null Rekolaan haetaan uutta kirkkoherraa − seurakuntaneuvostolle on tehty aloite kansanvaalista

Laura Maria Latikka siirtyy Maarian seurakuntaan Turkuun.

Laura Maria Latikka siirtyy Maarian seurakuntaan Turkuun.

Ajankohtaista

Rekolaan haetaan uutta kirkkoherraa − seurakuntaneuvostolle on tehty aloite kansanvaalista

Vantaalaisseurakunnan seurakuntaneuvosto keskustelee kirkkoherran vaalista kokouksessaan 27.5. Nykyinen kirkkoherra Laura Maria Latikka valittiin kirkkoherraksi Turkuun.

Vantaan Rekolan seurakunnan seurakuntaneuvosto kokoontuu 27.5. keskustelemaan Rekolan kirkkoherran vaalista ja vaalin käytännön toteuttamisesta.

Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli päättää vaalitavasta seurakuntaneuvoston esityksen pohjalta. Kirkkoherran virka tulee avoimeksi, kun Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli julistaa viran haettavaksi.

Kirkkoherra voidaan valita joko välittömällä tai välillisellä vaalilla. Välittömässä vaalissa äänioikeutettuja ovat 18 vuotta täyttäneet seurakunnan jäsenet, jotka on merkitty jäseniksi vähintään 70 päivää ennen vaalia.

Seurakuntaneuvoston pyynnöstä tuomiokapituli voi päättää välillisestä vaalista. Välillisessä vaalissa äänioikeutettuja ovat seurakuntaneuvoston jäsenet.

Vaikka kirkkolain mukaan välillistä vaalia pitää erikseen pyytää, suurin osa pääkaupunkiseudun kirkkoherranvaaleista on viime vuosina ollut välillisiä. Rekolan seurakunta oli ensimmäisiä uuden vaalitavan käyttöönottaneita seurakuntia. Nykyisen kirkkoherran Laura Maria Latikan valitsi virkaansa seurakuntaneuvosto.

Kaksitoista Rekolan seurakunnan jäsentä on 6.5. jättänyt seurakuntaneuvostolle aloitteen, jossa toivotaan kirkkoherranvaalista kansanvaalia. Aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja on Jari Hovinen ja siinä on mukana seurakuntaneuvoston jäsen Matti Hyöky.

Aloitteen mukaan aikana, jolloin Rekolan seurakunnan jäsenmäärä on pienenemässä, on kaikki riviseurakuntalaisia aktivoivat tilaisuudet ja mahdollisuudet käytettävä hyväksi. Yksi näistä on pitää avoimet, yleiset ja yhtäläiset kirkkoherranvaalit.

Seurakuntalaisaloite otetaan esille, kun seurakuntaneuvostossa muutenkin keskustellaan vaalitavasta. − Kirkkoherra Laura Maria Latikka

Latikka valittiin huhtikuussa kirkkoherraksi Turun Maarian seurakuntaan. Hän aloittaa uudessa tehtävässään elokuun alussa.

− Seurakuntalaisaloitteen ensimmäinen allekirjoittaja oli seurakuntavaaleissa 2018 Tavikset-ryhmän ehdokkaana. Ryhmän vaaliteemana oli tuolloin se, että seuraava kirkkoherra valittaisiin välittömällä vaalilla. Seurakuntalaisaloite otetaan esille, kun seurakuntaneuvostossa muutenkin keskustellaan vaalitavasta, Latikka kertoo.

Latikan mukaan hän tekee seurakuntaneuvostolle pohjaesityksen, joka ei ole vielä valmis.

− Jos syntyy äänestystilanne, ja neuvosto on selkeästi eri mieltä kanssani, asetun enemmistön kannalle, Latikka sanoo.

Latikan viimeinen työpäivä Rekolassa on näillä näkymin käytännössä 4. kesäkuuta. Heinäkuun lopussa hänellä on vielä muutama työpäivä, jotka hän aikoo käyttää jäähyväisvierailuun Rekolan ystävyysseurakunnassa Vormsissa Virossa. Tämä tapahtuu sillä varauksella, että koronatilanne matkan sallii.

Uusi kirkkoherra Rekolaan valitaan syksyllä.

− Vaalitavasta riippumatta tässä on vielä monta vaihetta jäljellä, Latikka sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.