null Oikaisuvaatimukset sateenkaarihäiden järjestämisestä kirkossa hylättiin Tapiolassa

Tapiolan seurakunnassa aletaan vihkiä sateenkaaripareja.

Tapiolan seurakunnassa aletaan vihkiä sateenkaaripareja.

Ajankohtaista

Oikaisuvaatimukset sateenkaarihäiden järjestämisestä kirkossa hylättiin Tapiolassa

Tapiolan kirkko ja Otaniemen kappeli ovat käytettävissä sateenkaariparien hääjuhliin.

Tapiolan seurakuntaneuvosto teki toukokuussa äänin 10–5 päätöksen avata seurakunnan tilat eli Tapiolan ja Otaniemen kirkot kaikkiin avioliittoon vihkimisiin ja siunaamisiin riippumatta kumppaneiden sukupuolesta. Yksi jäsen äänesti tyhjää. Päätös tarkoittaa sitä, että espoolaisseurakunnan tilat ovat auki myös sateenkaariparien kirkkohäihin.

Päätökseen jätettiin neljä eriävää mielipidettä ja siitä tehtiin myös kaksi oikaisuvaatimusta. Tapiolan seurakuntaneuvosto käsitteli Jorma Tarhion ja Osmo Pylvänäisen tekemät oikaisuvaatimukset tiistaina 16.8. kokouksessaan ja hylkäsi ne. Äänestyslukemat olivat samat kuin alkuperäisessä äänestyksessä eli 10–5 ja yksi tyhjä.

Oikaisuvaatimusten tekijät pitivät seurakuntaneuvoston toukokuista päätöstä epäselvänä. Tarhion oikaisuvaatimuksessa käsiteltiin kirkollisen vihkimisen sääntelyä, kirkkotilojen käyttöä ja yhdenvertaisuutta, Pylvänäinen piti tärkeänä odottaa kirkolliskokouksen ratkaisua avioliittokysymyksessä.

Seurakuntaneuvoston esittelytekstissä todettiin, että kirkollisen vihkimisen edellytyksiä ovat kirkkojärjestyksen mukaan rippikoulun käynti ja kirkon jäsenyys. Seurakuntaneuvoston päätös ei ole kannanotto kirkon avioliittokäsitykseen, josta päättää kirkolliskokous. Seurakuntaneuvostolla on sen sijaan oikeus päättää kirkon tilojen käytöstä yhdessä kirkkoherran kanssa.

Se, että neuvosto päätti avata kirkkotilat kaikille pareille ottaa huomioon, että kirkossa on avioliitosta erilaisia käsityksiä.

Kirkkoherra Päivi Linnoinen perustelee tilojen avaamista myös sateenkaaripareille seurakuntaneuvostolle laatimassaan esittelytekstissä. Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden lisäksi kirkkotilojen käyttöä pitää pohtia ihmisoikeuskysymyksenä, johon kristinuskosta liittyy ajatus jokaisesta ihmisestä ainutkertaisena Jumalan kuvana. Seurakuntalaisia ei voi sukupuolen tai seksuaalisen suuntautumisen perusteella asettaa seurakunnassa eriarvoiseen asemaan.

Myös Espoon tuomiokirkkoseurakunta ja ruotsinkielinen Esbo svenska församling ovat päättäneet avata tilansa sateenkaariparien vihkimisiin.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.