null Harras hetki: Kun Yöradion toimittaja Vellu Salminen kuvaa vapaa-aikanaan kirkkoja, hän saattaa aistia kosketuksen

Vantaan Pyhän Laurin keskiaikainen kivikirkko kuuluu kirkkoja Instagramiin kuvaavan Vellu Salmisen suosikkeihin.

Vantaan Pyhän Laurin keskiaikainen kivikirkko kuuluu kirkkoja Instagramiin kuvaavan Vellu Salmisen suosikkeihin.

Hengellisyys

Harras hetki: Kun Yöradion toimittaja Vellu Salminen kuvaa vapaa-aikanaan kirkkoja, hän saattaa aistia kosketuksen

Vanhat kirkot hengittävät Vellu Salmisen mielestä eri tavalla kuin modernit kirkot.

Kirkkobongaus lähti oikeastaan elämäntaparemontista ja Pariisista. Kun Vellu Salminen näki Sacré-Coeur-kirkon ja Notre Damen katedraalin, hän havahtui miettimään kirkkorakennuksia.

Salminen oli kyllä käynyt kirkoissa ennenkin ja muusikkona soittanutkin niissä, mutta hän ei ollut pysähtynyt niin, että sielu olisi ehtinyt olemaan läsnä.

Elämäntaparemonttinsa aikana Salminen mietti, kuka hän on ja mitä hän haluaa tehdä. Sitä ennen hän oli ollut koko ajan menossa. Hän päätti ruveta tietoisesti jättämään kaikkea ylimääräistä pois. Pikkuhiljaa alkoi näkyä, mitä muuta elämä tarjoaa kuin jatkuvaa kiirettä.

Käynti Kökarin vuonna 1784 rakennetussa kirkossa vei koko päivän. Se oli kuin pieni pyhiinvaellus.

Ranskan-reissun jälkeen Salminen kiinnostui Suomen keskiaikaisista kivikirkoista. Aluksi hän kuvasi niitä kesäisin, ja kuvia näkivät vain ystävät.

Koronavuonna kirkkojen kuvaaminen yltyi. Salminen lähti vaimonsa kanssa Ahvenanmaalle. Kökarissa he kävelivät kahden ja puolen tunnin laivamatkan jälkeen satamasta kirkolle tunnin verran. Käynti Kökarin vuonna 1784 rakennetussa Pyhän Annan kirkossa vei koko päivän. Se oli kuin pieni pyhiinvaellus. Kirkko teki Salmiseen lähtemättömän vaikutuksen. Se on rakennettu saarella olleen fransiskaaniluostarin kirkon paikalle, joka on Salmisen mielestä taianomainen.

Mieluiten Vellu Salminen kuvaa vanhoja kirkkoja. Ne hengittävät hänen mielestään eri tavalla kuin modernit kirkot. Kuvausmatkoihin hän varaa aikaa. Ei niin, että äkkiä vain jonnekin ja äkkiä kuva. Yleensä Salminen istuu jonkin aikaa kirkon penkissä ja aistii tunnelmaa. Jos kirkkoon ei pääse sisälle, hän viipyilee pihalla.

Salmiselle tutuissa muusikkopiireissä kirkkojen bongaus ei ole kovinkaan cool. Kaverit ovat ihmetelleet, miksi hän kuvaa kirkkoja. Vastaus on, että hän tekee nyt elämässään sitä, mitä todella haluaa.

Kirkko merkitsee Salmiselle ehdottomasti muutakin kuin rakennuskulttuuria. Kirkkomailla ja kirkoissa on jotain sellaista, minkä hän haluaa aina kuvatessaan kokea. Salminen arvelee, että tuo ”jokin sellainen” on se paljon puhuttu Pyhän kosketus.

Kirkkokuvaus alkoi ulkomaisista kirkoista, mutta nyt Salminen on kääntänyt katseensa suomalaisiin kirkkoihin. Instagramissa hän haluaa näyttää kirkkojamme myös muualla maailmassa asuville. Ja koska kommenttien perusteella ihmiset tykkäävät nähdä kirkkokuvia, Salmisen rima nousee. Hän haluaa näyttää kirkot niin hyvässä valossa kuin pystyy.

Kun Salminen oli ladannut Instagramiin Uudessakaupungissa sijaitsevan Pyhämaan uhrikirkon kuvia, oli englantilainen historianopiskelija laittanut yhden niistä omaan tarinaansa ja kirjoitti: ”Nyt viimeistään minun on tehtävä matka Suomeen. Luulin, että tällaisia löytyy vain meiltä.”

Vellu Salminen, 45, on Yle Radio Suomen Yöradion toimittaja. Hän asuu Helsingissä vaimonsa ja kahden tyttärensä kanssa.

Salmisen Instagram-tilillä kirkko.bongari on lähes parisataa kirkkokuvaa, ja niiden joukossa muutamia kirkkoraunioita, kappeleita ja linnoja.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.