Topias Haikala -haulla löytyi 503 hakutulosta.

1. Paavi Franciscus sanoi, että Jumala rakastaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia lapsia ”sellaisina kuin he ovat”

Franciscus on läpi paaviutensa puhunut lämpimästi seksuaalivähemmistöihin kuuluvista ihmisistä. Hän ei kuitenkaan ole valmis muuttamaan kirkon virallista oppia.

18.09.2020

2. KHO:n ratkaisu ei yllättänyt piispa Kaisamari Hintikkaa: ”Nyt on yksiselitteisen selvää, että meidän täytyy ratkaista avioliittokysymys kirkossa”

Piispa Kaisamari Hintikka ei kommentoi, rangaistaanko Espoon hiippakunnassa pappeja, jotka vihkivät samaa sukupuolta olevia pareja. ”Minä en tee sellaista päätöstä itsekseni.”

18.09.2020

3. KHO: Kirkolla on oikeus rangaista pappeja, jotka vihkivät samaa sukupuolta olevia pareja

Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan päätös perustuu viime kädessä perustuslaissa turvattuun uskonnonvapauteen.

18.09.2020

4. Valko-Venäjän kirkoilla on vanhastaan epäluuloiset välit, mutta mielenosoitukset ovat tuoneen ne yhteen, kertoo ortodoksipappi Heikki Huttunen

Myös Valko-Venäjän ortodoksisen kirkon uusi johtaja, metropoliitta Venjamin vastustaa poliisiväkivaltaa.

16.09.2020

5. Katolinen kirkko tukee Valko-Venäjän mielenosoittajia – ortodoksisen kirkon johtaja siirrettiin toisiin tehtäviin, kun hän oli pyytänyt Lukašenkaa lopettamaan väkivaltaisuudet

Valko-Venäjällä on järjestetty laajoja mielenosoituksia elokuisten presidentinvaalien jälkeen. Kirkot ovat jakautuneet suhteessaan presidentti Aljaksandr Lukašenkan hallintoon.

15.09.2020

6. Analyysi: Liberaalit ja konservatiivit ajattelevat avioliitosta eri lailla siksi, että moraali ei ole järjen asia

Sosiaalipsykologi Jonathan Haidtin mukaan liberaaleja ja konservatiiveja koskettavat erilaiset moraaliperiaatteet. Haidtin teoria voi auttaa hahmottamaan, miksi kirkon liberaalit ja konservatiivit eivät pääse sopuun samaa sukupuolta olevien parien avioliitoista.

14.09.2020

7. ”Epäreilua ja mahdollisesti laitonta” – Sairaalapapin rekrytoiminen Helsingissä herättää kritiikkiä, työnantaja vastaa syytöksiin

Helsingin seurakuntayhtymän rekrytointiprosessi ihmetyttää sairaalasielunhoidon ammattilaisia ja ammattiliiton juristia. Yhteisen seurakuntatyön johtaja Stefan Forsén katsoo, että rekrytoinnissa on toimittu oikein.

10.09.2020

8. Kirkolla ei pitäisi olla mitään rajoja, sanoo Twitterin päivystävä teologi Jyri Komulainen – oleellista on vain ydin, joka on Kristus

Dosentti Jyri Komulaisen mielestä Suomen kristityillä olisi paljon opittavaa intialaisilta uskonsisaruksiltaan – sekä Buddhalta, Ramanujalta ja monilta muilta toisten uskontojen viisailta.

04.09.2020

9. Seppo Häkkinen on ainoa piispa, joka ei taivu kompromissiin samaa sukupuolta olevien parien vihkimisessä, kertoo Kotimaa

Liberaaleimmat näkemykset ovat Espoon piispa Kaisamari Hintikalla ja Porvoon piispa Bo-Göran Åstrandilla.

03.09.2020

10. Kirkko avasi kuudennen hävikkiruokaravintolan Helsinkiin – ”En tiedä eettisesti kestävämpää tapaa syödä ravintolassa”, hehkuttaa koordinaattori

Koronapandemia viivästytti Malmin Waste & Feast -ravintolan avaamista puolella vuodella. Ravintoloihin palkataan ihmisiä, joiden on vaikea työllistyä.

31.08.2020

11. Kirkko järjestää Why so Myrtsi -tapahtumassa temppuradan ja parkkihallikonsertteja – ”Jeesus voisi hyvin syntyä myyrmäkeläiseen parkkihalliin”

Vantaankosken seurakunta osallistuu myyrmäkeläiseen taidetapahtumaan. Tarjolla on vanhaa kirkkomusiikkia rujossa ympäristössä ja mahdottoman pitkä temppurata.

24.08.2020

12. Neljä viidestä avaisi et:n opiskelun kirkkoon kuuluville oppilaille – johtava kasvatusalan pappi tyrmää

Kirkkohallituksen Jarmo Kokkosen mukaan et:n avaamista tärkeämpää olisi selvittää malleja uudelle yhteiselle katsomusaineelle.

20.08.2020

13. Helsinkiin valitaan kaksi uutta kirkkoherraa – ainakin toista pääsevät äänestämään kaikki seurakuntalaiset

Pitäjänmäen kirkkoherra Arto Antturi siirtyy Medialähetys Sanansaattajien toiminnanjohtajaksi.

19.08.2020

14. ”Covid-19-pandemia on aikamme suurin koulutusta koskeva kriisi” – Seurauksena voi olla jopa 15 miljoonaa ei-toivottua raskautta

Ruoantuotanto, talous ja lasten koulutus ovat kriisissä monissa kehittyvissä maissa. Jos tytöt eivät pääse kouluun, usein vaihtoehtona on lapsiavioliitto.

19.08.2020

15. Uskonnoton Jussi Halla-aho ei pidä Jumalan olemassaolon pohtimista järkevänä, mutta arvostaa kristillistä pasifismia ja lukee lapsilleen iltarukouksen

Perussuomalaisten puheenjohtajan mielestä Suomen luterilainen kirkko on rappiotilassa. Se muistuttaa hänestä keskustapuoluetta.

19.08.2020

16. ”Meditoi vuoden ajan ja tule sitten takaisin” – pappi Henri Järvinen suosittelee, että hengellinen etsijä ei tällä kertaa lukisikaan kirjaa

Kirkon ensimmäinen kieli on rukous. Sen jälkeen tulee teologia. Vasta sitten tulevat yhteiskunnalliset kannanotot, sanoo Järvinen.

18.08.2020