null Diakonissat avuksi rokottamiseen? – Kirkko vastaa sosiaali- ja terveysministeriön avunpyyntöön

Kirkon diakonnissoilla on terveydenhuoltoalan ammattikoulutus.

Kirkon diakonnissoilla on terveydenhuoltoalan ammattikoulutus.

Ajankohtaista

Diakonissat avuksi rokottamiseen? – Kirkko vastaa sosiaali- ja terveysministeriön avunpyyntöön

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru peräänkuulutti apuvoimia koronatalkoisiin. Kirkkohallitus näyttää vihreää valoa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) peräänkuulutti alkuviikosta apuvoimia koronatalkoisiin. Kiuru otti esille muun muassa Puolustusvoimat, työterveyshuollon ja eläkkeellä olevat hoitajat.

Kansallisesta koronastrategiasta vastaava sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on esittänyt Suomen evankelis-luterilaiselle kirkolle myös virallisen kysymyksen ja toiveen, voisivatko kirkon diakoniatyöntekijät sekä seurakuntien tilat olla käytettävissä omikron-virusmuunnoksen myötä nopeasti heikentyneen koronaepidemiatilanteen helpottamiseksi.

Tilanne koettelee uhkaavasti perusterveydenhuollon kapasiteettia. Jäljitys on ruuhkautunut, ja rokottaminen ja juuri käynnistynyt kolmas rokotekierros ovat vieneet terveydenhuollon kapasiteetin äärirajoille. Yhteiskunnassa pyritään nyt ottamaan rokotusohjelmaan mukaan kaikki mahdolliset tahot, jotta kriisitilanteesta selvitään.

Noin 600 diakonissalla on terveydenhuollon pätevyys

Ensimmäisenä konkreettisena kirkon suuntaan esitettynä pyyntönä on saada nimetyt yhteyshenkilöt sairaanhoitopiireihin. STM:n tavoitteena on luoda eri toimijoista alueelliset ryhmät, jotka huolehtivat koordinaatiosta kunkin alueen sisällä ja voimavarojen kohdentamisesta rokottamiseen ja jäljittämiseen. Kunnissa täsmennetään eri toimijoiden tehtävät ja vastuut. 

Kirkkohallitus vastaa pyyntöön myönteisesti.

– Yhteiskuntavastuu ja lähimmäisenrakkaus ovat evankelis-luterilainen kirkon toiminnan ytimessä. Haluamme kaikin mahdollisin tavoin olla mukana auttamassa tässä vaikeassa tilanteessa, Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Pekka Huokuna toteaa.

Kirkko haluaa kantaa yhteiskuntavastuuta ja toimia kumppanina rokotus- ja jäljitystyössä yhdessä muiden toimijoiden kanssa. Kirkon palveluksessa on noin 1 300 diakoniatyöntekijää, joista arviolta 600 diakonissalla on terveydenhuollon ammattihenkilön pätevyys ja mahdollisuus osallistua rokotusten antamisiin ja koronajäljityksiin, tarvittaessa lääkeluvan päivittämisen kautta.

Kirkolla on mahdollisuus auttaa myös muilla tavoilla, esimerkiksi tarjoamalla seurakuntien tiloja käyttöön. 

Hiippakunnat nimeävät yhteyshenkilöt sairaanhoitopiireihin

Kirkko lähtee mukaan yhteistyöhön nimeämällä yhteyshenkilöitä sairaanhoitopiireittäin muodostettaviin koordinaatioryhmiin, joissa kartoitetaan eri toimijoiden mahdollisuuksia tukea rokotusohjelmaa. Seurakunnat päättävät myöhemmin, mikä niiden panos kullakin alueella on.

Kirkkohallitus on jo sopinut hiippakuntien tuomiokapitulien kanssa yhteyshenkilöiden nimeämisestä.

Seurakunnat arvioivat myöhemmin itsenäisesti, missä määrin niillä on mahdollisuus antaa työhön resursseja. Seurakunnat selvittävät myös, mistä toiminnoista ne voisivat tilapäisesti vähentää resursseja tai onko mahdollista jättää jotain toimintaa tilapäisesti tauolle, jotta apua korona-aallon tukahduttamiseen pystytään antamaan.   

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.