null Laulaminen palautti aivoinfarktin saaneen Kari Tammisen puhekyvyn

Kari Tamminen on laulanut ja soittanut nuoresta lähtien. Hänestä oli hienoa päästä nyt levyttämään omia ja muiden tekemiä lauluja.

Kari Tamminen on laulanut ja soittanut nuoresta lähtien. Hänestä oli hienoa päästä nyt levyttämään omia ja muiden tekemiä lauluja.

Hyvä elämä

Laulaminen palautti aivoinfarktin saaneen Kari Tammisen puhekyvyn

Musiikin tekeminen vanhojen soittokavereiden kanssa auttoi muusikkoa ja ääninäyttelijää toipumisessa.

Kauniaislainen Kari Tamminen ajoi seitsemän vuotta sitten mökiltä kotiin, kun mieleen alkoi virrata muistikuvia ja välähdyksiä kaikesta siitä, mitä elämässä oli tapahtunut.

– Siinä alkoi tippa lentää. Kotiin päästyäni soitin muusikkokaverilleni, että nyt ei riitä yksi biisi. On tehtävä kokonainen levy.

Pari vuotta aiemmin, heinäkuussa 2009, Tammisen elämässä oli tapahtunut raju käänne.

– Olin tehnyt kolme kuukautta töitä putkeen, kun päätin pitää vapaan viikonlopun ja lähteä perheen kanssa mökille. Kävin illalla saunomassa serkkupojan luona, ja minulla oli sen jälkeen outoja tuntemuksia. Aamulla sitten meni jalat alta.

Aivoinfarktin seurauksena Tammisen oikea puoli halvaantui. Lääkäri totesi hänen paranemismahdollisuuksiensa olevan puolet ja puolet.

– En osannut kävellä, puhua enkä juuri ajatellakaan. Olikin aikamoinen tunne, kun pystyin sitten vähitellen liikuttamaan raajojani.

– Otin tavoitteeksi päästä mökille joulukuun alussa. Ja niin kävi, että kävelin tuolloin mökillä omin avuin tuoliini ja join ensimmäisen oluen sitten heinäkuun.

Levyllä lauluja elämän varrelta

Sitten aivoinfarktista toipuvaan Kari Tammiseen iski masennus. Hän oli työskennellyt muusikkona, animaatioiden ohjaajana ja ääninäyttelijänä. Nyt tueksi tulivat hänen soitto- ja dubbauskaverinsa.

– Se oli hurja hetki, kun kitaristi Juha Björninen tuli käymään ja kehotti minua laulamaan kitaran säestyksellä.

– Yllättäen minusta lähti ääntä, ja laulaminen alkoi sujua. Se auttoi pikkuhiljaa myös puhekyvyn palautumisessa.

En osannut kävellä, puhua enkä juuri ajatellakaan. Oli aikamoinen tunne, kun pystyin vähitellen liikuttamaan raajojani.

– Kari Tamminen

Tamminen oli jo 1970-luvun lopulta lähtien tehnyt lauluja aina, kun häntä harmitti.

– Sillä tavalla nostin hatutuksen hyllylle, hän kuvailee.

Nyt alkoi syntyä uusia biisejä. Kun niitä oli kertynyt, hän otti yhteyttä vanhoihin soittokavereihinsa. Bändi saatiin kasaan yllättävän helposti.

Tänä keväänä julkaistua Vaistot-albumia tehtiin pitkään studio- ja kotioloissa. Suurin osa levyn kappaleista on Tammisen tekemiä, osa nyt toipumisaikana ja osa vuosien varrella syntyneitä.

– Reilu vuosi sitten lähetin demon mielenterveyskuntoutujien Mental Beauty Records -hankkeeseen. Oli hienoa, että siellä päätettiin julkaista levy.

Tamminen koki levyntekoprosessin paljolti terapiana. Hän ei osaa kuvitella, miten muuten olisi päässyt nykyiseen kuntoon.

– Lääkärin mukaan aivoinfarktini joutui stressistä. Vaikka tein paljon töitä, en tajunnut sen ­rasittavan liikaa, koska sain tehdä rakastamiani juttuja.

Tamminen sanoo elämänsä olevan nyt tasapainossa, vaikka viime aikoina onkin ollut vaikeaa koiran kuoleman takia. Edessä on myös toinen muutos, kun hänen poikansa on muuttamassa pois ­kotoa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.