null Hyvää pyhää: Kutsu syntisille

Hengellisyys

Hyvää pyhää: Kutsu syntisille

Armahtavaisuus ja myötätunto tulevat ensin.

Jeesus vertasi omaa toimintaansa lääkärintoimeen. ”Eivät terveet lääkäriä tarvitse, vaan sairaat”, hän sanoi arvostelijoilleen fariseuksille. He ajattelivat, että Jeesuksen pitäisi katsoa tarkemmin, ketä seuraansa kutsui. Miksi hän päästi epärehellisinä pidetyt veronkerääjät ja muut syntiset samaan pöytään kanssaan?

Jeesus näkee Kapernaumin tulliasemalla istuvan Matteuksen. Hän tiesi kyllä mitä silloin verojen ja tullimaksujen kerääjistä ajateltiin. Ne pimittävät osan maksuista omiin taskuihinsa ja palvelevat roomalaisten miehittäjien edusmiehiä. Matteuksesta ei sanota sellaista.

Jeesus ei aseta mitään ehtoja vaan sanoo yksinkertaisesti: Tule ja seuraa minua. Matteus nousi ja lähti. Hänellä ei ollut mitään menetettävää. Fariseuksilla oli paljonkin: kaikki se varmuus, mitä he Jumalasta ja lain noudattamisesta uskoivat tietävänsä.

Jeesus haastaa meidät tutkimaan, mikä kirjoituksissa – Raamatussa – on olennaista. Armahtavaisuus ja myötätunto tulevat ensin – kaikki muu tulee sen jälkeen. Tämä näkyi kaikessa, mitä Jeesus teki, myös siinä keitä hän kutsui samaan ruokapöytään. Tai keiden luo hän meni. Hän näytti käytännössä, keitä Jumala etsi ja rakasti.

”En minä ole tullut kutsumaan syyttömiä, vaan syntisiä”, Jeesus sanoi.

Jumala etsii jokaista kadonnutta ja itsensä hukannutta, ilman ehtoja. Hän hakee meidät sieltä, minne olemme eksyneet ennen kuin itse ymmärrämme kääntyä.

Helvetin pelko ja tuomion kirves eivät meitä käännä ja muuta vaan rakkaus, joka voittaa pelkomme. Niin Jeesus tuntui uskovan.

Rukous

Jumala,

Sinun rakastava katseesi löytää meidät sieltä, minne ikinä eksymme ja sinua pakenemme.

Sinä etsit meitä sieltä, missä nyt olemme.

”Tässä olen, älä pelkää, lähde mukaani”, sinä sanot.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Hyvää pyhää: Kirkastusvuorilta alas arkeen 

Hengellisyys

Hengellinen kokemus varmistetaan jokapäiväisessä elämässä.
Hyvää pyhää: Uusia näkökulmia

Hengellisyys
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.