null Icehearts-joukkueissa on tärkeämpää pärjätä elämässä kuin peleissä

Akram Abdulaziz (vas.), Aamin Mohammed, Rashad Ayah ja Ridwan Mohamed sekä kasvattaja Tero Tiittanen valmistautuvat harjoituksiin.

Akram Abdulaziz (vas.), Aamin Mohammed, Rashad Ayah ja Ridwan Mohamed sekä kasvattaja Tero Tiittanen valmistautuvat harjoituksiin.

Icehearts-joukkueissa on tärkeämpää pärjätä elämässä kuin peleissä

Ville Turkka ja muut Iceheartsin aikuiset ovat huomanneet, että joskus tarvitaan välittämistä kauhakuormaajakaupalla.

– Parasta on pelata yhdessä, sanoo 11-vuotias Aamin Mohammed.

– Jos on riitoja, ne voidaan sopia, ja sitten ollaan taas kavereita, lisää samanikäinen Rashad Ayah.

Pojilla on kesken jääkiekkovarusteiden pukeminen. Alkamassa on Icehearts-joukkueen treenit Vuosaaren jäähallissa. Joukkue ei pelkästään pelaa lätkää. Pojat kertovat, että joskus käydään uimassa, ja on myös kivanpitoa ja kavereiden kanssa leikkimistä. Ja vaikka joukkue pelaa sarjassa, voittaminen ole pääasia.

– Me ei olla voitettu yhtään peliä. Tasapelejä on ollut, Rashad sanoo.

– Mutta viime pelissä minä tein maalin, Aamin muistuttaa, mihin Rashad lisää, että hän puolestaan teki viime kaudella eniten maaleja koko joukkueessa.

Aaminin ja Rashadin joukkue on yksi kolmestatoista pääkaupunkiseudulla toimivasta Icehearts-joukkueesta. Jääkiekon lisäksi lajeina ovat salibandy ja jalkapallo. Tyttöjoukkueita on toistaiseksi vain yksi, Vantaalla, mutta tänä vuonna sellainen aloittaa myös Espoossa. Suunnitelmissa on myös kolmen uuden joukkueen perustaminen Vantaalle.

Vuosina 2003 ja 2005 syntyneiden poikien Icehearts-joukkueet harjoittelevat Vuosaaren jäähallissa yhdessä.

Vuosina 2003 ja 2005 syntyneiden poikien Icehearts-joukkueet harjoittelevat Vuosaaren jäähallissa yhdessä.

Tarjolla turvallinen aikuinen

Icehearts-toiminta käynnistyi reilut 20 vuotta sitten Vantaan Hakunilasta Ilkka ja Ville Turkan ideoimana. Nyt toimintaa on ympäri Suomea ja mukana on noin 500 lasta ja nuorta. Lasten tuen tarve vaihtelee: jotkut tulevat maahanmuuttaja- ja jotkut yksinhuoltajien perheistä, monien perheillä on taloudellisesti tiukkaa, jotkut ovat lastensuojelun asiakkaita, toisilla on ongelmia koulussa.

Jokaisella Icehearts-joukkueella on oma kasvattaja, joka seuraa heitä eskarista täysi-ikäisyyteen asti. Kasvattaja ei pelkästään valmenna pelaamaan, vaan hän on turvallinen aikuinen, joka on tarvittaessa muutenkin lasten tukena.

– Monet miehet ovat perinteisesti tehneet työtä urheiluseuroissa lasten kanssa, mutta sillä ei ole ollut muuta tavoitetta kuin pärjääminen sarjassa. Iceheartsissa me kokoonnumme harjoittelemaan jääkiekkoa ja elämää, jotta pärjäisimme paremmin elämässä, sanoo Iceheartsin johtava asiantuntija Ville Turkka.

– Itselleni isoin oppi tuli ensimmäisissä harjoituksissa elokuussa 1996. Kun puhalsin pilliin, pojat lähtivät karkuun. Tajusin, että noin paljon he pelkäävät miehiä. Piti näyttää, että minua ei tarvitse pelätä.

Pettymysten paikkaaminen vie aikaa

Icehearts-toiminnan keskeinen periaate on Ville Turkan mukaan luottamus.

– Meillä ei valehdella. Lapsille ei luvata sellaista, mitä ei voida pitää. Monien lasten perusturvattomuus on syntynyt varhaislapsuudessa, ja pettymysten paikkaaminen vie pitkän aikaa. Ja lapset testaavat sitä koko ajan.

– Olen oppinut, että kaikissa meissä on hyvää. Kukaan ei ole toivoton, ei varsinkaan lapsi. Ne, joilla on asiat hyvin, tarvitsevat ehkä vain hyppysellisen huolenpitoa, mutta toiset tarvitsevat rakkautta ja välittämistä kauhakuormaajalla. Monet asiat ratkeaisivat rakkaudella, eivät rankaisemalla. Miten ihmiset eivät ymmärrä, että rakkaudetta ei voi elää?

Ville Turkka arvioi, että nykylasten ongelmat ovat vielä vaikeampia kuin Iceheartsin aloittaessa. Tuen tarpeessa olisi tuhansia lapsia. Heidän löytämisekseen ja auttamisekseen tarvittaisiin yhteistyötä järjestöjen, kuntien sosiaalitoimen, seurakuntien ja muiden toimijoiden välillä. Turkka on myös huolissaan näiden lasten vanhemmista, jotka usein on jätetty yksin.

– Eräs yksinhuoltajaäiti purskahti itkuun, kun häneltä kysyttiin kuulumisia. Nyt, kun hänen lapsensa on Iceheartsissa, äidillä on ensimmäistä kertaa joku ihminen, jolle hän voi soittaa, kun tuntuu pahalta.

Jokaisesta uudesta Facebook-sivujemme tykkääjästä lahjoitamme Iceheartsille 50 senttiä. Tee hyvää ja tykkää uudesta Fb-sivustamme TÄÄLLÄ! Kampanja jatkuu 19.2. asti.