null Espoolaisseurakunta tarjoaa työskentelytilat afgaaniräätäleille, ompelimo sai nimen Paratiisilintu

Räätälit työnsä ääressä Tapiolan kirkolla.

Räätälit työnsä ääressä Tapiolan kirkolla.

Espoolaisseurakunta tarjoaa työskentelytilat afgaaniräätäleille, ompelimo sai nimen Paratiisilintu

Espoon Tapiolan seurakunta haluaa edistää turvapaikanhakijoiden kotoutumista tarjoamalla heille mahdollisuuden tehdä oman ammattitaitonsa mukaista työtä.

Espoon Tapiolan kirkon vähällä käytöllä olleet ompelutilat ja ammattivälineet saavat nyt käyttöä. Seurakunta antaa tilat kolmena päivänä viikossa työskentelytilaksi turvapaikanhakijoille, jotka voivat näin työskennellä oman ammattinsa parissa.

– Idea lähti alun perin Startup Refugeesistä, joka otti yhteyttä Osuuskunta Pyhävaatteeseen, jossa itsekin olen mukana. Pyhävaatteen kautta linkki seurakuntaan oli luontava, sillä se on kirkon piirissä syntynyt osuuskunta. Tapiolan kirkkoherra lupasi jo viime kesänä tätä tarkoitusta varten tilan ja tehdasompelukone siirrettiin silloin sinne. Kun nyt oli olemassa tarve, tilat ja laitteet, niin päädyimme yhdessä tähän, selvittää Tapiolan seurakunnan pappi Heidi Zitting hankkeen taustoja.

Kirkon ompelutilassa on tästä viikosta alkaen työskennellyt neljä afganistanilaista ja yksi iranilainen. Neljä heistä on miehiä ja yksi nainen. Nainen on asunut Suomessa jo kuusi vuotta ja hänellä on täällä turvapaikka. Hän on opiskelee verhoojaksi ja tekee kirkolla vapaapäivinään ja koulun jälkeen ompelutöitä, ottaa tilauksia vastaan ja toimii tarvittaessa tulkkina.

– Hän tuli ryhmään mukaan viime hetkellä, mutta on suuri apu muille, jotka osaavat paljon vähemmän suomea. Muista neljästä yksi on jo saanut turvapaikan ja muut odottavat päätöstä. Seurakunta haluaa tässä auttaa heitä kotoutumisessa ja antaa mielekästä tekemistä. Toimimme myös yhteistyössä Nihtisillan vastaanottokeskuksen kanssa.

Toiminta on herättänyt paljon kiinnostusta jo ennen kuin se alkoikaan.

Zittingin mukaan porukka koostuu alan ammattilaisista eli he ovat räätäleitä, taitavia pukuompelijoita- ja suunnittelijoita. Yksi on tehnyt vaatturin töitä 15 vuoden ajan.

Toiminta on herättänyt paljon kiinnostusta jo ennen kuin se alkoikaan. Tapiolan seurakunta kertoi asiasta Facebook-sivuillaan 23.2. Julkaisussa kerrottiin hyväntekeväisyysprojektista ja pyydettiin ihmisiä lahjoittamaan tarpeettomaksi käyneitä ompelimotarvikkeita. Ilmoitus tavoitti runsaasti ihmisiä ja seurakunta sai tätä kautta tarvikkeita toiminnan aloittamiseen.

– Juuri eilen käytiin hakemassa yksi tehdasompelukonelahjoitus, kertoo Zitting.

Ompelutöitä otetaan Tapiolan kirkolla (Kirkkopolku 6) vastaan keskiviikkoisin ja torstaisin kello 16–18. Tilauksia vastaanottamassa on aina darin- ja suomenkielentaitoinen henkilö. Paikalla on myös räätäli ottamassa mittoja ja suomenkielinen vapaaehtoinen auttamassa.

– Vapaaehtoiset ovat seurakunnan kansainvälisen vastuun ryhmästä. On hienoa, että meiltä löytyy tällaisia osaavia ihmisiä, jotka haluavat auttaa. Myös muoti- ja käsityöalan ihmisiä on ollut yhteydessä ja tarjonnut apua, iloitsee Zitting.

Zitting kertoo, että seurakunta tilasi jo pääsiäisnäytelmäänsä Paratiisilintu-puvun ompelimolta. Tilauksesta innostuneet räätälit nimesivät ompelimonsa Ompelimo Paratiisilinnuksi. Ompelimolle on tulossa myös omat Facebook-sivut.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi