null Vantaa on kärjessä kirkon verkkoasiakaspalveluissa – netissä voi varata ajan diakoniaan ja kastetilaisuuden

Ajankohtaista

Vantaa on kärjessä kirkon verkkoasiakaspalveluissa – netissä voi varata ajan diakoniaan ja kastetilaisuuden

Diakoniatyöntekijän voi varata netin kautta kaikissa Vantaan seurakunnissa, kasteen kolmessa.

Verkkoasiakaspalvelun kehitys etenee Vantaan seurakunnissa. Tikkurilan seurakunta oli Suomessa ensimmäinen seurakunta, joka otti diakonian nettiajanvarauksen käyttöön vuonna 2017. Nyt myös muut Vantaan seurakunnat ovat mukana.

Diakonian ajanvaraus ohjautuu oman asuinalueen seurakuntaan postinumeron perusteella. Varaajan ei tarvitse tietää, mihin seurakuntaan kuuluu, kunhan hän asuu Vantaalla. Palveluun ei tarvitse myöskään kirjautua tai rekisteröityä.

Tikkurilan seurakunnassa suurin osa diakonian päivystysajoista varataan jo verkon kautta. Osa muista seurakunnista on ottanut palvelun käyttöön tämän vuoden alussa, joten niiden asiakkaat havahtuvat vasta vähitellen verkkovarausmahdollisuuden käyttöön.

– Meillä palvelu on vakiintunut ja erittäin toimiva systeemi. Tämä on tätä päivää. Nettivarausten kautta tulee diakoniatyöntekijöiden vastaanotolle hyvin laajasti ihmisiä. Mielikuva siitä, että vain nuoret ja nettinäppärimmät käyttäisivät tällaista palvelua, on väärä, kertoo Tikkurilan johtava diakoniatyöntekijä Saara Huhanantti.

Huhanantin mukaan se, miten laajasti muutkin kuin työikäiset ihmiset palvelua käyttävät, on ollut positiivinen yllätys. Joukossa on ollut hyvinkin iäkkäitä ihmisiä ja esimerkiksi asunnottomia. Sähköinen ajanvaraus on tuonut diakoniatyön avun piiriin kokonaan uusia ihmisiä, sellaisia, joilla kynnys soittaa tai tulla vastaanotolle on ollut liian korkea. Puhelinajanvaraus, sähköposti ja avopäivystykseen tulo ovat toki tuttuun tapaan yhä käytössä ja tärkeitä, sillä kaikilla diakoniatyön asiakkailla ei ole pääsyä nettiin.

On monille helpotus, kun kasteen varaaminen ei ole sidottu kirkkoherranviraston aukioloaikaan.
– Sanna Heikurinen

Tikkurilan seurakunnassa nettiajanvarauksen suosiosta kertoo se, että jos jollekin viikolle on tarjolla esimerkiksi 10–12 aikaa, ne varataan yleensä kaikki.

– Ihmiset ovat tottuneet toimimaan nettiympäristössä, ja haluamme vastata tarpeeseen. Samalla aika, jolloin palvelumme ovat tarjolla, laajenee, kertoo pastori, asiakaspalveluhankkeen suunnittelija Sanna Heikurinen.

Kolmessa seurakunnassa Vantaalla on käytössä myös mahdollisuus varata kaste verkon kautta. Tätä hanketta pilotoivat Korso, Tikkurila ja Vantaankoski. Palvelu on tarkoitus laajentaa kaikkiin Vantaan seurakuntiin viimeistään kesän jälkeen.

Netin käyttö ei tässäkään ole välttämätöntä, vaan palvelut onnistuvat myös puhelimitse tai varaamalla tilaisuuden seurakunnassa paikan päällä. Heikurisen mukaan viime vuonna noin 70–80 varausta tuli verkon kautta. Tänä vuonna tahti on jatkunut samansuuruisena.

– Suuri osa verkkovarauksista tehdään illalla kello 19 ja 23 välillä. On monille helpotus, kun kasteen varaaminen ei ole sidottu kirkkoherranviraston aukioloaikaan. Varaus alkaa siitä, että varataan oman seurakunnan kyseisenä päivänä vuorossa oleva kastepappi. Tilan kastetta ja mahdollisesti kastekahvia varten voi varata muistakin palvelussa mukana olevista seurakunnista, selvittää Heikurinen.

Vantaa on mukana myös kirkon valtakunnallisessa verkkopalvelussa esteidentutkinta.fi, jonka kautta voi tilata avioliiton esteiden tutkinnan. Sen kautta tulee ehdottomasti suurin osa esteidentutkintapyynnöistä, valtakunnallisesti yli 80 prosenttia.

Osoitteessa esteidentutkinta.fi toimivan palvelun käyttö edellyttää vähintään 18 vuoden ikää ja kotikuntaa Suomessa. Lisäksi käyttäjän pitää tunnistautua vahvasti, eli häneltä vaaditaan joko pankkitunnukset tai mobiilivarmenne. Vähintään toisen kihlakumppanin pitää olla luterilaisen kirkon jäsen.

– Tavoitteena on, että Vantaalla voi ennen pitkää varata verkon kautta kasteen, häät ja hautajaiset sekä tarvittaessa myös keskusteluajan papin kanssa. Avioliittoon vihkimisen nettivarauksen suunnittelu on meillä jo pitkällä, Heikurinen sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.