null Mikä on sopiva lahja 60 vuotta täyttävälle kirkkoherralle? Kirkko Helsingissä antoi ohjeet lahjoista ja vieraanvaraisuudesta

Juha Rintamäen mielestä 60 vuotta täyttävälle kirkkoherralle on sopivaa lahjoittaa Aalto-maljakko, mutta ei Iittalan astiastoa.

Juha Rintamäen mielestä 60 vuotta täyttävälle kirkkoherralle on sopivaa lahjoittaa Aalto-maljakko, mutta ei Iittalan astiastoa.

Ajankohtaista

Mikä on sopiva lahja 60 vuotta täyttävälle kirkkoherralle? Kirkko Helsingissä antoi ohjeet lahjoista ja vieraanvaraisuudesta

Seurakuntayhtymän johtajan Juha Rintamäen mukaan ylilyöntejä ei ole ilmennyt. Selvät pelisäännöt haluttiin silti kirjoittaa. "Seurakunnissa on varmasti ollut monenlaisia tapoja."

Helsingin seurakuntayhtymä on kirjoittanut yhteiset ohjeet siitä, minkälaisia lahjoja kirkon rahoilla on sopivaa ostaa ja minkälaista vieraanvaraisuutta osoittaa.

Ohjeistus liittyy julkisuudessa olleeseen keskusteluun seurakuntayhtymän työntekijöiden rahankäytöstä. Kallion entistä kirkkoherraa ja seurakuntayhtymän entistä johtajaa, Helsingin nykyistä piispaa Teemu Laajasaloa, syytettiin julkisuudessa kirkon rahojen holtittomasta käytöstä. Ulkopuolinen MAURA Audit Oy kävi alkuvuodesta läpi 50 seurakuntayhtymän johtajan luottokorttiostot ja matkalaskut. MAURA Audit Oy:n mukaan Laajasalo majoittui kahdella työmatkallaan sopimattoman kalliisti. Laajasalo on maksanut osan majoitusten hinnasta takaisin.

Seurakuntayhtymässä sovitaan nyt selkeitä sääntöjä siitä, mihin kirkon rahoja on sopivaa käyttää. Esimerkiksi vieraanvaraisuudesta ja lahjojen ostamisesta ei ole ollut kirjallista ohjeistusta.

Seurakuntayhtymän nykyinen johtaja, Lauttasaaren kirkkoherra Juha Rintamäki, sanoo Kirkko ja kaupungille, että vieraanvaraisuus- ja lahja-asioissa ei ole havaittu ylilyöntejä ulkoisessa eikä sisäisessä tarkastuksessa.

– On tärkeää, että panemme sellaisetkin asiat kuntoon, joista ei ole ollut mainittavaa ongelmaa. Kun asioista on selkeät ohjeet, niiden mukaan voidaan mennä. Haluamme laittaa kaikki asiat kuntoon.

 

Ovatko seurakuntayhtymän työntekijät lounastaneet kirkon piikkiin?

Uuden ohjeen mukaan Helsingin seurakuntayhtymän työntekijöiden on sopivaa osoittaa vieraanvaraisuutta "vanhan kristillisen tavan mukaan ja seurakuntayhtymän arvoja kunnioittaen". Oleellista on kohtuullisuus.

Johtavassa asemassa olevien työntekijöiden ostot tarkastetaan jälkeenpäin, ja muut työntekijät sopivat kestityksistä ja lahjoista etukäteen esimiehensä kanssa.

Ohjeiden mukaan jokaisella tilaisuudella on oltava isäntä, jolla on kokonaisvastuu rahankäytöstä. Edustuslaskuun on merkittävä tilaisuuden tarkoitus ja osallistujien nimet. Kirkon työntekijöiden on suosittava ensisijaisesti seurakuntien omia tiloja ja ruokapalveluja. Jos tilaisuus on hyvästä syystä pidettävä ulkopuolisissa tiloissa, paikan valinnan on viestittävä "kohtuullisuutta ja konstailemattomuutta".

Työlounaita ei ole lupa maksaa kirkon rahoilla, ellei kyse ole työntekijän erityisestä palkitsemisesta.

Juha Rintamäki, ovatko seurakuntayhtymän työntekijät ennen syöneet keskenään lounaita kirkon piikkiin?

– Seurakunnissa on varmasti ollut monenlaisia tapoja. Esimerkiksi kehityskeskusteluiden yhteydessä on voitu tarjota jotain. Nyt tästä on selkeä ohjeistus.

– Vieraanvaraisuuteen kuuluu tietysti tarjota vieraalle, mutta oma väki noudattaa näitä ohjeita.

Rintamäen mukaan esimerkiksi pikkujouluissa tai muissa erityistilanteissa voi jatkossakin olla tarjoiluja. Arkilounaat kukin maksaa itse.

Me emme ole halunneet mennä siihen, että kirkossa ei missään tilanteessa saisi käyttää alkoholia.

– Seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki

Milloin kirkon tilaisuudessa tarjotaan alkoholia?

Ohjeistuksessa todetaan, että alkoholitarjoiluissa on käytettävä erityistä harkintaa. "Usein alkoholiton vaihtoehto on paras. Alkoholitarjoilulla tulee aina olla jokin perusteltu syy tai määritelty rooli tilaisuuden kokonaisuudessa."

Juha Rintamäki, mikä on perusteltu syy tarjoilla alkoholia?

– Kirkko ja alkoholi ovat yhdistelmä, joka herättää heti kysymyksiä. Me emme ole halunneet mennä siihen, että kirkossa ei missään tilanteessa saisi käyttää alkoholia. Kohtuullinen alkoholinkäyttö esimerkiksi juhlatilanteissa on tämänkin ohjeistuksen mukaan mahdollista.

– Eihän meillä ole ollutkaan sellaisia tilanteita, joissa alkoholinkäyttö olisi mennyt överiksi. Mutta tässäkin haluamme, että käytäntö on kirjattu.

 

Mikä on kohtuulahja pyöreitä täyttävälle kirkkoherralle?

Ohjeistuksen mukaan kirkon työntekijälle, luottamushenkilölle tai yhteistyökumppanille voidaan antaa lahjoja merkkipäivien kunniaksi tai muissa erityistilanteissa. Lahjojen on kuitenkin oltava kohtuullisia.

Juha Rintamäki, mikä olisi kohtuullinen lahja 60 vuotta täyttävälle kirkkoherralle?

– Nämä ovat tietenkin tapauskohtaisia. Mutta sanotaan, että Aalto-maljakko voidaan antaa, mutta ei koko Iittalan astiastoa.

Ohjeen mukaan seurakuntayhtymän työntekijät eivät saa myöskään ottaa vastaan sellaisia ulkopuolisten tarjoamia lahjoja, jolla pyritään vaikuttamaan heidän toimintaansa palvelussuhteessa. Työntekijöiden on ilmoitettava yhtymän hallintoon kaikki ulkopuolisten tarjoamat kestitykset ja lahjat, joiden arvo on yli sata euroa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.