null Arvio: Jalkapallojumala Maradona muistelee uransa tähtihetkeä

Diego Maradona osallistui kesäkuussa

Diego Maradona osallistui kesäkuussa "legendojen otteluun", jossa entiset jalkapallosuuruudet pelasivat Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan puheenjohtaja Gianni Infantinon kunniaksi.

Hyvä elämä

Arvio: Jalkapallojumala Maradona muistelee uransa tähtihetkeä

Kirjassaan Meksikon kisoista Diego Maradona kertoo Jumalan kädestä, maailmanmestaruudesta ja kommentoi myös paavi Franciscusta, toista kuuluisaa argentiinalaista.

Neymarista maksettiin juuri 222 miljoonaa, Messi ja Ronaldo kamppailevat maailman parhaan tittelistä, mutta ennen heitä oli Diego Armando Maradona, jalkapallojumala. Argentiinan maajoukkueen ja Napolin tähtipelaaja muistelee Daniel Arruccin kanssa kirjoittamassaan kirjassa Jumalan käsi: voittajan tarina Meksikon MM-kisoista 1986 (Tammi 2017) uransa tähtihetkeä.

Tuo tähtihetki ei ollut pääsy FC Barcelonaan tai Napolin luotsaaminen mestaruuksiin, vaan maailmanmestaruus. Maradonaa ei voi turhasta vaatimattomuudesta syyttää, mutta Meksikon MM-kisoissa hänellä todella oli iso rooli siinä, että Argentiina voitti historiansa toisen mestaruuden. Itse asiassa koko joukkue rakennettiin Maradonan ympärille ja hänellä oli vapaus tehdä kentällä, mitä haluaa.

Maradona, joukkueensa kapteeni, teki viisi maalia ja hänet valittiin turnauksen parhaaksi pelaajaksi. Maaleista ensimmäinen antaa nimen kirjalle. Se on maali, jonka Maradona ottelussa Englantia vastaan teki tuomarien huomaamatta kädellä. Maradona pelkäsi, että maali hylättäisiin. Hän väitti siksi tehneensä sen päällään, mutta muotoili asian, että se oli "Maradonan pää, mutta Jumalan käsi".

Haluaisin todella, että tämä paavi olisi kuuluisampi kuin Maradona. Minulla vain sattuu olemaan yksi etu puolellani.

– Diego Maradona

Myöhemmin hän on tunnustanut asian. Kirjassaan hän kertoo ajatelleensa Falklandin sodassa 1982 kuolleita maanmiehiään, herkistyneensä, ja ajatelleensa, että Jumalan käsi oli kaikkia noita Falklandin saarilla kuolleita poikia ajatellen tehnyt tuon maalin.

Ottelu Englantia vastaan oli todella latautunut neljä vuotta aiemmin käydyn sodan vuoksi, mutta itse ottelussa pelaajat keskittyivät onneksi pelaamiseen.

Toinen Maradonan maali, joka ratkaisi pelin, oli upea soolo, jota argentiinalainen selostaja Víctor Hugo Morales kuvasi näin: "Maradona, mikä ikimuistoinen läpiajo, kaikkien aikojen hyökkäys. Kosminen leija, miltä planeetalta sinä oikein tulit? Kiitos Jumala, jalkapallosta, Maradonasta, näistä kyynelistä, tästä…" Argentiina voitti 2-1, eteni välieriin ja Belgian voitettuaan loppuotteluun Saksaa vastaan. Buenos Airesissa vietettiin ikimuistoiset juhlat.

Maradona kommentoi kirjassaan toista kuuluisaa argentiinalaista, paavi Fransiscusta. Hän kertoo käynnistään Vatikaanissa ja kahden "maailman tavallisimman tyypin" juttelusta pikku huoneessa. Maradona arvostaa paavin vaatimattomuutta, halua auttaa köyhiä, puhetta suoraan sydämestä ja halua muuttaa kirkkoa.

Kumpi näistä oman alansa huipuista on Maradonan mielestä kuuluisampi, hän vai paavi? Maradona kirjoittaa: "Haluaisin todella, että tämä paavi olisi kuuluisampi kuin Maradona. Minulla vain sattuu olemaan yksi etu puolellani, minä nimittäin olen ollut melko hyvä pelaamaan jalkapalloa. Ja jalkapallo on koko maailman intohimo."

Hyvä kirja pienestä miehestä, upeasta pelaajasta ja suuresta egosta. Kirjassa on myös Diegon suuren ihailija, Suomen kuninkaan Jari Litmasen loppusanat.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.