null Käsikirjoittaja Anna Brotkin työskentelee kateellisella alalla ja on itsekin kateellinen − pyhyyden hän löytää ihmisten parista 

Komedialla on ilkeä ja pilkkaava maine, mutta käsikirjoittaja Anna Brotkin puhuu kiltteyden ja empatian puolesta. 

Komedialla on ilkeä ja pilkkaava maine, mutta käsikirjoittaja Anna Brotkin puhuu kiltteyden ja empatian puolesta. 

Hyvä elämä

Käsikirjoittaja Anna Brotkin työskentelee kateellisella alalla ja on itsekin kateellinen − pyhyyden hän löytää ihmisten parista 

Anna Brotkin on sielultaan kaupunkilainen, joka haluaa jakaa iloa ja rakkautta kirjoittamalla.

Kateuden kohteena oleminen ei ole hauskaa. Sen tietää Anna Brotkin, 33, joka työskentelee komediakäsikirjoittajana.

− Yritän olla aktiivisesti ajattelematta sitä. Kateus ei ole asia, jota kukaan meistä mielellään myöntäisi suoraan, mutta sitä voi tulkita rivien välistä. Olen myös sellaisella alalla, johon kateus kuuluu.

Brotkin on yksi televisiotuotantojen kuumimmista nimistä. Hän on nuorista aikuisista kertovat Aikuiset-tv-sarjan luoja ja käsikirjoittaja. Lisäksi hän on ollut mukana kirjoittamassa tv-sarjoja Rehtori, Jättekiva, Modernit miehet, Putous ja Pohjolan laki. Hän on myös ohjannut musiikkivideoita ja kirjoittanut lyhytelokuvia ja kuunnelmia.

Julkisuus on tv- ja elokuvamaailmassa läsnä toisin kuin monella muulla alalla. Toiset tuotannot saavat julkisuutta enemmän kuin toiset. Huomio ei jakaudu tasaisesti kaikille. Sitten on vielä palkinnot. Joku pääsee ehdolle, toinen ei.

Alalla työskentelevät ihmiset rahoittavat työskentelyään pitkälti apurahoilla. Vaikka kyseessä ei ole kilpailu, eikä apurahoilla mitata ihmisen paremmuutta, asettaa järjestelmä kollegat kilpailuasemiin monta kertaa vuodessa. Koska apurahoja on jaossa vain rajallinen määrä, toisen voitto on toiselta pois. Lisäksi tieto myönnetystä apurahasta on julkinen.

− Välillä ihmiset alalla supisevat, miten joku on saanut tiettyjä töitä tai ihmettelevät, että joku toinen on saanut taas apurahoja. Toisten menestys aiheuttaa meissä välillä turhaa kateutta, jos koemme itse jäävämme paitsi.

Kateus ei ole vain kielteinen tunne. Se paljastaa, mitä olemme vailla.

Brotkin on puhunut kollegoidensa kanssa kateuden tunteista. Useimpien mielestä kateus on pikkumainen ja häpeällinen tunne. 

Valtaosin ihmiset osaavat iloita toisten puolesta. Brotkinilta ei ole päättynyt yhtään ihmissuhdetta hänen menestyksensä vuoksi. 

− Moni tunnistaa kateuden ja osaa nauraa sille jälkikäteen. Asiat eivät ole mustavalkoisia. Kateus ei ole vain kielteinen tunne. Se paljastaa, mitä olemme vailla.

Brotkin ajattelee, että suurin osa ihmisistä tuntee kateutta. Ketä tai mitä Brotkin itse kadehtii?

− Varmaan tasaisesti kaikilta jotain. Kateus ei ole rationaalinen tunne. Samana päivänä voin olla kateellinen jonkun kaupunkikämpästä ja toisen maaseutukämpästä.

Anna Brotkin viihtyy hyvin kaupungissa. Uusi työhuone sijaitsee Kalliossa. 

Anna Brotkin viihtyy hyvin kaupungissa. Uusi työhuone sijaitsee Kalliossa. 

Kirkko olisi hyvä ympäristö tehdä komediaa

Brotkinin mielestä paras vastalääke kateuteen on omaan tekemiseen uppoutuminen.

− Olen onnellisimmillani, kun keskityn kirjoittamiseen enkä ajattele mitä muut tekevät tai mitä minun pitäisi tehdä.

Tällä hetkellä Brotkin työskentelee uuden tv-sarjan kimpussa, mutta ei voi vielä paljastaa, millainen siitä on tulossa. Jotain humoristista se kuitenkin on.

− Ajattelen, että komedia on joskus paras tapa lähestyä vaikeitakin kysymyksiä. Kun ihminen nauraa, hän rentoutuu ja muuttuu vastaanottavammaksi. Tämä näkyy illanvietoissa, joissa on paljon ihmisiä. Kun joku uusi ihminen naurahtaa sinun jutuillesi, syntyy yhteys. Nauru pehmentää ja avaa ihmistä.

Se, mikä jollekin tuntuu pilkkaavalta, on jollekin toiselle hauskaa. 

Kirjoittaisiko Brotkin komediasarjan kirkosta?

− Tästä on ollut puhetta. Kirkko on hyvä ympäristö tehdä komediaa, mutta jonkun sellaisen pitää tehdä se, jolla on kyseisestä ympäristöstä kokemusta. 

Herkullinen lähtökohta seurakuntaan sijoittuvasta sarjasta voisi olla kirkon konservatiivisten tahojen ja liberaalien yhteentörmäys.

− Jotta se ei tuntuisi kliseiseltä, sen voisi tehdä niin, että konservatiivisempaa puolta edustaa nuori ihminen ja liberaalimpaa vanhempi.

Anna Brotkin kestää hyvin kritiikkiä. Hän ei koe ihmisarvonsa olevan kiinni siitä, että miellyttää muita. Tästä hän kiittää turvallista lapsuuttaan. 

Anna Brotkin kestää hyvin kritiikkiä. Hän ei koe ihmisarvonsa olevan kiinni siitä, että miellyttää muita. Tästä hän kiittää turvallista lapsuuttaan. 

Brotkinin mielestä lähes kaikista aiheista voi kirjoittaa komediaa. Raja pilkan ja huumorin välillä on hiuksenhieno.

− Se, mikä jollekin tuntuu pilkkaavalta, on jollekin toiselle hauskaa. Jokainen komedian tekijä määrittelee omat rajansa ja toivoo samalla, että katsojalla on samat rajat.

Brotkin ei ole ihan varma, kuuluuko hän tällä hetkellä kirkkoon vai ei. Todennäköisesti ei. 

Hän ei miellä itseään uskonnolliseksi, mutta etsii pyhää ihmisten parista. 

− Olen humanisti isolla H:lla. En usko absoluuttiseen pahuuteen, vaan ajattelen, että ihminen on pohjimmiltaan hyvä. Pahojen tekojen taustalla on hyvä motiivi, joka on mennyt pieleen.

Kirjoittaminen on rakkauden teko

Hauskojen sarjojen lisäksi Brotkin tunnetaan tanssibileiden järjestäjänä. Ennen korona-pandemiaa, hän järjesti Helsingissä Teurastamon B-Side Barissa Beyoncé-, Madonna- ja Prince-teemailtoja, joihin ihmiset tulivat tanssimaan koko illaksi.  

− Niihin bileisiin muodostuu rakkaudellinen ilmapiiri. Siellä on satoja ihmisiä, jotka haluavat toisilleen hyvää. Ihmiset kehuvat toistensa asuja ja tanssimuuveja. Monet ovat sanoneet, että siellä on ihana ja erityinen tunnelma.

− Koen pyhyyden tunnetta myös silloin, kun ystävän kanssa tulee tunne, että ymmärrämme toisiamme tosi syvällisellä tasolla.

On ihanaa, että Aikuiset on löytänyt niin ison yleisön. Se tarkoittaa, että olen onnistunut tekemään jotain sellaista, mikä resonoi ihmisissä.

Myös kirjoittaminen on Brotkinille rakkauden teko. Hän haluaa luovuudellaan tarjota iloa ihmisille ja olla yhteydessä muihin.

− On ihanaa, että Aikuiset on löytänyt niin ison yleisön. Se tarkoittaa, että olen onnistunut tekemään jotain sellaista, mikä resonoi ihmisissä.

Jonain päivänä Brotkin haluaisi nähdä komediasarjansa Netflixissä tai HBO:ssa, jolloin hän pääsisi naurattamaan vielä laajempaa yleisöä. Jos unelma ei toteudu, se ei haittaa.

Brotkin arvelee stressaavansa keskivertoihmistä vähemmän. Hän stressaantuu oikeastaan vain silloin, jos jokin asia on hänelle todella tärkeää. Näin voi olla, jos haluaa, että kohtauksesta tai jaksosta tulee todella hyvä ja aikaa tekstin hiomiseen on liian vähän.

− Yleensä luotan siihen, että asiat järjestyvät. Perusluottamus tulee lapsuudesta, koska olen saanut kehuja, rakkautta, huolenpitoa ja turvallisen kasvuympäristön. Olen saanut kokea, että minua rakastetaan, vaikken tekisi mitään. Minun ei tarvitse hakea teoillani muiden hyväksyntää. Olen tästä todella kiitollinen vanhemmilleni.

Anna Brotkin toivoo, että saisi jatkossakin tehdä kiinnostavia töitä ja tuoda iloa ihmisten elämään. 

Anna Brotkin toivoo, että saisi jatkossakin tehdä kiinnostavia töitä ja tuoda iloa ihmisten elämään. 

Brotkin tekee paljon töitä arkisin, joten viikonloppuisin hän pyrkii rentoutumaan. Hän viettää mielellään aikaansa Kalliossa tai Vallilassa.

− Tykkään kaupunginosien kerroksellisuudesta ja siitä, että samalla alueella asuu erilaisia ihmisiä. Nautin myös kaupoista, baareista ja kahviloista. Olen todellinen kaupunkilainen.

− Käyn usein Hakaniemessä torikahvilla ja ostan kukkia, vihanneksia ja marjoja. Torilla voi nähdä vuodenaikojen kierron. Eri aikoina löytyy erilaisia tuotteita.

Vapaa-ajallaan Brotkin nauttii erityisesti ruoanlaitosta ja leipomisesta.

− Tällä hetkellä rakastan sitruunaleivonnaisia. Kun laittaa sitruunaa, saa laittaa myös paljon sokeria.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.