null Ihmiset pakenevat järkyttävää väkivaltaa Kongossa – Paikalliset kristityt ja lähetyslentäjät yrittävät auttaa pakolaisia

Bunian pakolaisleirillä on alkeelliset olosuhteet.

Bunian pakolaisleirillä on alkeelliset olosuhteet.

Ajankohtaista

Ihmiset pakenevat järkyttävää väkivaltaa Kongossa – Paikalliset kristityt ja lähetyslentäjät yrittävät auttaa pakolaisia

Maailmassa on kriisejä, jotka yltävät harvoin uutisotsikoihin. Yksi niistä on Kongon sota, jossa uusinta väkivalta-aaltoa pakenee karuissa oloissa satatuhatta ihmistä.

Suomen Lähetyslentäjien eli MAF Suomen toiminnanjohtaja Janne Ropponen kuulostaa puhelimessa järkyttyneeltä. Hän on viime päivinä lukenut kansainvälisen kattojärjestönsä raportteja Kongon tilanteesta ja käynyt myös YK:n sivuilla.

– Maailmassa on paljon uutisia, jotka ovat menneet tämän asian edelle. Nyt olisi kuitenkin aika havahtua, sillä tilanne Kongon demokraattisen tasavallan itäosissa on kammottava. Meidän tietojemme mukaan Bunian kaupungin alueella on nyt satatuhatta ihmistä, jotka pakenevat väkivaltaisuuksia. Lisää tulee koko ajan, kertoo Ropponen.

MAF:n tiimi näki teltassa muun muassa pieniä lapsia, joilla oli viidakkoveitsien aiheuttamia haavoja.

Pakolaisia on Bunian lisäksi rajan toisella puolella Ugandassa olevilla pakolaisleireillä. Buniassa suurin osa pakolaisista on pressujen alla tai kokonaan vailla suojaa sateessa. MAF USA:lla on itäisessä Kongossa kolme pienkonetta ja Bunian lähellä Nyankundessa lentotukikohta. Koneilla lennätetään apua ihmisille ja myös vaikeimmassa tilanteessa olevia ihmisiä, kuten haavoittuneita, Ugandaan.

Lentäjä Lary Strietzel toi Buniaan riisiä, papuja, maissia ja keittoöljyä.

Lentäjä Lary Strietzel toi Buniaan riisiä, papuja, maissia ja keittoöljyä.

– Ugandan tiimi lentää Buniaan säännöllisesti myös Ugandan pääkaupungista Entebbestä. Isot avustusjärjestöt vasta arvioivat tilannetta, joten paikan päällä oleva MAF on nyt etulinjassa. Tähän mennessä eniten apua ovat kuitenkin antaneet Bunian kaupungin paikalliset kristityt, jotka ovat toimittaneet pakolaisille ruokaa, selvittää Ropponen.

MAF:n ohjelmajohtaja Jon Cadd kertoo järjestön tiedotteessa, että ruokaa on todella niukasti valtavaan tarpeeseen nähden. Kun MAF:n työntekijät kävivät leirillä, varastoteltassa oli vain kaksi säkkiä riisiä. MAF:n työntekijät ostivat 30 säkkiä lisää ja 300 litran kattilan.

Väkivaltaa aiheuttavat erilaiset sissiryhmät ja YK:n mukaan siinä on kyse myös heimojen välisestä koston kierteestä. Asejoukot hyökkäävät kyliin, tappavat, polttavat taloja, raiskaavat naisia ja kidnappaavat miehiä ja poikia.

Buniassa on haavoittuneita varten teltta, mutta ei tarvittavia lääkkeitä eikä hoitoa. Caddin mukaan MAF:n tiimi näki teltassa muun muassa pieniä lapsia, joilla oli viidakkoveitsien aiheuttamia haavoja. Hätä on suuri, joten Ropponen toivoo maailman havahtuvan Kongon akuuttiin hätään mahdollisimman pian. Buniaan tarvitaan nyt leveämpiä hartioita.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.