null 14 kirkon työntekijää siirtyy kahdeksi viikoksi auttamaan Helsingin kaupunkia koronatartuntojen jäljittämisessä

Ajankohtaista

14 kirkon työntekijää siirtyy kahdeksi viikoksi auttamaan Helsingin kaupunkia koronatartuntojen jäljittämisessä

Virka-apua antavat diakoniatyöntekijät ja papit tulevat yhdeksästä helsinkiläisestä seurakunnasta ja yhteisestä seurakuntatyöstä.

Helsingin seurakunnat antavat Helsingin kaupungille virka-apua koronatartuntojen jäljitykseen. 14 seurakuntien työntekijää siirtyy kahdeksi viikoksi auttamaan kaupunkia tartunnan saaneiden ihmisten tavoittamisessa.

Helsingin seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki sanoo, että kirkon tarjoaman virka-avun on tarkoitus helpottaa kaupungin työtaakkaa siksi aikaa, kun kaupunki rekrytoi ja kouluttaa omaa henkilöstöään. Helsingin seurakunnat ja yhteinen seurakuntatyö päättivät avusta tiistaina 20. lokakuuta.

– Meitä pysäytti tieto, että ennakoinnilla on mahdollista välttää laajemmat rajoitukset ja jopa täysimittainen sulku. Seurakunnista löytyy monenlaista osaamista, ja haluamme olla mukana toimissa, joilla voidaan auttaa helsinkiläisiä, Rintamäki sanoo.

Jäljitysapua antavat kirkon työntekijät ovat diakoniatyöntekijöitä ja pappeja, joista valtaosalla on myös terveydenhoitoalan koulutus. Työntekijät tulevat yhdeksästä helsinkiläisestä seurakunnasta ja Helsingin yhteisestä seurakuntatyöstä. He työskentelevät kahden viikon ajan Kallion virastotalolla.

Tartunnanjäljitys on ruuhkautunut

Johtava ylilääkäri Kustaa Piha Helsingin kaupungilta sanoo, että 14 motivoituneen ihmisen työpanoksesta on apua.

– Koronaepidemia on tällä hetkellä kiihtymisvaiheessa Helsingin alueella. Sen vuoksi erityisesti tartunnanjäljitys on ruuhkautunut, Piha sanoo.

– Normaaliolosuhteissa epidemiologisessa toiminnassa työskentelee kuusi henkilöä. Tällä hetkellä heitä on 150. Se kertoo, minkä suuruusluokan kysymyksestä on kyse.

Jos teemme tarvittavat toimet, meillä on paremmat mahdollisuudet viettää muutaman viikon päästä yhteistä joulua. – Helsingin seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki

Jäljittäjät pyrkivät selvittämään, missä tartunnan saaneet ihmiset ovat liikkuneet. Sen perusteella he tietävät, ketkä muut ihmiset ovat mahdollisesti altistuneet koronalle. Jäljittäjät ovat yhteydessä kaikkiin mahdollisesti altistuneisiin.

Piha korostaa, että ihmiset ovat oppineet paljon sitten keväisen kiihtymisvaiheen. Hän suhtautuu luottavaisesti siihen, että epidemia ei räjähdä käsiin.

– Turvaetäisyyksien pitäminen, hygieniaohjeet, maskien käyttäminen ja isojen kokoontumisten välttäminen auttavat.

Seurakuntien tehtävä on vahvistaa toivoa

Pitkittynyt epidemia ottaa monilla henkisesti koville. Kustaa Piha kannustaa kirkkoa toimimaan ihmisten yksinäisyyden ja ahdistuneisuuden helpottamiseksi.

– Tarvitsemme yhteenkuuluvuuden tunnetta ja kokemusta siitä, että emme ole tässä yksin. Kaikki keinot, joilla kirkko voi edistää näitä asioita, ovat tärkeitä.

Myös Juha Rintamäki korostaa, että seurakuntien tehtävä on vahvistaa toivoa ja luottamusta siihen, että epidemian yli selvitään yhdessä.

– Keväällä koronatilanne oli uusi. Silloin jaksoimme, koska edessä häämötti kesän vapaus. Nyt korona haastaa meitä uudelleen, ja edessä on entistä pimenevämpi vuodenaika. Siksi nyt on tärkeää pitää huolta, että emme omilla toimillamme edistä koronan leviämistä, Rintamäki sanoo.

– Jos teemme tarvittavat toimet, meillä on paremmat mahdollisuudet viettää muutaman viikon päästä yhteistä joulua.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.