null Helsingin Mikaelin ja Vartiokylän seurakunnat haluavat yhdistyä – erkaantuivat toisistaan 40 vuotta sitten

Jos Vartiokylä ja Mikael yhdistyvät, Helsingissä on 16 suomenkielistä seurakuntaa.

Jos Vartiokylä ja Mikael yhdistyvät, Helsingissä on 16 suomenkielistä seurakuntaa.

Ajankohtaista

Helsingin Mikaelin ja Vartiokylän seurakunnat haluavat yhdistyä – erkaantuivat toisistaan 40 vuotta sitten

Seurakuntaneuvostot esittävät yhdistymistä yksimielisesti. Toive on, että uusi seurakunta aloittaisi vuoden 2023 alussa.

Helsingin Mikaelin seurakunnan ja Vartiokylän seurakuntaneuvostot päättivät kokouksissaan 8.11. ja 10.11. esittää seurakuntien yhdistymistä yhdeksi uudeksi seurakunnaksi 1.1.2023 alkaen.

Päätökset syntyivät yksimielisesti kummassakin seurakunnassa. Molemmat esitykset lähtevät Helsingin hiippakunnan kautta Kirkkohallitukseen lopullista päätöstä varten. Tavoitteena on valita uusi seurakuntaneuvosto uuteen seurakuntaan marraskuun 2022 seurakuntavaaleissa.

Uuden seurakunnan nimeksi tulisi Helsingin Mikaelin seurakunta, ja sen kirkkoherrana toimisi Vartiokylän nykyinen kirkkoherra, lääninrovasti Jukka Pakarinen. Mikaelin seurakunnan kirkkoherra Martti Häkkänen siirtyisi työskentelemään kappalaisena uudessa seurakunnassa.

Seurakuntaneuvostot esittivät myös, että nykyisten seurakuntien työntekijöiden työt siirretään soveltuviin virkoihin ja työsopimuksiin kirkkolain säätämällä tavalla.

Tuomiokapituli nimittää seurakuntien esityksestä järjestelytoimikunnan valmistelutyötä ja prosessissa tarvittavia päätöksiä varten.

Uuden seurakunnan perustamisella halutaan turvata toiminta niiden alueella nyt ja tulevaisuudessa, kun toimintaympäristö muuttuu, kirkollisverotulot vähenevät ja Itä-Helsingin alueen väestö kasvaa.

Piispa Teemu Laajasalo puolsi laatimassaan Helsingin seurakuntien yhteistyö- ja rakenneselvityksessä Mikaelin ja Vartiokylän yhdistymistä, vaikka ei muuten pitänytkään seurakuntaliitoksia parhaimpana tapana ratkaista niukkenevien resurssien ja suurten haasteiden ongelmaa.

Tulevassa uudessa Helsingin Mikaelin seurakunnassa on 24 000 jäsentä ja 43 työntekijää. Seurakunnilla on kolme kirkkoa eli Mikaelin, Vartiokylän ja Östersundomin kirkot ja lisäksi Puotilan kappeli. Toimintaa johtaisi kirkkoherran kanssa 16-jäseninen seurakuntaneuvosto.

Olemme jo vuosien ajan tehneet yhteistyötä. Meillä on yhteisiä työntekijöitäkin.

Vartiokylän seurakunnan kirkkoherra Jukka Pakarinen arvioi, että seurakuntaneuvostojen yksimielisen kannan taustalla on monta syytä. Niistä yksi on se, että seurakunnilla on yhteinen historia. Ne erkaantuivat toisistaan vain 40 vuotta sitten.

– Kun näin on, niin ei sitä ole pidetty mitenkään outona, että olisimme jälleen yhdessä. Sitten on nämä realiteetit, eli katsoimme yhdessä, että meillä on paremmat toimintamahdollisuudet yhdessä kuin yksin. Lisäksi olemme jo vuosien ajan tehneet yhteistyötä. Meillä on yhteisiä työntekijöitäkin, Pakarinen kertoo.

Miten tämä yhdistyminen suhteutuu Helsingin seurakuntien Rohkeasti yhdessä hankkeeseen? Syntyykö säästöjä henkilöstössä tai kiinteistöissä?

– Se nähdään sitten ajan kanssa, kun alamme tehdä yhteistyötä ja molemmista yhteisöistä jää väkeä eläkkeelle. Sitten varmaan on aika tarkastella tilannetta ja miettiä, millainen henkilöstömäärä on. Kirkoista ei ole mielekästä luopua, eikä niissä ole esimerkiksi sisäilmaongelmia. Olemme nyt nuijankopautuksella ilmaisseet toiveemme ja pallo yhdistymisasiassa on tuomiokapitulilla, Pakarinen sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.