null Harras hetki: Street workoutin Suomen mestari rukoilee viululla

Aaro Helander uskoo, että totuuden hyväksyminen on tie hyvään elämään.

Aaro Helander uskoo, että totuuden hyväksyminen on tie hyvään elämään.

Hengellisyys

Harras hetki: Street workoutin Suomen mestari rukoilee viululla

Maailmankaikkeudessa kaikella on jokin tarkoitus, uskoo personal trainer ja it-yrittäjä Aaro Helander.

Hakaniemen torin alla Movement Center -nimisessä paikassa on kokonainen lihaskimppujen alamaailma. Pituussuunnassa halli näyttää satametriseltä, ja leveyttäkin on kymmeniä metrejä. Keskipäivällä halli on tyhjä. Aaro Helander roikkuu puolapuissa ja vääntää 90-kiloisen vartalonsa vaakatasoon. Hän on street workoutin eli kehonpainoharjoittelun Suomen mestari vuodelta 2015. Lisäksi hän on viulisti. Kun nämä elementit yhdistetään, kasassa ovat Helanderin hengellisten harjoitusten elementit.

Tässä paikassa iltaisin aina yhdeksän aikaan Helander virittelee sähköviulunsa. Kaupunkiolosuhteissa naapurit häiriintyisivät perinteisestä akustisesta viulusta. Sähköviulun ilman sähköä tuottama ääni kantautuu vain omaan korvaan.

Ja sitten heti perään taas kehonpainotreeniä. Lajin juuret ovat jo antiikissa, mutta modernissa muodossaan se on kehittynyt köyhillä asuma-alueilla Itä-Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Lihaskuntoa kehitetään käyttämällä hyväksi omaa kehonpainoa.

 

Kun Aaro Helander vielä 2010-luvun alussa teki varastohommia, hän alkoi kuunnella äänikirjoja. Hän kuunteli niitä koko ajan. Yhteensä hän on kuunnellut äänikirjoja yli 10 000 tuntia. Korvakäytävää pitkin aivoihin kulkeutunut materiaali koostui hengellisestä kirjallisuudesta, luennoista ja erilaisista elämäntaito-oppaista.

Vain aika auttaa löytämään paikan, johon Jumala on ihmisen tarkoittanut.

Helander uskoo, että kaikella on paikkansa. Ihminen voi saavuttaa haaveitaan vain suuntaamalla energiansa sellaiseen, mihin Jumala on sen tarkoittanut. Luovan energian määrä on vakio. Helander uskoo, että luovaa energiaa käytetään joko Jumalan tarkoittamalla tavalla tai sitten johonkin, mikä vie pois Jumalasta.

Vain aika auttaa löytämään paikan, johon Jumala on ihmisen tarkoittanut. Onneen ei ole oikotietä, ja joskus ainoa tapa löytää elämän mielekkyys on tehdä virheitä. Haaveet voivat myös muuttua. Kun ihminen löytää levon Jumalassa, hän ei Helanderin mielestä ehkä haluakaan saada aiempien haaveidensa mukaisia asioita, vaurautta, valtaa tai menestystä.

Toisinaan vain äärimmäinen pohjakosketus auttaa löytämään todellisen minuuden. Oman pään sisäisiä lasikattoja voi murtaa, mutta jos kerta toisensa jälkeen tekee samat virheet, jotakin perustavaa on omassa elämässä pantava remonttiin. Helanderin mielestä Jumalan totuuden hyväksyminen kuitenkin johtaa suuntaan, jossa myös maallinen menestyminen on mahdollista.

 

Kristinuskossa Jumalan Sana tulee lihaksi. Tämä Sana tarkoittaa myös järkeä – myös tätä ihan tavallista arkijärkeä. Kaikki ajatuksemme ovat ankkuroituneet fyysiseen olemiseemme. Aaro Helander kokee olevansa yhteydessä omaan sisimpäänsä kaikkein tiiveimmin juuri fyysisen harjoittelun yhteydessä. Siksi viulukin sopii hänelle.

Viulua soitetaan hieman hankalassa asennossa, mutta se on äärimmäisen intiimi instrumentti. Jossain täällä sielun sopukassa on Jumalan kohtaamisen paikka. Ihmisen päämäärä on hyväksyä totuus, ja Aaro Helanderille se totuus on Jeesus.

Suomen mestari ja start up-yrittäjä

Aaro Helander on 27-vuotias kehonpainoharjoitteluun erikoistunut sertifioitu kuntosaliohjaaja ja It-alan start up -yrittäjä, joka harrastaa viulunsoittoa. Vuonna 2015 Helander voitti jaetun kullan street workoutin SM-kisoissa. Hän noudattaa niin sanottua pätkäpaastoa, jossa syödään vain kerran päivässä illalla.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.