null Arto O. Salonen toivoo stoppia heikkouksiin keskittyvälle kulttuurille: ”Lopetetaan ajelehtiminen ja aletaan ratkaista haasteita, joita elämä meille asettaa”

Arto O. Salonen työskentelee professorina Itä-Suomen yliopiston yhteiskunta- ja kauppatieteellisessä tiedekunnassa.

Arto O. Salonen työskentelee professorina Itä-Suomen yliopiston yhteiskunta- ja kauppatieteellisessä tiedekunnassa.

Hyvä elämä Ajankohtaista

Arto O. Salonen toivoo stoppia heikkouksiin keskittyvälle kulttuurille: ”Lopetetaan ajelehtiminen ja aletaan ratkaista haasteita, joita elämä meille asettaa”

Salosen mukaan viime aikoina on totuttu kiinnittämään huomiota vain epäkohtiin, vaikka moni asia on kuitenkin hyvin.

Elämää ei pysty elämään eilisessä, ja huominenkin on vasta huomenna. Ihmisen ainoa mahdollisuus on havahtua tähän hetkeen. Näin sanoo professori ja kestävän hyvinvoinnin asiantuntija Arto O. ­Salonen.

– Perille pääsee, kun keskittyy tämän hetken ainutlaatuisuuteen ja on rohkeasti kaikkea sitä, mitä omista lähtökohdistaan voi olla. Hienous on siinä, että se on eri ihmisille eri asia. Siksi voimme täydellistää toistemme elämät.

Täydellistymisellä Salonen tarkoittaa sitä, että meissä jokaisessa on heikkoutta mutta myös vahvuutta. Kun erilaiset ihmiset poistavat toistensa heikkoudet eli täydellistävät toisensa, yhteisöstä tulee vahva.

– Sinun vahvuutesi kompensoi minun heikkouttani, ja siinä, missä sinä olet heikko, minä kompensoin sitä omalla vahvuudellani.

Elämän täydellistymisessä on Salosen mukaan kyse myös siitä, että kiinnittää huomionsa siihen, mitä jo on. Viime aikoina on totuttu kiinnittämään huomiota vain epäkohtiin. Tulevaisuuden ajattelu aiheuttaa helposti avuttomuuden tunteita, ja alamme uskoa, ­ettei omilla teoilla ole enää mitään väliä.

– Koko ajan moni asia on kuitenkin hyvin. Mitäs jos menisimme siihen suuntaan, että jokaisesta tulisi oman elämänsä tekijä? Lopetetaan ajelehtiminen ja aletaan ratkaista haasteita, joita elämä meille asettaa. Otetaan tulevaisuudesta kiinni ja lähdetään tekemään siitä hyvä.

Salonen antaa esimerkin. Suomalaisten sähkönkäyttö laski elo–syyskuussa 13,5 prosenttia.

– Noin vain me yhtäkkiä säästimme sähköä yhden ydinvoimalan tuotantokapasiteetin verran, eikä se ollut yhdeltä kotitaloudelta tai yhdeltä ihmiseltä juuri mitään.

Vastavetona heikkouksiin keskittyvälle kulttuurille Tikkurilan kirkossa järjestetään Olet jo perillä! -taidehetkiä. Niissä yhdistyvät taiteilija Saara Liljan tekemät kuvat, professori Arto O. Salosen puheet ja pappi Jaakko Hyttisen valitsemat psalmitekstit.

Olet jo perillä! -taidehetket keskiviikkoisin klo 18–19 Tikkurilan kirkon Voima-salissa, Asematie 12 a.

18.1. Yhteisvoima

Hyvä tulevaisuus ei tule valmiina – se tehdään yhdessä!

25.1. Täydellistyminen

Elämän täydellistymistä kohti – mutta miten?

1.2. Haltioituminen

Merkitykselliseksi ja arvokkaaksi koettu elämä antaa enemmän kuin menestyksen tavoittelu.

8.2. Kukoistaminen

Millainen jälki elämästäni jää? Hyvän tulevaisuuden toivo kiteytyy maailmassa olemisen tapoihin. ­

Lisäksi Arto O. Salonen luennoi Voima-salissa ke 8.2. klo 17 aiheesta Ihminen, työ ja tulevaisuus. Luento striimataan Tikkurilan seurakunnan YouTube-kanavalla.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.