Laulaminen palautti aivoinfarktin saaneen Kari Tammisen puhekyvyn
Musiikin tekeminen vanhojen soittokavereiden kanssa auttoi muusikkoa ja ääninäyttelijää toipumisessa.
Kauniaislainen Kari Tamminen ajoi seitsemän vuotta sitten mökiltä kotiin, kun mieleen alkoi virrata muistikuvia ja välähdyksiä kaikesta siitä, mitä elämässä oli tapahtunut.
– Siinä alkoi tippa lentää. Kotiin päästyäni soitin muusikkokaverilleni, että nyt ei riitä yksi biisi. On tehtävä kokonainen levy.
Pari vuotta aiemmin, heinäkuussa 2009, Tammisen elämässä oli tapahtunut raju käänne.
– Olin tehnyt kolme kuukautta töitä putkeen, kun päätin pitää vapaan viikonlopun ja lähteä perheen kanssa mökille. Kävin illalla saunomassa serkkupojan luona, ja minulla oli sen jälkeen outoja tuntemuksia. Aamulla sitten meni jalat alta.
Aivoinfarktin seurauksena Tammisen oikea puoli halvaantui. Lääkäri totesi hänen paranemismahdollisuuksiensa olevan puolet ja puolet.
– En osannut kävellä, puhua enkä juuri ajatellakaan. Olikin aikamoinen tunne, kun pystyin sitten vähitellen liikuttamaan raajojani.
– Otin tavoitteeksi päästä mökille joulukuun alussa. Ja niin kävi, että kävelin tuolloin mökillä omin avuin tuoliini ja join ensimmäisen oluen sitten heinäkuun.
Levyllä lauluja elämän varrelta
Sitten aivoinfarktista toipuvaan Kari Tammiseen iski masennus. Hän oli työskennellyt muusikkona, animaatioiden ohjaajana ja ääninäyttelijänä. Nyt tueksi tulivat hänen soitto- ja dubbauskaverinsa.
– Se oli hurja hetki, kun kitaristi Juha Björninen tuli käymään ja kehotti minua laulamaan kitaran säestyksellä.
– Yllättäen minusta lähti ääntä, ja laulaminen alkoi sujua. Se auttoi pikkuhiljaa myös puhekyvyn palautumisessa.
En osannut kävellä, puhua enkä juuri ajatellakaan. Oli aikamoinen tunne, kun pystyin vähitellen liikuttamaan raajojani.
– Kari Tamminen
Tamminen oli jo 1970-luvun lopulta lähtien tehnyt lauluja aina, kun häntä harmitti.
– Sillä tavalla nostin hatutuksen hyllylle, hän kuvailee.
Nyt alkoi syntyä uusia biisejä. Kun niitä oli kertynyt, hän otti yhteyttä vanhoihin soittokavereihinsa. Bändi saatiin kasaan yllättävän helposti.
Tänä keväänä julkaistua Vaistot-albumia tehtiin pitkään studio- ja kotioloissa. Suurin osa levyn kappaleista on Tammisen tekemiä, osa nyt toipumisaikana ja osa vuosien varrella syntyneitä.
– Reilu vuosi sitten lähetin demon mielenterveyskuntoutujien Mental Beauty Records -hankkeeseen. Oli hienoa, että siellä päätettiin julkaista levy.
Tamminen koki levyntekoprosessin paljolti terapiana. Hän ei osaa kuvitella, miten muuten olisi päässyt nykyiseen kuntoon.
– Lääkärin mukaan aivoinfarktini joutui stressistä. Vaikka tein paljon töitä, en tajunnut sen rasittavan liikaa, koska sain tehdä rakastamiani juttuja.
Tamminen sanoo elämänsä olevan nyt tasapainossa, vaikka viime aikoina onkin ollut vaikeaa koiran kuoleman takia. Edessä on myös toinen muutos, kun hänen poikansa on muuttamassa pois kotoa.
Kuntouttavaa levyntekoa
Yli vuosi sitten perustettu Mental Beauty Records on voittoa tavoittelematon levymerkki, joka on suunnattu mielenterveyskuntoutujille ja kehitysvammaisille. Sen synty liittyy mielenterveyskuntoutujien kulttuuripajoihin, joita alettiin pyörittää kymmenen vuotta sitten ja joista sai alkunsa vuosittain järjestettävä Moniäänirock.
– Soitettuaan Moniäänirockissa kuntoutujat sanoivat, että olisi makeaa päästä myös levyttämään. Niinpä anoimme levymerkin perustamiseen rahoitusta Raha-automaattiyhdistykseltä, ja anomus meni läpi, kertoo Mental Beauty Recordsia luotsaava Miika Kurtakko.
– Pyrimme toiminnallamme vähentämään mielenterveyden ongelmiin ja vammaisuuteen liittyvää stigmaa. Ketään ei pidä väheksyä eikä syrjiä, vaan kaikilla on oikeus täyteen elämään, hän selvittää.
Mental Beauty Recordsille voi lähettää demojaan, ja sieltä voi saada niistä palautetta. Parhaat pääsevät levyttämään. Hankkeen verkkoyhteisössä palvellaan niitä, joilla on vielä matkaa levyttämiseen. He saavat verkon kautta ammattilais- ja vertaisohjausta sekä uusia yhteistyökumppaneita.
Kurtakon mukaan hankkeen yhtenä tavoitteena on lievittää ihmisten yksinäisyyttä. Samalla siihen liittyy ammatillisia tavoitteita, sillä levyttäminen voi tarjota jollekulle ponnahduslaudan artistiksi. Esimerkiksi Kari Tammista hän pitää karismaattisena esiintyjänä, jolla on tärkeää tarinaa kerrottavanaan.
– Haluamme auttaa ihmisiä elämässä eteenpäin. Kyse ei ole terapiasta, vaan keskitymme tekemisen kautta tapahtuvaan toipumiseen ja unelmien toteuttamiseen.
Moniäänirock 15.–16.5. nuorisokeskus Hapessa Helsingissä.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Kaksi vuotta koodaamista riitti – tv:n musiikkiohjelmissa vilahtava Jepa Lambert haluaa saada solistin loistamaan: ”Taustalaulamisesta on tullut pääduunini”
Hyvä elämäJepa Lambert johtaa myös gospelkuoroa. Jenkkigospelin raaka tunne kiehtoo.