null Harras hetki: Vihreä pääsiäisruoho puskee mullan läpi ja kertoo toivosta

Eija Hyytiäiselle pääsiäisruohon kasvattaminen on tuttua ja mieluista puuhaa.

Eija Hyytiäiselle pääsiäisruohon kasvattaminen on tuttua ja mieluista puuhaa.

Harras hetki: Vihreä pääsiäisruoho puskee mullan läpi ja kertoo toivosta

Eija Hyytiäinen kylvää ohran siemeniä nähdäkseen kevään merkin.

Joka vuosi vähän ennen pääsiäistä Eija Hyytiäinen hakee varastosta pussin. Sieltä hän kaivaa esille parikymmentä vuotta vanhoja pienten käsien koristelemia purkkeja.

Niihin hän panee ensin multaa, sitten siemeniä ja vielä ohuen kerroksen multaa. Lopuksi hän kaataa sopivasti vettä päälle. Purkit hän vie pöydälle ikkunan ääreen valoon.

Aikoinaan omien lastensa kanssa Hyytiäinen kylvi pääsiäisruohoksi rairuohon siemeniä. Nykyisin hän suosii ohran siemeniä, ja lapsenlapset toimivat kylvö- ja kasteluapulaisina.

Ohra on Eija Hyytiäisen mielestä näyttävämmän näköistä kuin rairuoho. Ohran oras on litteä, tukeva ja paksu eikä se kasvaessaan kaadu kumoon vaan pysyy ylväästi pystyssä pitkänäkin.

On aina yhtä ihana huomata, miten vahva elämänhalu pienissä siemenissä on.

Kerran Hyytiäisen pääsiäisruohon kasvattaminen on mennyt pieleen. Into iski, mutta kotona ei ollutkaan multaa. Hän päätti silti laittaa rairuohon kasvamaan ja talouspaperin ajamaan mullan virkaa, mutta ruoho sananmukaisesti kuivui kasaan.

Siitä Hyytiäinen oppi, että jos meinaa onnistua kasvattamisessa tuolla menetelmällä, paperia pitää kastella tosi ahkerasti. Ohran kasvattamista talouspaperissa hän ei ole kokeillut.

Pääsiäisruohon vihreys kertoo Eija Hyytiäiselle uudesta elämästä ja toivosta. Kuivasta siemenestä puskee mustan mullan läpi uusi vihreä. Hyytiäisestä on aina yhtä ihana huomata, miten vahva elämänhalu pienissä siemenissä on. Se kertoo, että kevät tulee.

Perinteitä ei Hyytiäisen mielestä kannata unohtaa koronan vuoksi. Päinvastoin. Elämä ei ole pelkkää harmaata, vaan siihen voi ottaa mukaan vihreitä pilkahduksia ja tipunkeltaisia narsisseja. Arjen keskelle kuuluu juhla, ja keväällä se on pääsiäinen.

Tämän vuoden hittivinkki pääsiäisruohoalustaksi saattaa Eija Hyytiäisen mukaan olla maitopurkki, josta otetaan pintakerros pois. Hän kertoo, että maitopurkissa on kaksi kerrosta, kun sitä tarkasti katsoo.

Hyytiäinen on kokenut askartelija, mutta myöntää, että toinen kerros oli melko vaikea irrottaa ainakin siitä purkista, jota hän työsti. Mutta vaiva palkittiin.

Maitopurkista irtosivat tekstit ja kuvat, ja jäljelle jäi mukavan vanhan tyylinen, rustiikkinen purkin puolikas. Hyytiäinen ehdottaa, että sellaiseen voi ruohon lisäksi istuttaa vaikka kevätkukkia.

 

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: