null Arkkipiispa Tapio Luoma: Kirkko ei voi pysyä vetovoimaisena ilman kunnioittavaa rakkautta

– Kirkolliset vaalit ovat tärkeät kirkollisen demokratian kannalta, mutta ne eivät ole tärkeämpiä kuin kaikki se, mihin hallinnon avulla seurakuntien ja kirkon elämässä halutaan vaikuttaa, arkkipiispa Tapio Luoma sanoi kirkolliskokouksen avajaispuheessa.

– Kirkolliset vaalit ovat tärkeät kirkollisen demokratian kannalta, mutta ne eivät ole tärkeämpiä kuin kaikki se, mihin hallinnon avulla seurakuntien ja kirkon elämässä halutaan vaikuttaa, arkkipiispa Tapio Luoma sanoi kirkolliskokouksen avajaispuheessa.

Ajankohtaista

Arkkipiispa Tapio Luoma: Kirkko ei voi pysyä vetovoimaisena ilman kunnioittavaa rakkautta

Seurakuntavaalien alhainen äänestysprosentti kertoo arkkipiispan mukaan kirkon heikosta vetovoimasta. Hänestä on valitettavaa, jos kirkko näyttää kovalta tai luotaantyöntävältä.

Lähestyvät seurakuntavaalit saivat arkkipiispa Tapio Luoman pohtimaan kirkolliskokouksen avajaispuheessaan, miten kirkollisesta päätöksenteosta saataisiin kiinnostavampaa. Kirkollisten vaalien äänestysprosentit tunnetusti ovat varsin alhaisia, esimerkiksi edellisissä seurakuntavaaleissa vuonna 2018 vain 14,4 prosenttia äänioikeutetuista äänesti.

– Jos äänioikeutta vaaleissa ei käytetä, äänestäjien tahto ei pääse kuuluville. Mitä pienempi on äänestysprosentti, sitä heikommin päätöksentekijöiksi valittujen ratkaisut heijastelevat yhteiskunnassa vallitsevaa tahtotilaa ja näkemystä tulevaisuudesta, Luoma totesi.

Hänen mukaansa alhaiset äänestysprosentit eivät viime kädessä kerro vaalien kiinnostavuudesta vaan kirkon vetovoimasta. Äänestäminen ei kiinnosta, jos ne asiat, joihin äänestämällä voi vaikuttaa, eivät tunnu tärkeiltä.

Jeesuksen seuraajien tulee kantaa huolta omien yhteisöjensä kyvystä elää rakkautta todeksi.
– Tapio Luoma

Luoma kysyikin, mikä saisi seurakuntalaiset kiinnostumaan omasta seurakunnastaan, ja tarjosi vastaukseksi rakkautta.

– Kristillisessä uskossa rakkaudella on keskeinen sija, ja siitä epäilemättä puhutaan kirkoissa paljon enemmän kuin monissa muissa yhteisöissä. Mutta miten rakkaus näkyy? Missä määrin rakkaus värittää ihmisten mielikuvia omasta kirkostamme? Luoma kysyi.

– Rakkaudessa on kyse syvästä kunnioituksesta ja sen mukaisesta toiminnasta, joka ei ensisijaisesti vaadi itselleen vaan on ennen kaikkea valmis antamaan toisille. Jeesuksen seuraajien tulee kantaa huolta omien yhteisöjensä kyvystä elää rakkautta todeksi. On valitettavaa, jos kristitty kyynistyy niin, että rakkaus ei enää tunnu merkitykselliseltä puheenaiheelta, tai jos hänen yhteisönsä näyttäytyy kovana ja luotaantyöntävänä, arkkipiispa sanoi.

Kirkolliskokous on koolla Turussa 7.–11.11.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.