null Donald Trump vieraili paavi Johannes Paavali II:n pyhäkössä – arkkipiispa suuttui: ”Paavi ei olisi hyväksynyt kyynelkaasun käyttämistä ihmisten hiljentämiseen”

Presidentti Donald Trump seisoi vaimonsa Melania Trumpin kanssa tiistaina paavi Johannes Paavali II:n patsaan edessä.

Presidentti Donald Trump seisoi vaimonsa Melania Trumpin kanssa tiistaina paavi Johannes Paavali II:n patsaan edessä.

Ajankohtaista

Donald Trump vieraili paavi Johannes Paavali II:n pyhäkössä – arkkipiispa suuttui: ”Paavi ei olisi hyväksynyt kyynelkaasun käyttämistä ihmisten hiljentämiseen”

Yhdysvaltain presidentin kirkkovierailut ovat herättäneet kritiikkiä läpi kirkkokuntien.

Rasismin ja poliisiväkivallan vastaiset mielenosoitukset jatkuvat ympäri Yhdysvaltoja. Samoin jatkuvat presidentti Donald Trumpin kritiikkiä herättäneet kirkkovierailut.

Maanantaina Trump poseerasi Valkoisen talon lähellä olevan episkopaalikirkon edessä Raamattu kädessä. Poliisi käytti kyynelkaasua karkottaakseen Valkoisen talon edessä mieltään osoittaneet ihmisiä, jotta presidentti pääsi kulkemaan kirkolle. Episkopaalisen kirkon piispat Mariann Budde ja Michael Curry tyrmistyivät tempauksesta. Piispojen mukaan Trumpin vierailu kirkolla oli poliittinen peliliike.

”Hän ei rukoillut”, Budde sanoi The New York Timesin mukaan. ”Hän ei maininnut [poliisin tappamaa] George Floydia eikä niiden ihmisten tuskaa, jotka ovat joutuneet kohtaamaan rasismin ja valkoisen ylivallan hirvittäviä ilmenemismuotoja satojen vuosien ajan.”

Tiistaina presidentti vieraili vaimonsa Melania Trumpin kanssa paavi Johannes Paavali II:n muistopyhäkössä. Presidenttipari seisoi noin minuutin ajan entisen paavin patsaan edessä. Valkoisen talon mukaan kyse oli muistohetkestä.

Washingtonin katolinen arkkipiispa Wilton D. Gregory julkaisi kannanoton, jossa kritisoi kovin sanoin presidentin vierailua pyhäkössä. Gregoryn mielestä on ”hämmästyttävää ja paheksuttavaa, että mikään katolinen laitos suostuu tulemaan näin törkeästi väärinkäytetyksi ja manipuloiduksi”.

Hänen mukaansa kirkon uskonnolliset periaatteet ”kutsuvat meitä puolustamaan myös sellaisten ihmisten oikeuksia, joiden kanssa saatamme olla eri mieltä”.

Gregory viittasi myös maanantain tapahtumiin episkopaalikirkon edustalla ja totesi, että paavi Johannes Paavali II ei olisi hyväksynyt kyynelkaasun käyttämistä ihmisten hiljentämiseen, karkottamiseen tai pelotteluun, jotta kirkon eteen päästäisiin ottamaan valokuvia.

Johannes Paavali II:n pyhäkkö julkaisi pian presidentin poistumisen jälkeen nettisivuillaan tiedotteen, jonka mukaan vierailussa oli kyse sovitusta tapaamisesta, jonka aikana presidentin oli tarkoitus allekirjoittaa uskonnonvapautta koskeva määräys.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.