null Yhteisöruokailujen vapaaehtoiset palkittiin Vantaalla – 150 vapaaehtoista teki viime vuonna yli kaksituhatta työvuoroa

Yhteisen pöydän vapaaehtoiset Irja Stubar ja Niko Tummavuori valmistivat ruokailua Hämeenkylän kirkolla 2017.

Yhteisen pöydän vapaaehtoiset Irja Stubar ja Niko Tummavuori valmistivat ruokailua Hämeenkylän kirkolla 2017.

Ajankohtaista

Yhteisöruokailujen vapaaehtoiset palkittiin Vantaalla – 150 vapaaehtoista teki viime vuonna yli kaksituhatta työvuoroa

Vantaan seurakunnat on antanut Vuoden 2018 vapaaehtoisteko -palkintonsa yhteisöruokailujen vapaaehtoisille. He ovat välttämättömiä Yhteisen pöydän toiminnalle Vantaalla.

Yhteinen pöytä verkostoineen kehittää vantaalaista yhteisöllistä ja monipuolista ruoka-aputoimintaa, joka lisää ruoka-avun vastaanottajan toimijuutta ja hyvinvointia. Laajaa verkostoa palvelee hävikkiruoan keskitetty kuljetus. Yhteinen pöytä on Vantaan kaupungin ja seurakuntayhtymän vakituista toimintaa.

Ilman vapaaehtoisia Yhteinen pöytä ja sen yhteisöruokailut eivät onnistuisi. Vantaan seurakunnat päätti siksi palkita Vuoden 2018 vapaaehtoisteko -tunnustuspalkinnolla seurakunnissa järjestettävien yhteisöruokailujen vapaaehtoiset heidän pitkään jatkuneesta työstään ruokailujen asiakkaiden hyväksi.

”Vapaaehtoiset mahdollistavat ruokailujen järjestämisen työpanoksellaan ruoanvalmistuksessa, tarjoilussa, tarvikkeiden hankkimisessa ja kuljettamisessa sekä pöytien kattamisessa ja siivoamisessa. Ilman vapaaehtoisia ruokailuja ei pystyttäisi järjestämään”, palkinnon perusteluissa sanotaan.

Vantaan seurakuntien vapaaehtoistoiminnan ohjausryhmän puheenjohtaja ja Vantaankosken kirkkoherra Hannu Pöntinen kertoo, että tunnustuksen lisäksi vapaaehtoisia kiitettiin yhteisellä ravintolalounaalla. Lounastamaan tuli yli sata henkeä, kun palkittuja vapaaehtoisia on yhteensä yli 150.

Yhteisen pöydän palveluesimies Laura Tuomi kertoo, että yhteisöruokailuja on Vantaalla reilusti yli kahdessakymmenessä paikassa joka viikko. Viime aikoina ruokailut ovat laajentuneet esimerkiksi kaupungin nuorisotiloihin. Seurakuntien ruokailuista monet ovat olleet olemassa jo kauan ennen Yhteistä pöytää.

– Niitä on ollut jo pitkään eri nimikkeillä, ja ne muodostavat vieläkin suuren osan koko yhteisöruokailujen kokonaisuudesta Vantaalla. Ne ovat keskeinen osa verkostoa ja sitä osaamista, jota seurakunnat ovat tuoneet tullessaan toimintaan. Tämä siis sen lisäksi, että Vantaan seurakunnat tuovat toimintaan taloudellisen panostuksen ja henkilöresursseja, kiittää Tuomi.

Ilman vapaaehtoisia ruokailuja ei pystyttäisi järjestämään.

– Palkinnon perusteluista

Yhteinen pöytä, jossa seurakunta, kaupunki, erilaiset järjestöt ja 35 ruokahävikin lahjoittajaa toimivat yhdessä, on kerännyt kiitosta ja palkintoja ympäri Suomea.

Pöntisen mukaan Vantaan seurakunnat halusivat nyt erityisesti kiittää omia vapaaehtoisiaan, jotka viime vuonna tekivät yhteisöruokailuissa yli 2 000 työvuoroa ja jakoivat ruokaa yli 20 000 ihmiselle.

– Esimerkiksi meillä Vantaankoskella ruoka tarjoillaan kaikille pöytiin. Syömään saa tulla kuka haluaa. Jos joku tarvitsee ruokakassia, sellaisen saa mukaan. Olennaista on arvokkuus ja kunnioitus. Tämän toiminnan mahdollistaa meidän seurakunnassamme noin 30 vapaaehtoisen joukko. Ilman heitä toimintaa ei olisi. He ovat tunnustuksen ansainneet, sanoo Pöntinen.

Tuomen mukaan Vantaan yhteisöruokailuista osa on pelkästään ruokailuja, mutta suurimmassa osassa on myös mahdollista saada ruokakassi.

Sitra ja Yhteinen pöytä aloittivat joulukuussa 2017 puolitoistavuotisen projektin Yhteisen pöydän toimintamallin levittämiseksi. Projektin tavoitteena on mallintaa uraauurtava toiminta ruoka-avun kehittämiseksi, jotta sitä voidaan soveltaa ympäri Suomea. Mallin esiintuomiseksi lanseerattiin joulukuussa 2018 kampanja, Hukaton Vantaa. Yhteinen pöytä aloitti toimintansa vuonna 2015.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.