null Harras hetki: Kirjailija Johanna Venhoa auttaa jaksamaan lähimetsän rauha

Johanna Venho käy lähimetsässä usein Manta-koiransa kanssa.

Johanna Venho käy lähimetsässä usein Manta-koiransa kanssa.

Hengellisyys

Harras hetki: Kirjailija Johanna Venhoa auttaa jaksamaan lähimetsän rauha

Johanna Venho hakeutuu metsän hiljaisuuteen aina kun ehtii. Talvisessa metsässä hengityskin kulkee paremmin.

Espoossa asuvan kirjailija Johanna Venhon työhuoneen ikkunasta näkyy metsään vievä polku. Hänestä on ihanaa asua metsän vieressä, avata herättyään verhot ja nähdä puut pimeässä aamussa.

Venho käy monta kertaa viikossa lähimetsäs­sään, joka kuuluu Pyhäristi-nimiseen maa-­aluee­seen. Usein mukana on koira, jackrussellin­terrieri Manta.

Polkua pitkin pääsee talvisin myös ladulle. Venho asui pitkään Helsingin keskustassa, joten hän iloitsee nyt myös siitä, että pääsee kotipihalta hiihtämään.

Venhon mielestä on arvokasta, että lähiössä pääsee helposti piipahtamaan luonnossa, sillä arjen keskeltä ehtii harvoin lähteä kauemmas eräretkille. Joskus hän käy perheensä kanssa Nuuksiossa tai Kirkkonummen Meikossa, joista löytyy vanhaa metsää.

Hiljaisuudesta on viime vuosina tullut Johanna Venholle yhä tärkeämpi asia. Hän nauttii metsän rauhasta. Kun töitä ja stressiä on paljon, hiljaisuus tuntuu puhdistavalta. Hiljaisuuden retriittiin Venho osallistuu kerran vuodessa.

Metsä kytkee meidät alkuperäiseen olemiseemme, siihen, miten sieltä on aikanaan saatu monenlaista ravintoa.

Metsän rauhoittavan vaikutuksen hän kokee yhtä aikaa arkisena ja mystisenä. Raikkaassa ilmassa hän hengittää syvään, niin että koko keho saa happea ja rentoutuu.

Talvella metsä on Venhosta kaunis. Lumiset puut ovat kaikki eri muotoisia. Lisäksi on mukava ajatella, että lumen alla nukkuu pian alkava kevät.

Johanna Venho on ehdottomasti metsien säilyttämisen kannalla. Hänen mielestään jatkuva metsien jyrääminen rakentamisen tieltä on älytöntä toimintaa. Hän vetoaa siihen, että tutkimustenkin mukaan lähiluonnolla on ihmisen aivoihin samanlaisia hyvää tekeviä vaikutuksia kuin meditaatiolla.

Tähän hän ottaa kantaa myös uudessa Metsämuistikirjassa, jonka hän on tehnyt yhteistyössä kuvittaja Sanna Pelliccionin kanssa. Kirjassa kerrotaan lapsen näkökulmasta, miltä tuntuu, kun lähimetsää uhkaa hävittäminen.

Vaikka kirja sijoittuu tähän aikaan, siinä on mukana sadun myyttinen taso. Venhoa on aina kiehtonut metsään liittyvä mystiikka ja se, miten suomalaiset ovat kokeneet sen pyhäksi paikaksi, tietyllä tavalla kirkokseen.

Toisaalta metsä on ollut ihmisten arjessa elintärkeä ruoan lähde. Venhon mielestä metsä kytkeekin meidät johonkin alkuperäiseen olemiseemme, siihen, miten sieltä on aikanaan saatu monenlaista ravintoa. 

Kirjailija Johanna Venholle kodin lähellä oleva metsä on tärkeä rauhoittumispaikka. Lähiluonto on aiheena myös hänen uudessa teoksessaan Metsämuistikirja (Teos). Kuvituksen siihen on tehnyt Sanna Pelliccioni.

Venho viimeistelee parhaillaan näyttelijä ­Martti Suosalon elämäkertaa. Martti Suosalon tähänastinen elämä (WSOY) ilmestyy huhtikuun lopussa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.