Hupparihankintoja, tilapohdintoja, tapahtumia ja piispan grillausta – nuorten vaikuttajaryhmät tuovat nuorten äänen kuuluviin seurakunnissa
Matilda Heikkinen, 15, Elliot Sinisalo, 18 ja Teemu Berglund, 22, toimivat kotiseurakunnassaan niin, että se olisi parempi paikka kaikille, mutta erityisesti nuorille.
Korson seurakunnan Nuortenkulmassa on usein paljon porukkaa ja siellä käydään hyviä keskusteluita. Niin hyviä, että ne tuntuvat välillä jäävän kesken. Niinpä nuorten vaikuttajaryhmässä keksittiin, että joskus kirkolla voitaisiin olla yökylässä.
– Jos on koko yö aikaa, ei ainakaan jää jutut kesken, vaikuttajaryhmään kuuluva Matilda Heikkinen, 15, perustelee.
Nuorten vaikuttajaryhmä on suunnitellut seurakunnan nuorille omat hupparit, lippikset ja kangaskassit. Se on myös valmistellut tapahtumia ja päässyt vaikuttamaan rekrytointeihin.
– Ajattelimme, että se on työhaastatteluun tulevallekin mukavampaa, kun tilanteessa on mukana nuoria. Me saimme kysyä häneltä ja hän sai kysyä meiltä nuorten toiminnasta Korsossa.
Marraskuussa nuorten vaikuttajaryhmät jäsenet pääsivät ”grillaamaan” piispantarkastusvierailulla ollutta Teemu Laajasaloa.
– Ihan hyvin hän siitä selvisi. Kysyimme kaikenlaista piispan työhön liittyvistä asioista lempiväriin. Tuli yllättäviäkin vastauksia. Ei me kaikkea hänestä tiedettykään.
Seurakunnassa on ollut tervetullut olo
Kirkolliskokous linjasi vuonna 2019, että seurakuntiin pitäisi perustaa vaikuttajaryhmiä konfirmoiduille alle 29-vuotiaille nuorille. Vaikuttajaryhmät tuovat nuorten äänen kuuluviin, ovat mukana seurakunnan toiminnan suunnittelussa ja voivat tehdä yhteistyötä seurakunnan luottamushenkilöiden kanssa.
Monessa pääkaupunkiseudun seurakunnassa nuorten vaikuttajaryhmiä on perustettu, mutta osan toiminta on hiipunut koronapandemian aikana. Vantaalla aktiiviset nuorten vaikuttajaryhmät on Korson lisäksi Rekolassa, Hämeenkylässä, Vantaankoskella, Hakunilassa ja Vantaan ruotsinkielisessä seurakunnassa. Espoossa vaikuttaryhmä on Espoonlahdessa ja ruotsinkielisessä seurakunnassa, Leppävaarassa käynnistellään toimintaa. Helsingin seurakunnista vaikuttajaryhmä on ainakin Paavalin seurakunnassa, Pakilassa, Oulunkylässä, Vuosaaressa, Vartiokylässä ja Matteuksen seurakunnassa.
Yhdeksättä luokkaa käyvä Matilda Heikkinen päätyi mukaan nuorten vaikuttajaryhmään, kun siitä kerrottiin isoskoulutuksessa. Mukana on noin kymmenen 15–18-vuotiasta nuorta. Nuorisotyöntekijä on mukana tapaamisissa kirjaamassa käsiteltyjä asioita, mutta muuten valta on nuorilla.
– Meillä on rento meininki. Istutaan säkkituoleilla ja puhutaan siitä, onko parannettavaa ja minkälaisia tapahtumia voisi järjestää.
Vaikka olen asunut Korsossa koko elämäni, seurakunnan toiminnassa tulee vastaan uusia kasvoja.
- Matilda Heikkinen
Matilda Heikkinen kehuu porukan yhteishenkeä.
– Olemme tiivis porukka ja luotamme toisiimme. Tulee aina hyvä fiilis kun menee tapaamiseen.
Korsossa nuorten mielipiteet ja toiveet otetaan hyvin huomioon.
– Minulla on aina ollut tosi tervetullut olo seurakunnassa. Siellä myös tutustuu ihan uusiin ihmisiin, mikä on plussaa. Vaikka olen asunut Korsossa koko elämäni, seurakunnan toiminnassa tulee vastaan uusia kasvoja.
Luottamushenkilöt kutsuttiin mukaan nuorteniltaan
Helsinkiläisessä Paavalin seurakunnassa nuorten vaikuttajaryhmään kuuluvat ovat niin ikään tilanneet nuorille huppareita. Nyt työn alla on nuorten käyttämien tilojen uudistaminen.
– Yritetään viedä tiloja sellaiseen suuntaan, että ne palvelisivat kaikkia. Nyt samaa tilaa käyttävät iltapäiväkerholaiset, ja siellä on välillä värikynät, tussit ja liidut levällään, kun nuoret tulevat paikalle, kertoo 18-vuotias vaikuttajaryhmän jäsen Elliot Sinisalo.
Vaikuttajaryhmäläiset ovat tehneet somekanavissa jaettavan videon, jossa nuorten ajatuksia tuotiin esiin. He ovat myös kutsuneet seurakuntaneuvoston jäsenet nuorteniltaan.
– Heitä myös tuli sinne, kuten myös muutamia seurakunnan työntekijöitä, jotka eivät tee nuorisotyötä. Saatiin hyvin keskustelua eteenpäin.
Jos olisin vaan kotona, tylsistyisin.
- Elliot Sinisalo
Paavalin seurakunnassa nuorten vaikuttajaryhmä on tällä hetkellä kolmen nuoren porukka. Puusepäksi Stadin ammattiopistossa opiskeleva Elliot Sinisalo lähti mukaan noin vuosi sitten startanneeseen ryhmään, koska on muutoinkin ollut aktiivinen seurakunnan toiminnassa.
– Kävin ensin itse riparin, olin isoskoulutuksessa ja isoshommissa, sitten leireillä apuohjaajana. Olen ollut myös lasten kesäkerhoissa ohjaajana ja parin viikon pätkän seurakunnassa kesätöissä. Siinä on päässyt näkemään, mitä seurakunnassa tapahtuu.
Aikaa vaikuttajaryhmässä toimiminen ei paljoa vie. Asioita on voitua käsitellä myös WhatsAppissa tai ohimennen nuortenilloissa.
– Tykkään siitä, että on paljon tekemistä. Koulupäivät loppuvat usein kahdelta, sitten on isoskoulutuksia ja nuorteniltoja. Harrastan myös partiota ja jalkapalloa. Alkuviikko on joskus kiireinen, mutta loppuviikosta on chillimpää. Jos olisin vaan kotona, tylsistyisin.
Nuorten ääni esiin, mutta muutkin otetaan huomioon
Espoonlahden seurakunnassa nuorten vaikuttajaryhmä aloitti viime vuonna. Koronatilanteen vuoksi toiminta hakee vielä vielä muotoaan.
– Ryhmään kuuluu kymmenisen nuorta. Minä olen vanhin, nuorimmat taitavat olla 16–17-vuotiaita, 22-vuotias Teemu Berglund kertoo.
Leipurina työskentelevä Teemu Berglund lähti nuorten vaikuttajaryhmään mukaan, koska on muutenkin ollut mukana seurakunnan toiminnassa.
– Olen ollut mukana riparista lähtien, ensin isosena, sitten vapaaehtoisena. Olin myös vähän aikaa seurakuntaneuvostossa, mutta muutettuani kaupungin sisällä, jouduin luopumaan luottamustehtävästä.
Seurakunnan nuorisotyöntekijä toimi vaikuttajaryhmän koollekutsujana ja on kertonut siitä, millaisia mahdollisuuksia on. Valta on kuitenkin nuorilla.
– Olemme saaneet vapaat kädet tehdä päätöksiä.
Emme halua vaikuttaa vain nuorten asioihin, vaan ajatella koko seurakuntaa.
- Teemu Berglund
Jos nuorten ääni kuuluisi seurakunnassa paremmin, seurakunnan tilat eivät olisi niin toimistomaiset, Teemu Berglund ajattelee.
Yksi iso teema on myös perinteisen rippikouluiän ylittäneiden nuorten ja nuorten aikuisten parempi huomioon ottaminen seurakunnan työssä.
– Kaikki eivät koe enää kuuluvansa nuorisotyöhön, mutta eivät oikein aikuistyöhönkään. Tässä on saatu tuulta purjeisiin, on ollut saunailtoja ja retkiä ja on yritetty pitää ihmiset mukana toiminnassa.
Myös Espoonlahden seurakunnassa nuorten vaikuttaryhmäläisiä on kysytty mukaan työntekijävalintoihin. Suunnitelmissa on tapahtumia ja tapaaminen seurakuntaneuvoston kanssa.
– Emme halua vaikuttaa vain nuorten asioihin, vaan ajatella koko seurakuntaa. Toisaalta juuri nuorten ääni tulee harvemmin kuuluviin, Teemu Berglund toteaa.
Samalaiset ajatukset on Matilda Heikkisellä. Nuoret tahtovat vaikuttaa kokonaisvaltaisesti.
– Pääosassa ovat nuoret, mutta kyllä esimerkiksi työntekijävalinnat ovat sellaisia asioita, jotka vaikuttavat muidenkin elämään. Pyrimme ajattelemaan muidenkin parasta.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Uusi nuorten vaikuttajaryhmä voi osallistua seurakuntayhtymän päätöksentekoon – ”On iso askel, että tällainen ryhmä on perustettu”
AjankohtaistaHelsingin seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto perusti viime keväänä ensimmäistä kertaa vaikuttajaryhmän, jossa 16–29-vuotiaat voivat osallistua päätöksentekoon. Menossa on vuoden kokeilujakso.