null Helsingin seurakuntaneuvostoihin valittiin aktiivisia naisia

Helsingin suomenkielisiin seurakuntaneuvostoihin valittiin 240 uutta jäsentä ja ruotsinkielisiin 38. Melkein kaikissa suomenkielisissä seurakuntaneuvostoissa on ainakin hienoinen naisenemmistö. Tuomiokirkkoseurakunnassa naisia ja miehiä on yhtä monta, Roihuvuoren seurakunnassa on miesenemmistö.

Helsingin suomenkielisiin seurakuntaneuvostoihin valittiin 240 uutta jäsentä ja ruotsinkielisiin 38. Melkein kaikissa suomenkielisissä seurakuntaneuvostoissa on ainakin hienoinen naisenemmistö. Tuomiokirkkoseurakunnassa naisia ja miehiä on yhtä monta, Roihuvuoren seurakunnassa on miesenemmistö.

Ajankohtaista

Helsingin seurakuntaneuvostoihin valittiin aktiivisia naisia

Joissakin seurakunnissa Tulkaa kaikki -liike oli selvä vaalivoittaja, toisissa uudistusmieliset ja konservatiivit olivat tasavahvoja.

Helsingin 17 suomenkielistä ja kolme ruotsinkielistä seurakuntaa ovat keskenään hyvin erilaisia, kuten kaupunginosatkin. Tämä näkyy myös seurakuntavaalien tuloksissa.

Suomenkielisissä seurakunnissa valittiin seurakuntaneuvostoihin 240 jäsentä.

Pakilan ja Roihuvuoren seurakuntaneuvostoihin valituista puolet on yli 60-vuotiaita, kun taas Kallion uuden seurakuntaneuvoston jäsenistä yli puolet on 20–39-vuotiaita. 14 jäsenestä uusia on kymmenen.

Kalliossa 11 jäsentä valittiin Tulkaa kaikki -listalta ja kolme Sanasta tekoihin -listalta. Eniten ääniä keräsi vaikuttamisviestinnän asiantuntija, VTM Sini Terävä, 155 ääntä. Merkonomi Kari Kurka oli Sanoista tekoihin -listan ykkönen 81 äänellään.

Lauttasaaressa 16–17-vuotiaista äänesti peräti 14 prosenttia, mikä on Helsingin seurakuntien korkein luku. Nuorten asioita piti esillä Nuorten lista -ehdokaslista, jolta pääsi läpi kaksi ehdokasta. He ovat 33-vuotias nuorisotyönohjaaja, kotiäiti Maria Tapionlinna sekä sosiaalipsykologi Kari Lehtonen. 75-vuotias Lehtonen on kahdeksan lapsen isä ja yhdeksän lapsen isoisä sekä pitkän linjan vaikuttaja seurakuntaneuvostossa.

Lauttasaaressa Seurakunta kaikille -listalta valittiin 11 jäsentä. Heidän joukossaan on seurakuntaneuvostojen vaalien selvä äänikuningatar koko Helsingissä, Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä, joka sai 374 ääntä. Pastori Kristiina Kartano ja KTM Juha-Pekka Sihvonen valittiin neuvostoon ja äänivyöryllä myös valtuustoon (Kartano 344, SIhvonen 376 ääntä).

Eevu Heikura pääsi neuvostoon omalta listaltaan

Pakilassa pääsi uutena läpi Kirkon viestinnän viestintäpäällikkö, pastori Eevu Heikura. Hän oli oman ehdokaslistansa ainoa ehdokas ja sai 108 ääntä. Omaa listaansa Heikura perusteli vaalikoneessa näin: ”Vaaleissa olen mukana omalla listallani, jotta en sitoutumalla yhteen listaan kääntäisi kirkon ammattiviestijänä selkääni toisille listoille.” Tämä oli Helsingin ainoa yhden henkilön ehdokaslista.

Pakilan ääniharavat olivat 34-vuotias luokanopettaja Sini Voutilainen Toimiva, välittävä Pakilan seurakunta -listalta, 165 ääntä, ja 45-vuotias toimittaja Tiiu Pohjolainen Tulkaa kaikki -ehdokaslistalta, 163 ääntä. Molemmat ovat uusia luottamushenkilöitä. Äänestysprosentti oli 13,3 eli korkeampi kuin Helsingissä keskimäärin.

Mikaelissa pääsi läpi 19-vuotias opiskelija

Mikaelin seurakunnassa oli kaksi ehdokaslistaa, Mikaelin asialla sekä Arkena ja pyhänä – demarit mukana. Poliittisia tunnuksia piilottelematon lista sai yhden edustajan seurakuntaneuvostoon, sosionomi Arja Sihvosen, joka sai 54 ääntä. Mikaelin asialla -listan eniten ääniä saaneet valitut ovat sosiaalityöntekijä, diakoni Tiina Lintunen (99 ääntä) sekä toimitusjohtaja Hannu Ihalainen ja ICT-manager Ami Lainela (molemmat 86 ääntä). Kaikki neljä ovat nykyisiä luottamushenkilöitä. Uusia valittiin 6, jäseniä on 14.

Mikaelin uuden seurakuntaneuvoston ikäjakauma on harvinaisen tasainen. Kaikkia kuutta ikäryhmää löytyy, myös yksi alle 20-vuotias eli opiskelija Perttu Pylvänen. 19-vuotias Pylvänen on kirkon nuorisotyönohjaajaksi opiskeleva seurakuntanuori, joka on ollut mukana isostoiminnassa, partiossa ja Itä-Helsingin Saapas-ryhmässä.

Mikaelin äänestysprosentti oli Helsingin matalin, 8,8.

Vartiokylässä samat henkilöt olivat kahdella listalla

Vartiokylässä oli vielä yhtenäisempää. Kaikki seurakuntaneuvoston jäsenet valittiin Yhdessä ja Yhteistyöllä valitsijayhdistys -listalta. Valituiksi tulivat muun muassa Jaana Räntilä, Tytti Matsinen ja Saimi Kautonen. Nämä kolme pyrkivät yhteiseen kirkkovaltuustoon Tulkaa kaikki -listalta. Räntilä tuli valituksi myös sinne. Muita ehdokaslistoja Vartiokylässä ei ollut.

Vartiokylän 12-henkinen seurakuntaneuvosto uusiutui 75-prosenttisesti, kun sinne valittiin 9 uutta jäsentä. Naisia on kaksi kolmesta. Jaana Räntilä sai suurimman henkilökohtaisen äänimäärän molemmissa vaaleissa, 204 ääntä valtuustoon ja 137 neuvostoon. Yhdessä ja Yhteistyöllä -listan partiojohtaja, yhteisöpedagogi Riikka Nenonen oli hyvänä kakkosena molemmissa vaaleissa.

Pitäjänmäellä on kaksi listaa tasoissa

Uudistusmielisten Tulkaa kaikki -liike on ainoa ryhmä, jolla on yhtenäinen ohjelma seurakuntavaaleissa. Se sai Helsingissä yhteensä 111 paikkaa, esimerkiksi Kalliossa 11 paikkaa yhteensä 14 paikasta, Töölössä 10 paikkaa 16:sta. Tuomiokirkkoseurakunnan, Haagan, Oulunkylän, Pitäjänmäen ja Vuosaaren seurakuntaneuvostojen jäsenistä puolet on Tulkaa kaikki -listalta.

Pitäjänmäellä äänestettiin hieman keskivertoa vilkkaammin, äänestysprosentti oli 12,1. Äänet jakautuivat puoliksi kahden listan, Aktiiviseurakuntalaisten ja Tulkaa kaikki -listan kesken. Molemmissa vaaleissa ensimmäisinä pääsivät läpi FM, konsultti Anna Laine (Tulkaa kaikki) ja valtiotieteiden maisteri Jukka Tuominen (Aktiiviseurakuntalaiset).

Seurakuntaneuvostojen vaalien selvä äänikuningatar koko Helsingissä on Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä.

Anna Laine on oman esittelynsä mukaan ”pitskulainen paikallispuuhaaja” ja kaupunginvaltuuston varajäsen (vihr), joka kannattaa mies- ja naisparien kirkollista vihkimistä. Jukka Tuominen on seurakuntaneuvoston konkari, joka edustaa konservatiivisia arvoja. Hän vastustaa esimerkiksi valtuuston päätöstä syrjiä tiettyjä lähetysjärjestöjä määrärahojen jaossa.

Vuosaaressa seitsemän jäsentä valittiin Tulkaa kaikki -listalta, neljä konservatiiviselta Vastuunkantajat -listalta ja kolme Vuosaaren seurakunnan Kokoomuslaisten TOIVO -listalta. Kaupunginvaltuutettu Ville Jalovaara (Tulkaa kaikki) ja varavaltuutettu Timo Raittinen (TOIVO) uusivat paikkansa neuvoston suurimmilla äänimäärillä. Jalovaara sai 292 ja Raittinen 137 ääntä.

Kirjastojohtaja sai eniten ääniä Tuomiokirkkoseurakunnassa

Tuomiokirkkoseurakunnan sukupuolijakauma on täysin tasainen 50-50, kun useimmissa muissa seurakunnissa on naisenemmistö. Äänikuningatar sekä seurakuntaneuvoston että kirkkovaltuuston vaalissa on keskustakirjaston johtaja Anna-Maria Soininvaara (271 ja 319 ääntä) Tulkaa kaikki – Kirkon uudistajat -listalta.

Kaikki neljä ehdokaslistaa saivat edustuksen neuvostoon. Viinipuu-listalta valittiin musiikin maisteri Tuuli Malve, useita kokoomusvaikuttajia yhdistävältä Toivo-listalta kolme henkilöä, muun muassa lakimies ja kaupunginvaltuutettu Otto Meri, ja Kantava voima -listalta neljä, joista tunnetuin on uutena valittu muusikko Jukka Leppilampi. Meri ja Leppilampi ovat myös valtuuston uusia jäseniä.

Malmilta valittiin edustajia viideltä listalta

Malmin seurakuntaneuvostoon tuli valituksi edustajia kaikilta viideltä vaalilistalta: kuusi edustajaa Avoin seurakunta- ja viisi Uudistusmieliset Malmi -listoilta, kaksi edustajaa Partiolaiset Malmi- ja Koillis-Helsingin kokoomus -listoilta ja yksi edustaja Sosiaalidemokraatit kirkossa -listalta.

Kirkkovaltuustoon ja seurakuntaneuvostoon eniten ääniä saivat sairaanhoitaja, kaupunginvaltuutettu Sinikka Vepsä Sosiaalidemokraatit kirkossa -listalta (225 ja 222 ääntä) sekä uskonnon ja psykologian lehtori Anna Karhumaa (230 ja 218 ääntä) ja terveyskeskuslääkäri Tuula Pontela (200 ja 179 ääntä), molemmat Avoin seurakunta -listalta.

Seurakuntavaalien äänestysprosentti Helsingissä on 11,3 %. Äänestämässä kävi kaikkiaan lähes 32 800 seurakuntalaista, joista yli puolet äänesti ennakkoon.


Muokattu 21.11.: Pakilan Tulkaa kaikki -listan ääniosuus oli jutussa väärin, joten se on poistettu.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.