null Kolmannes Pakistanista jäi tulvaveden alle – Suomen Lähetysseura ohjaa apua erityisesti heikoimmassa asemassa oleville

Ilmakuva Pakistanin Jaffarabadista näyttää hyvin, kuinka laajalle tulvavedet levittäytyivät. Alueelle on noussut telttoja kotinsa menettäneillä. Kuva: Fida Hussain / AFP / Lehtikuva

Ilmakuva Pakistanin Jaffarabadista näyttää hyvin, kuinka laajalle tulvavedet levittäytyivät. Alueelle on noussut telttoja kotinsa menettäneillä. Kuva: Fida Hussain / AFP / Lehtikuva

Ajankohtaista

Kolmannes Pakistanista jäi tulvaveden alle – Suomen Lähetysseura ohjaa apua erityisesti heikoimmassa asemassa oleville

Vesi on tuhonnut koteja ja viljelysmaita sekä puhtaan veden ottopaikkoja. Suomen Lähetysseura on myöntänyt 90 000 euroa tulvista kärsineitten auttamiseen. 

Suomen Lähetysseura on alkanut toimittaa apua Pakistaniin ja Nepaliin paikallisten yhteistyökumppaneittensa kautta. Pitkän kuivan kauden jälkeen erityisesti Pakistanissa alkoivat poikkeuksellisen kovat monsuunisateet, jotka ovat tuhonneet koteja ja viljelyksiä. Maasta jopa kolmasosa jäi veden alle. Yli miljoona kotia on tuhoutunut tai vaurioitunut pahasti ja yli tuhat ihmistä kuollut. 

Suomen Lähetysseura on myöntänyt 90 000 euroa tulvauhrien avustamiseen. Siitä 55 000 euroa menee Pakistaniin ja loput Nepaliin.

Pakistanissa apu ohjataan perille paikallisten kumppanijärjestöjen, Pakistan Partners Intiative -verkoston ja Pakistanin kirkon Peshawarin hiippakunnan kautta. Kirkko tarjoaa myös majoitusta kotinsa menettäneille.

– Paikalliset toimijat tuntevat kulttuurin, kielen ja tarpeet. Me voimme tukea heitä ja tuoda humanitaarista osaamista, jota meillä on, humanitaarisen työn asiantuntija Eija Alajarva Suomen Lähetysseurasta kertoo.

Liikkuva klinikka tuo avun tulvan uhrien lähelle Pakistanissa. Kuva: Pakistan Partners Initiative.

Liikkuva klinikka tuo avun tulvan uhrien lähelle Pakistanissa. Kuva: Pakistan Partners Initiative.

Käteisavustuksen avulla perhe saa tarvitsemansa avun

Monsuunisateet ovat Nepalissa ja Pakistanissa vuotuinen ilmiö, mutta tänä vuonna sateet tulivat voimakkaina ja aiempaa runsaimpina myös niille alueille, joilla ne ovat yleensä vähäisempiä.

– Monessa maassa, kuten Pakistanissa, on ollut myös pitkään kuivaa. Kun valtavat sateet tulivat, luonto ei pystynyt ottamaan kaikkea vettä vastaan. Ilmastonmuutos aiheuttaa yllätyksiä, Eija Alajarva kertoo.

Lähetysseura osallistuu Pakistanissa laajaan Pakistan Partners Initiativen -verkoston hankkeeseen, jossa autetaan noin 5 000:ta tulvasta kärsinyttä perhettä eri puolilla Pakistania. Perheille annetaan käteisavustus, jolla ne voivat hankkia tarvitsemiaan perustarvikkeita, ruokaa ja lääkkeitä.

– Käteisavustus on vahvistuva trendi kehitysyhteistyössä. Perhe pystyy itse toimimaan sen mukaan, mistä on puute ja mitä menetetty. Silloin pitää tietysti olla ostettavaa ja markkinoitten on toimittava.

– Käteisavustus voi olla ostosetelityyppinen ratkaisu, kertakäyttöinen luottokortti tai kännykkäversio. Käteistä rahaa ei yleensä anneta, sillä se on riski sekä toimijalle että vastaanottajalle.

Yhdessä Peshawarin hiippakunnan kanssa Lähetysseura auttaa sataa tulvista kärsinyttä perhettä eli yhteensä noin 600 ihmistä. Heille tarjotaan ruokaa, vettä, ruoanlaittovälineitä, hygieniatarvikkeita, peittoja, tyynyjä ja väliaikaista suojaa.

Tulvavesi on tuhonnut kodit ainakin miljoonalta pakistanilaiselta. Kuva: Pakistan Partners Initiative.

Tulvavesi on tuhonnut kodit ainakin miljoonalta pakistanilaiselta. Kuva: Pakistan Partners Initiative.

Avun tarve jatkuu vielä pitkään

Nepalissa tulvat tuhosivat myös viljelysmaata, satoja ja siemenviljaa pahentaen entisestään ruokaturva- ja toimeentulotilannetta kylissä. Kylien vesilähteitä on saastunut ja tuhoutunut. Kun puhdasta juomavettä ei ole, tautien, kuten koleran, leviämisen riski kasvaa.

Lähetysseura on myöntänyt yhteistyöjärjestölleen Sahasille 35 000 euroa 150:n haavoittuvassa asemassa olevan perheen tukemiseen Udayapurin alueen kylissä. Varat käytetään maataloustyökalujen ja siementen hankkimiseen, puhtaan veden turvaamiseen, hygieniatarvikkeisiin sekä kotipuutarhakoulutukseen. Nepalissa apu tähtää myös pidemmän aikavälin toipumiseen, ja perheille järjestetään psykososiaalista tukea.

Tulvien vaikutukset näkyvät ja tuntuvat Pakistanissa ja Nepalissa vielä pitkään esimerkiksi ruokaturvan heikentymisenä. Eija Alajarvan mukaan Lähetysseura pystyy ohjaamaan alueelle nykyistä enemmänkin apua, jos seurakunnilta ja yksityishenkilöiltä saadaan lisää varoja.

Ennätystulvat ovat koetelleet pahiten heitä, jotka ovat muutenkin haavoittuvassa asemassa. Ensisijaiset avunsaajat ovat perheet, joissa on pieniä lapsia, raskaana oleva tai imettävä äiti, vanhus tai vammainen ihminen. Avustustyössä huomioidaan myös uskonnolliset vähemmistöt, naisjohtoiset kotitaloudet ja perheet, jotka eivät saa tukea muualta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.