null Täyteen pakattu arki vie mehut kolmi- ja nelikymppisiltä – seurakunnat auttavat perheen ja parisuhteen ongelmissa

Valtaosa perheistä voi hyvin, mutta osalla on paljon väsymistä ja uupumista. Espoon seurakunnat ovat viime vuosina lisänneet voimakkaasti parisuhde- ja perhetyötä.

Valtaosa perheistä voi hyvin, mutta osalla on paljon väsymistä ja uupumista. Espoon seurakunnat ovat viime vuosina lisänneet voimakkaasti parisuhde- ja perhetyötä.

Ajankohtaista

Täyteen pakattu arki vie mehut kolmi- ja nelikymppisiltä – seurakunnat auttavat perheen ja parisuhteen ongelmissa

Kiire, suorituspaineet ja työuupumus vaikuttavat perheeseen ja parisuhteeseen. Espoon seurakunnat ovat lisänneet parisuhde- ja perhetyötä.

Valtaosa perheistä voi hyvin, mutta osa väsyy ja uupuu. Työelämä vie mehut jo kolmi- ja nelikymppisiltä, joiden elämä on täyteen pakattua. Perheet tarvitsevat apua ja tukea arkeen. Näin kertovat perheiden ja parisuhteen asiantuntijat Espoon seurakunnista.

– Kiireinen arki on suurena syynä parisuhdeongelmiin arviolta kahdeksallakymmenellä prosentilla seurakuntien perhe- ja parisuhdetyön asiakkaista. Moni on kokenut jo nelikymppisenä työuupumuksen, arvioi Espoon seurakuntien perhetyönohjaaja Outi Wenell.

Outi Wenellin mukaan monella on mielikuva, mitä kuuluu hyvään arkeen, mitä kaikkea pitää hankkia ja tehdä. On urheiltava, syötävä terveellisesti, kasvatettava lapset tietyllä tavalla ja huolehdittava omasta ajasta ja tarpeista.

Hän on huomannut, että suorituspaineet tulevat monelta taholta, eikä niitä aina tiedosteta. Olemmeko itse halunneet ja valinneet painetta tuovat asiat vai ajautuneet tilanteeseen huomaamattamme? Muun muassa nämä kysymykset mietityttävät esimerkiksi parisuhdeilloissa ja vastaanotoilla.

– Luokseni tulee pelkoa ja häpeää potevia ihmisiä. He kokevat, että ovat epäonnistuneet ja jääneet yksin ja että heidät on hylätty. Haluamme rohkaista ja kannustaa äitejä ja isiä, kertoa, että he riittävät ja osaavat, Wenell sanoo.

– Kun me kirkon työntekijöinä arvostamme ihmisessä olevaa hyvää, he saattavat itsekin huomata sen olemassaolon. Ihmiselle on merkityksellistä kokea olevansa tärkeä.

Asiakasmäärät kaksinkertaistuneet

Espoon seurakunnat ovat viime vuosina lisänneet voimakkaasti parisuhde- ja perhetyötä samalla, kun perinteinen kerhotyö on supistunut.

Esimerkiksi Espoon tuomiokirkkoseurakunnassa neljä lastenohjaajan työsuhdetta on muutettu perhetoiminnan ohjaajan viroiksi. Tämä on mahdollistanut keskusteluavun tarjoamisen. Se on Outi Wenellin ja Kirsi Kanervan työsarkaa.

– Minun ja Kirsi Kanervan asiakasmäärät ovat kaksinkertaistuneet muutamassa vuodessa. Viime vuonna asiakaskontakteja oli 450, ja uskon, että tänä vuonna mennään yli viidensadan. Esimerkiksi viime viikkoina yhteydenottoja on tullut lähes joka päivä. Enimmäkseen aiheena on ero tai parisuhdeneuvonta, Outi Wenell sanoo.

Monet kokevat, että ovat epäonnistuneet ja jääneet yksin ja että heidät on hylätty. - Perhetyönohjaaja Outi Wenell

Ennalta ehkäisevää ja korjaavaa toimintaa

Seurakuntien parisuhde- ja perhetyö on maksutonta ja kaikkien ulottuvilla. Ainoastaan jotkut kurssit ja leirit ovat maksullisia, mutta niistä voi hakea tuloperustein maksuvapautusta.

Seurakunnat tarjoavat Espoossa perheille monenlaista ennalta ehkäisevää ja vahvistavaa toimintaa, esimerkiksi erilaisia perhekerhoja ja perhetapahtumia, perheille suunnattuja retkiä ja leirejä, kursseja ja muskareita. Lapsettomille perheille järjestetään omaa toimintaa. Isovanhemmille on tarjolla esimerkiksi vertaistukiryhmä sekä yhteisiä leirejä lastenlasten kanssa.

Parisuhdetyössä ennalta ehkäisevää ja vahvistavaa toimintaa ovat esimerkiksi parisuhdeillat ja -tapahtumat, ryhmät ensimmäisen lapsen vanhemmille, Parisuhdepysäkki ja Pari asiaa -illat.

Korjaavaa perhetyötä on tarjolla esimerkiksi keskusteluapuna seurakunnissa, erilaisina kursseina sekä Solmuja parisuhteessa -neuvontana ja -kursseina.

Näiden lisäksi apua ja tukea tarjoaa Espoon perheasiain neuvottelukeskus, joka antaa ammatillista keskusteluapua.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.