null Harras hetki: Pekka Y. Hiltunen käsittelee ihmissuhteita, aggressiota ja seksuaalisuutta katekismusmietiskelyssä

Nukahtaminen kesken mietiskelyn ei harmita Pekka Yrjänä Hiltusta.

Nukahtaminen kesken mietiskelyn ei harmita Pekka Yrjänä Hiltusta.

Hengellisyys

Harras hetki: Pekka Y. Hiltunen käsittelee ihmissuhteita, aggressiota ja seksuaalisuutta katekismusmietiskelyssä

Mietiskely onnistuu tilanteessa kuin tilanteessa. Kun Hiltunen viimeksi heräsi kesken yön, hän käytti valveajan mietiskelemällä käskyä "Kunnioita isääsi ja äitiäsi".

Kun Pekka Yrjänä Hiltusen vuorokaudessa on rauhallinen hetki, hän hiljentyy mietiskelemään katekismusta. Tapa alkoi jo 1990-luvun puolivälissä, kun pappiystävä lainasi Hiltuselle C-kasetin, jossa oli katekismusmietiskelyn ohje.

Tätä nykyä Hiltunen ei tarvitse kasettia. Käskyjen, uskontunnustuksen ja Isä meidän -rukouksen mietiskely onnistuu helposti esimerkiksi kävelyllä, bussin penkillä tai vuoteessa. Edes nukahtaminen kesken mietiskelyn ei haittaa, sillä Hiltunen muistaa herättyään, mihin kohtaan jäi.

Tunnista oma aggressiosi ja huolehdi siitä.

Haastattelupäivänä Hiltusta väsyttää, sillä jokin on herättänyt hänet aamuyöllä. Hiltunen käytti yöllisen hetken mietiskelemällä viidettä käskyä "Kunnioita isääsi ja äitiäsi".

Luterilaisessa katekismuksessa kunnioittamiskäsky on jo neljäntenä, mutta Hiltunen jaottelee käskyt juutalaisten, ortodoksien ja joidenkin reformoitujen kirkkojen tapaan. Näin mukaan tulee toinen käsky, jonka mukaan Jumalasta ei saa tehdä kuvaa. Ei siis mielikuvaakaan.

Hiltunen ei käy katekismusta läpi mekaanisesti, vaan pysähtyy rauhassa pohtimaan puhuttelevaa kohtaa. Mietiskely vie hänet käsittelemään hurjia juttuja, kuten aggressiota, seksuaalisuutta ja kaunan tunteita.

Käsky "Älä tapa" kääntyy kehotukseksi tunnistaa oma aggressio ja huolehtia siitä. Valehtelukielto haastaa pohtimaan, onko Hiltunen totuudellinen suhteessa toisiin ihmisiin. Aviorikoksen kielto neuvoo tutustumaan omaan seksuaalisuuteen ja pitämään siitä huolta.

Jo ensimmäisen käskyn lause "Minä olen Herra, sinun Jumalasi" on iso paketti. Se vie Hiltusen kysymään, onko hän todella kuullut jonkun sanovan hänelle nuo sanat. Siitä käy myös ilmi, että rukouksessa ja mietiskelyssä on kyse suhteesta.

Pekka Yrjänä Hiltunen mietiskelee katekismusta päivittäin siellä, missä sattuu olemaan.

Pekka Yrjänä Hiltunen mietiskelee katekismusta päivittäin siellä, missä sattuu olemaan.

Edellisenä yönä, kun Hiltunen mietiskeli käskyä "Kunnioita isääsi ja äitiäsi", hänelle tulivat mieleen Jeesuksen sanat: "Se, joka tekee Jumalan tahdon, on minun veljeni ja sisareni ja äitini."

Hiltunen pohdiskeli, mitä hänen tuntemansa ihmiset ovat tehneet työkseen tai muuten. Hiltusen tuttavapiiriin kuuluu muun muassa säveltäjä, puuseppä, kokki, maanviljelijä ja muuraustaitoinen ihminen. Hiltunen ymmärsi, että kaikki nämä toimet ovat osa hyvää, Jumalan tahdon mukaista kulttuurin jatkumoa.

Sitä pitää kunnioittaa, jotta eläisi kauan maailmassa.

Mystiikka ei ihmetytä

Pekka Yrjänä Hiltunen, 68, jäi vuonna 2016 eläkkeelle kirkkohallituksen uskontodialogin asiantuntijan tehtävästä. Hän on retriitinohjaaja ja hengellinen ohjaaja.

Hiltusen mielestä mystiikassa ei ole mitään ihmeellistä, koska jokaisella on jonkinlainen suhde siihen, mitä hän ei osaa selittää.

Hiltunen osallistuu eri uskontotraditioiden yhteismeditaatioiden järjestämiseen Kampin kappelissa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.