null Bisnesantropologi: Rahoitusmarkkinoilla jälkiviisaus on eksakti tiede

Puheenvuorot

Bisnesantropologi: Rahoitusmarkkinoilla jälkiviisaus on eksakti tiede

Pörssit laskivat eilen koko maailmassa ilman ymmärrettävää syytä, ja tänään sille pitää keksiä selitys. Kansanuskot tarjoavat siihen mainiot välineet.

”Kyseessä on klassinen sektorirotaatio.” Tällä tavoin selitettiin helmikuussa pörsseissä aivan yllättäen tapahtunutta teknologiaosakkeiden syöksyä. Kuukausia vahvistuneet osakkeet alkoivat yhtäkkiä menettää arvoaan vailla ilmeistä syytä. Ensin pelästyttiin. Sitten keksittiin selitys.

Pörssissä käy usein juuri näin: kukaan ei osaa ennustaa markkinan liikkeitä. Sitten, kun jotain dramaattista tapahtuu, pian kaikki osaavat selittää, miksi näin kävi ja pitikin käydä.

Selityksissä on piirteitä, jotka muistuttavat nimimagiaa. Nimimagiassa uskotaan, että jotain vaarallista asiaa voidaan hallita tuntemalla sen nimi. Nimimagia on oleellinen osa erilaisia kansanuskoja. Niitä on harjoitettu olosuhteissa, joissa arvaamattomat ilmiöt kuten hallat ja taudit ovat säädelleet ihmisten kohtaloita. Hallitakseen sääonneaan pitää loitsuissa käyttää ilmojen säätäjän oikeaa nimeä.

Oliko perheen ainoalla lehmällä jälleen utaretulehdus ja perhe joutui elämään ilman maitoa? Voi, niin klassista tonttua!

Tällaisen uskomusjärjestelmän ilmentymä on myös Mikael Agricolan vuonna 1551 kirjoittama luettelo suomalaisista jumalista: metsää hallitseva Tapio, vedenvaltija Ahti sekä Rongoteus, Pellonpekko, Virankannos, Äkräs, Ukko, Hiisi ynnä muut. Niin ja Tonttu!

Tontut jos ketkä tulivat lähelle ihmisten pyhintä, omaa kotia. Tonttuja tai haltijoita oli jokaiselle rakennukselle omansa: saunatonttu, riihitonttu, aittatonttu, tallitonttu, navettatonttu. Tontut elivät lähellä kotieläimiä, ruokaa ja ihmisiä, missä ne saattoivat toimillaan hetkessä joko taata perheen elannon tai syöstä koko sakin perikatoon. Siksi niitä lepyteltiin alati ja niiden toimintaa seurattiin ja selitettiin tarkkaan. Oliko perheen ainoalla lehmällä jälleen utaretulehdus ja perhe joutui elämään ilman maitoa? Voi, niin klassista tonttua!

Pörssit laskivat eilen varoittamatta ja rajusti. Jatkuuko pudotus tänään? Koko globaali taloutemme ja eläkkeittemme tulevaisuus linkittyy rahoitusmarkkinoiden liikkeisiin pelottavalla tavalla. Aloitko jo uskoa sektorirotaatioon, vaikka en sitä edes selittänyt? Nimimagiassa pelkkä nimen tunteminen riittää tuomaan lohtua.

Kirjoittaja on strategiakonsultti, rahoitustieteilijä ja teologi, jolta on ilmestynyt teos bisnesantropologiasta. Hän kirjoittaa rahan ja talouden uskonvaraisista elementeistä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.