null Harras hetki: Kun kulkee hautausmaalla ilman härpäkkeitä, kuulee sorsat

Pirjo Heikkilä etsi kantakaupungista hiljaista paikkaa ja löysi Hietaniemen hautausmaan.

Pirjo Heikkilä etsi kantakaupungista hiljaista paikkaa ja löysi Hietaniemen hautausmaan.

Hengellisyys

Harras hetki: Kun kulkee hautausmaalla ilman härpäkkeitä, kuulee sorsat

Näyttelijä Pirjo Heikkilä huomasi kaipaavansa hiljaisia hetkiä. Sopiva hiljentymispaikka löytyi läheltä kotia.

Muutama päivä sitten Pirjo Heikkilä lähti kävelylle ilman puhelinta. Tuttuun reittiin kuuluvat hautausmaa, ranta ja entinen mielisairaala. Edellisestä kävelystä olikin kulunut jo tovi. Yleensä Heikkilän saa lähtemään yksin kävelylle hyvä ilma tai sopiva hetki, ei niinkään hiljentymisen tarve. Mutta juuri silloin pari päivää sitten Heikkilä muisti, että pitäisi olla enemmän yksin hiljaisuudessa. Korvissakaan ei aina tarvitsisi soida musiikki tai podcast. Miksi pitää koko ajan tuutata korviin jotakin? hän mietti kävellessään.

Heikkilä huomasi, että hänen arjestaan puuttuvat hiljentymisen hetket lähes kokonaan. Niitä pitäisi olla useammin. Kävelyllään ilman laitteita ja härpäkkeitä Heikkilä kuuli sorsat, joutsenet ja Länsiväylän.

Helsingin kantakaupungista Pirjo Heikkilä ei ole löytänyt hiljaisia paikkoja. Puistoonkin mennessään hän törmää ihmisiin. Sama pätee jopa Espoon Nuuksioon, jossa on nykyisin ruuhkaa. Välillä Heikkilästä tuntuu, että kansallispuisto on muuttunut huvipuistoksi. Nyt Heikkilä on keksinyt läheltä kotiaan paikan, jossa saa olla rauhassa.

Vasta Helsinkiin muutettuaan Pirjo Heikkilä uskaltautui kävelemään hautausmaalla ilman syytä.

Hietaniemen hautausmaalla ei yleensä ole muita ihmisiä kuin hän – ainakaan eläviä. Siellä Heikkilän huomio ei kiinnity kehenkään. Hänen ei tarvitse miettiä, ollaanko nyt vuorovaikutuksessa vai ei. Hautausmaalla kävellessään Heikkilä ei pysähtele. Nimiä vain vilisee silmissä, kun hän ohittaa hautakiviä, ja ajatuksissa saattaa pyöriä ajankohtaisia asioita. Ei hän siellä kuolemaa pohdi.

Myös juoksulenkillä Heikkilä aina kävelee hautausmaapätkän, ja sen jälkeen juoksu jatkuu. Näin hän tekee siltä varalta, että hänen kanssaan samaan aikaan hautausmaalle sattuisi joku haudalla käyvä omainen. Heikkilästä olisi törkeää, että hän vetäisi tämän ohi hiki päässä.

Vasta Lahdesta Helsinkiin muutettuaan Pirjo Heikkilä uskaltautui kävelemään hautausmaalla ilman syytä. Aiemmin hänelle oli ollut epäselvää, onko se luvallista. Hietaniemeen tutustuessaan hän havaitsi, että hautausmaalla saa käydä, vaikka sinne ei olisi mitään asiaa. On Heikkilällä joskus ollut sinne asiaakin. Hän on käynyt kihlattunsa kanssa presidentti Mauno Koiviston haudalla ja taiteilijainmäellä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.