null "Yhtään Laajasalon tositetta ei ole todettu viranhoitoon kuulumattomaksi" – yli puolet hiippakuntavaltuuston jäsenistä sanoutuu irti Johanna Korhosen menettelystä

Yli puolet Helsingin hiippakuntavaltuuston jäsenistä sanoutuu irti Johanna Korhosen menettelystä Teemu Laajasalon talousasioiden selvittelyssä.

Yli puolet Helsingin hiippakuntavaltuuston jäsenistä sanoutuu irti Johanna Korhosen menettelystä Teemu Laajasalon talousasioiden selvittelyssä.

Ajankohtaista

"Yhtään Laajasalon tositetta ei ole todettu viranhoitoon kuulumattomaksi" – yli puolet hiippakuntavaltuuston jäsenistä sanoutuu irti Johanna Korhosen menettelystä

13 Helsingin hiippakuntavaltuuston jäsentä ja kaksi varajäsentä on allekirjoittanut julkilausuman, jossa kritisoidaan Johanna Korhosen toimintaa Teemu Laajasalon talousasioiden selvittelyssä.

Huomattava osuus Helsingin hiippakuntavaltuuston jäsenistä on allekirjoittanut eilen annetun julkilausuman, jossa sanoudutaan irti valtuuston puheenjohtajan Johanna Korhosen menettelytavasta piispa Teemu Laajasalon talousasioiden selvittelyssä.

Julkilausuman on allekirjoittanut 13 hiippakuntavaltuuston jäsentä ja kaksi varajäsentä. Hiippakuntavaltuustossa on 21 jäsentä.

Julkilausumassa sanotaan, että keskustelu kirkon rahankäytöstä on tarpeellista. Se, miten Laajasalon raha-asioita on käsitelty julkisuudessa, on allekirjoittaneiden mukaan kuitenkin "saattanut tuottaa virheellisiä mielikuvia tapahtuneesta".

Julkilausuman mukaan Laajasalolle ei ole annettu tosiasiallista tilaisuutta vastata hänelle esitettyihin kysymyksiin, vaan asiasta on tehty heti julkinen. "Asian oikeudenmukainen käsittely olisi edellyttänyt reilun vastineoikeuden antamista Laajasalolle sekä asian käsittelyä alusta lähtien taloushallinnon ammattilaisten johdolla. Emme voi hyväksyä sitä, että asiassa on tehty johtopäätöksiä, joihin käytettävissä olevilla tiedoilla ei voi päätyä", julkilausumassa todetaan.

– Julkisessa keskustelussa on tehty johtopäätöksiä, että Laajasalo käyttelisi kirkon luottokorttia miten sattuu ja ostelisi työhön kuulumattomia asioita. Sellaista johtopäätöstä ei faktojen perusteella voi tehdä, hiippakuntavaltuuston varapuheenjohtaja Wiking Vuori sanoo Kirkko ja kaupungille.

– Viittaan esimerkiksi samppanjaostoksiin, Flow-lippuihin ja sen sellaisiin. Niitä selvitetään parhaillaan, mutta sille on esitetty jo ihan järkeenkäypiä selityksiä, miten ne liittyvät Laajasalon viranhoitoon.

Osa valtuutetuista kokee, että he eivät voi tällä hetkellä luottaa Johanna Korhosen toimintaan hiippakuntavaltuuston puheenjohtajana.

– Hiippakuntavaltuuston varapuheenjohtaja Wiking Vuori

Allekirjoittaneiden mukaan "julkisuudessa olleiden tietojen perusteella yhtään Teemu Laajasalon tositetta ei ole todettu viranhoitoon kuulumattomaksi". Allekirjoittaneet pitävät "valitettavana, että tällainen mielikuva on tästä huolimatta päässyt syntymään".

Wiking Vuori korostaa, että julkilausuman kritiikki ei kohdistu Laajasalon raha-asioiden selvittämiseen vaan Korhosen menettelytapoihin. Vuoren mielestä Johanna Korhosen olisi pitänyt ottaa Laajasaloon yhteyttä henkilökohtaisesti ja keskustella tositteista hänen kanssaan.

– Sehän on yleisesti ottaen tapa, jolla asioihin saa selvyyttä nopeasti, Vuori sanoo.

– Ensimmäinen henkilö, joka Laajasalolle soitti, oli toimittaja, joka kysyi jopa vuosien takaisista kuiteista. Valittu menettelytapa on aiheuttanut sen, että asia lähti keulimaan julkisuudessa aika paljon.

Julkilausuma annettiin hiippakuntavaltuuston kokouksessa torstaina 15.2. Vuoren mukaan Korhosen ja joidenkin valtuutettujen välille jäi "perustavaa laatua olevia näkemyseroja" siitä, olivatko valitut toimintatavat oikeita ja mikä on luottamushenkilöiden rooli tällaisten asioiden selvittelyssä.

– Osa valtuutetuista kokee, että he eivät voi tällä hetkellä luottaa Johanna Korhosen toimintaan hiippakuntavaltuuston puheenjohtajana. Mutta lain näkökulmasta on selvää, että ellei hän itse päätyisi eroamaan, puheenjohtajuus jatkuu vuoteen 2020.

Julkilausuman allekirjoittivat hiippakuntavaltuuston jäsenet Arto Antturi, Reino Halonen, Katri Korolainen, Maritta Laiho, Paula Lehmuskallio, Anna Munsterhjelm, Jaakko Mikkola, Sami Ojala, Jukka Pakarinen, Pekka Reinikainen, Pekka Salomaa, Tiina Tuomela ja Wiking Vuori sekä varajäsenet Kaija Salmela ja Soili Haverinen.

Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo ja kirjailija Jukka Relander ovat aiemmin kritisoineet Johanna Korhonen toimintatapoja piispa Laajasalon asioiden selvittelyssä. Hiilamo ja Relander ovat ilmoittaneet, etteivät enää asetu kirkollisissa vaaleissa Korhosen kanssa samalle listalle.


Lue tästä jutusta, miten Johanna Korhonen ja Teemu Laajasalo kommentoivat julkilausumaa.


Juttua muokattu 16.2. klo 16.45: Lisätty loppuun juttulinkki.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.