskella keräystuoton käyttöä aiotaan suunnitella yhdessä nuorten kanssa.

– Mietimme, mikä heidän elämässään on haastavinta ja millaista jeesiä nyt tarvittaisiin.

Auli Kekoni on tottunut siihen, että tapahtumille täytyy aina tehdä varasuunnitelma.

Auli Kekoni on tottunut siihen, että tapahtumille täytyy aina tehdä varasuunnitelma.

Nettikeräämisestä on tullut uusi normaali

Pandemia on syönyt myös Vantaankosken seurakunnan keräystulosta erityisesti viime vuonna, mutta Auli Kekoni uskoo, että tästä vuodesta tulee parempi.

– Tämä on jo kolmas keräys poikkeusoloissa, joten alamme olla jo kartalla siitä, miten asioita voidaan tehdä etänä netissä ja somessa. Ehkä sellaisesta keräämisestä on tullut uusi normaali.

Myyjäisiä on pidetty niin, että tuotteet tilataan etukäteen ja ne toimitetaan kotiin. Viime vuonna tarjolla oli myös maksullinen villasukkaohje, jonka avulla voi itse neuloa sukat. Maksaa voi MobilePaylla tai verkkopankkiin.

– Iso osa meidän keräystuotostamme on tullut Yhteisvastuugolfista, joka onneksi on pystytty korona-aikaankin järjestämään. Tänä vuonna suunnitelmissa on talvirieha, konsertteja ja golf. Nyt vain toivotaan, että ne onnistuvat. Mennään kuitenkin turvallisuus edellä, Kekoni kertoo.

– Kyllähän tämä vaatii vähän psyykkausta, kun suunnitelmia tehdään sata lasissa, vaikka tiedetään, että todennäköisesti niitä ei pystytä toteuttamaan. Siihenkin on jotenkin tottunut. 

Yhteisvastuukeräys avataan sunnuntaina 6.2. kirkoissa kynttilänpäivän messuissa. Täältä löytyvät tiedot siitä, kuinka voit osallistua Yhteisvastuukeräykseen ja millaisia keräystapahtumia Vantaalla järjestetään.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.