null Espoossa voi nyt varata diakonia-ajan verkossa, Vantaalla myös kirkkohäät

Ajankohtaista

Espoossa voi nyt varata diakonia-ajan verkossa, Vantaalla myös kirkkohäät

Vantaalla diakonian ajanvaraus netissä on ollut jo pitkään arkea. Se on tuonut myös uusia asiakkaita.

Espoon seurakunnat ovat avanneet diakonian ajanvarauksen netissä. Verkkoajanvarauksen kautta espoolaiset voivat varata ilmaisia soittoaikoja diakoniatyöntekijöille.

– Haluamme laajentaa asiakaspalvelua. Erityisesti nuoret aikuiset ovat tottuneet digitaaliseen asiointiin. Heille voi olla helpompi varata aika netissä kuin soittamalla. Vantaalla diakonian verkkoajanvaraus on tuonut uusia asiakkaita, joita ei olla perinteisin keinoin tavoitettu, kertoo Espoon seurakuntien diakonian asiantuntija Lilli Snellman.

Vastaanotoilla diakoniatyöntekijät auttavat ja tukevat haastavissa elämäntilanteissa, ihmissuhteissa, menetyksen kohdatessa, surussa ja taloudellisissa vaikeuksissa. Keskustelut ovat luottamuksellisia.

Diakoniavastaanotot ovat maksuttomia ja avoimia kaikille eivätkä vaadi kirkkoon kuulumista. Nyt korona-aikana verkossa tehdyt ajanvaraukset toteutuvat puhelimitse. Jatkossa ajanvarauksia voi tehdä myös paikan päälle diakoniatoimistoihin.

Diakoniatyöntekijälle voi varata ajan edelleen myös puhelimitse tai sähköpostitse. Espoon tuomiokirkkoseurakunta ei ota vielä sähköistä ajanvarausta käyttöön, joten sinne yhteyden saa puhelimitse, sähköpostitse tai yhteydenottolomakkeen kautta.

Vantaalla Tikkurilan seurakunta otti nettiajanvarauksen käyttöön jo 2017. Viime keväästä lähtien siinä ovat olleet mukana kaikki Vantaan seurakunnat. Myös ristiäiset voi Vantaalla varata verkossa. Tällä hetkellä joissakin Vantaan seurakunnista jo kolmannes kastevarauksista tehdään nettivarauspalvelun kautta. Hautaan siunaamisen nettivaraaminen on tulossa käyttöön ensi syksyn aikana.

Uusin askel digitaalissa palveluissa on Vantaalla nyt se, että kirkkohäitä Vantaalla suunnittelevat Vantaan seurakuntien jäsenet voivat nyt hoitaa kirkon ja papin varaamisen verkossa. Uuden nettivarausjärjestelmän kautta voi varata avioliittoon vihkimisen tai jo maistraatissa solmitun avioliiton siunaamisen.

Varaaminen onnistuu verkossa mihin aikaan vain eikä ole enää sidottu virastoaikoihin. 

- Hannu Pöntinen

Verkkopalvelussa varauksen voi tehdä Vantaan kirkkoihin. Samalla varataan tilaisuuteen vihkimisen suorittava pappi ja kanttori. Tällä hetkellä palvelusta ovat varattavissa suosituimman vihkipäivän eli lauantaiden kaikki vihkiajat. Jos vihkimisen haluaa varata jollekin muulle päivälle, hoituu se puhelinpalvelun kautta. Samoin puhelinpalvelun kautta varataan pappi niihin vihkimisiin, jotka ovat kirkossa Vantaan ulkopuolelle tai jotka pidetään juhlapaikalla.

– Haluamme tehdä varaamisesta mahdollisimman helppoa. Erityisesti nuoret aikuiset ovat tottuneet asioimaan verkossa, mutta moni muukin käyttää verkkopalveluja. Varaaminen onnistuu verkossa mihin aikaan vain eikä ole enää sidottu virastoaikoihin, kertoo Vantaankosken seurakunnan kirkkoherra Hannu Pöntinen, joka johtaa Vantaan seurakuntien asiakaspalvelun kehittämishanketta.

Verkkopalvelussa varauksen voi tehdä enintään vuoden päähän. Papin voi varata nimellä lähikuukausien ajalle. Vuoden päähän tehtävään varaukseen voi lisätietoihin kirjoittaa, jos toivoo tuttua pappia vihkimään. Pappien työvuorojaossa selviää, voidaanko nämä toiveet toteuttaa. Asiakas voi muuttaa nettivarausjärjestelmän kautta tilaisuutta varaamisen jälkeen tai sen voi myös peruuttaa.

Kirkollisen vihkimisen voi varata vain jos molemmat puolisot kuuluvat kirkkoon. Jos toinen tai kumpikaan ei kuulu kirkkoon, parilla on ensin siviilivihkiminen, mutta heidän avioliittonsa voidaan siunata kirkossa.

Vihkimisten nettivarausjärjestelmä on tällä hetkellä käytössä Vantaan suomenkielisissä seurakunnissa. Vantaan ruotsinkielisen seurakunnan jäsenten varaukset hoidetaan edelleen vain puhelimitse.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.