null Israelista löydettiin 3 000 vuotta vanhaa purppuralla värjättyä kangasta – kallis ylellisyystuote kytkeytyy Raamattuun yllättävillä tavoilla

Tässä Israelin antiikkiviraston 30. tammikuuta ottamassa kuvassa näytetään arkeologeja työssään Timnan laakson kuparuikaivosalueella. Rautakautiset purppuratekstiilit löydettiin täältä.

Tässä Israelin antiikkiviraston 30. tammikuuta ottamassa kuvassa näytetään arkeologeja työssään Timnan laakson kuparuikaivosalueella. Rautakautiset purppuratekstiilit löydettiin täältä.

Ajankohtaista

Israelista löydettiin 3 000 vuotta vanhaa purppuralla värjättyä kangasta – kallis ylellisyystuote kytkeytyy Raamattuun yllättävillä tavoilla

Purppuraa saatiin purppurakotiloista ja se oli kallis ylellisyystuote. Löytö ajoittuu Daavidin ja Salomon aikoihin. Jeesusta pilkattiin pukemalla hänet purppuranväriseen viittaan.

Israelilaiset arkeologit kertovat tehneensä merkittävän löydön Timnan laaksosta Etelä-Israelista. Alueelta, joka on kuivaa autiomaata, löytyi purppuravärvätyn kankaan paloja. Ne on pystytty ajoittamaan noin 3000 vuoden taakse.

Timna sijaitsee noin 20–30 kilometriä pohjoiseen Eilatin satamakaupungista. Laaksosta on löydetty kuparikaivoksia, joita on hyödynnetty jo 3000-luvulla ennen Kristusta. Kuparia alueelta ovat kaivaneet muun muassa egyptiläiset ja edomilaiset. Nyt löydetyt kankaanpalat ovat Israelin kuninkaiden Daavidin ja Salomon ajalta.

Laakson kuivat olosuhteet ovat mahdollistaneet kankaan säilymisen. Purppurakangas ei ole mikä tahansa tekstiili vaan ylellisyysvaate, jota käyttivät kuninkaat, ruhtinaat ja papit. Purppuran valmistus oli nimittäin työlästä ja materiaali kallista.

Keittämällä purppurakotiloiden eritettä merisuolassa ja potaskassa onnistuttiin tuottamaan Tyroksen purppuraksi kutsuttua väriä.

Israelin antiikkiviraston kuraattori Naama Sukenikin mukaan kankaanpalat ovat kautta aikain ensimmäiset löydetyt tällä kallisarvoisella materiaalilla värjätyt näin vanhat tekstiilit. The Christianity Todayn artikkelissa kerrotaan, että tekstiilien on radiohiiliajoituksessa voitu osoittaa olevan noin vuodelta 1 000 ennen Kristusta. Tätä ennen on löydetty purppurakangasta vain Rooman valtakunnan ajoilta.

Timna oli nyt löydetyn kankaan aikoihin osa Edomin valtakuntaa. Raamatussa kerrotaan kuningas Daavidin taistelleen joukkoineen edomilaisia vastaan ja valloittaneen alueen.

Vaikka alueelta ei ainakaan vielä ole löydetty jälkiä pysyvästä asutuksesta, purppuralöytö kertoo tutkijoiden mukaan huomattavasta varallisuudesta ja vallasta, joita alueen hallitsijoilla on ollut.

Purppuralla värjätty tekstiilinpala oli hyvin säilynyt alueen kuivassa ilmastossa.

Purppuralla värjätty tekstiilinpala oli hyvin säilynyt alueen kuivassa ilmastossa.

Värjäämiseen vaadittiin tuhansia simpukoita

Israelilaistutkijat arvioivat PLOS ONE -lehden artikkelissa, että kankaan värjäämiseen on vaadittu tuhansia purppurasimpukoita. Nykyään purppuraa tuotetaan synteettisesti, mutta menetelmä keksitiin vasta 1800-luvulla. Siihen asti väri oli erittäin harvinaista.

Foinikialaiset oppivat valmistamaan purppuraa noin 1500-luvulla ennen Kristusta. Keittämällä purppurakotiloiden eritettä merisuolassa ja potaskassa onnistuttiin tuottamaan Tyroksen purppuraksi kutsuttua väriä.

Koska Ilmestysmaja oli erityinen Jumalan kohtaamisen paikka, sen koristelussa käytettiin arvokkaita materiaaleja, kuten purppurakangasta.
– Eero Junkkaala

Punertavan violetti väri oli kultaa kalliimpaa ja siksi purppuraviittaa käytettiin loiston ja vallan symbolina. Siihen pukeutuivat esimerkiksi Rooman keisarit.

Raamatun arkeologiasta väitellyt ja Israelissa useaan kertaa kaivauksilla työskennellyt teologian tohtori Eero Junkkaala pitää löytöä ainutlaatuisena.

– Koska likimainkaan noin vanhaa purppuravärjättyä kangasta ei ole aiemmin löytynyt, uutinen läpäisi monen median uutiskynnyksen. Kyseiseltä alueelta, Nahal Hemarista, on kyllä löydetty vanhempaakin tekstiiliä, kuten köyttä ja kalastajan verkkoa kymmenen tuhannen vuoden takaa, Junkkaala kertoo.

Purppurakuituja Timnan laaksosta.

Purppurakuituja Timnan laaksosta.

Raamatussa purppura mainitaan yli 50 kertaa

Purppura mainitaan Raamatussa peräti yli 50 kertaa. Se liitetään siellä paitsi kuninkaisiin, myös ja aivan erityisesti Ilmestysmajaan. Ilmestysmaja oli pyhäkköteltta, jota israelilaiset Raamatun mukaan kuljettivat mukanaan erämaavaelluksella. Sen sisällä säilytettiin liitonarkkua.

– Koska Ilmestysmaja oli erityinen Jumalan kohtaamisen paikka, sen koristelussa käytettiin arvokkaita materiaaleja, kuten purppurakangasta. Purppuraa oli Raamatun mukaan myös pappien vaatetuksessa, Junkkaala kertoo.

Junkkaalan mukaan purppurakankaan löytyminen Timnasta on kiinnostavaa, koska se viittaa Israelin keskeisiin kuninkaisiin eli Daavidiin ja Salomoon. Daavidin ajalta on viime aikoina löydetty muitakin todisteita, kuten kahden kaupungin rauniot.

Hallitsijoiden meininki oli samanlaista kuin Vladimir Putinilla palatsinsa kanssa.
– Eero Junkkaala

– Millään kaivauksilla ei voida osoittaa sitä, kuinka laaja valtakunta on ollut. Ei niillä rajoja löydy. Merkittävä kuningas Daavid kuitenkin oli, samoin kuin Salomo, jonka kerrotaan olleen satumaisen rikas. Salomolla kerrotaan olleen Eilatissa laivasto. On mahdollista, että hän on hallinnut myös siellä olevia kuparikaivoksia. Purppurakangas on joka tapauksessa merkki varallisuudesta, Junkkaala sanoo.

Hän huomauttaa, että vaikka Raamatun kuvaukset Salomon rikkauksista voivat tuntua liioittelulta, niin Egyptin ja Assyrian hallitsijat olivat vielä rikkaampia.

– Rikkautta osoitettiin ylellisyydellä, kullalla, hopealla ja kalliilla kankailla. Hallitsijoiden meininki oli samanlaista kuin Vladimir Putinilla palatsinsa kanssa, Junkkaala vertaa.

Eri lajisten kotiloiden eritteistä saatiin antiikin aikana erilaisia purppuran sävyjä arvokkaiden kankaiden värjäämiseen.

Eri lajisten kotiloiden eritteistä saatiin antiikin aikana erilaisia purppuran sävyjä arvokkaiden kankaiden värjäämiseen.

Jeesus puettiin purppuraviittaan

Vanhassa testamentissa purppurakangas esiintyy ylellisyyden ja kauneuden symbolina myös Vanhan testamentin profeettakirjoissa ja Laulujen laulun rakkausrunoissa. Valitusvirsissä se kuvaa kansaa kohtaavaa tuhoa: ”Jotka ennen söivät herkkuja, nääntyvät nyt kaduilla. Jotka pukeutuivat purppuraan, tonkivat nyt tunkioita.”

– Uuden testamentin Johanneksen ilmestyksessä nostetaan esille, kuinka suuri kaupunki Babylon menettää kaiken loistonsa ja rikkautensa, kuten purppuran, kun Jumala tuomitsee sen, Junkkaala kertoo.

Kenen tahansa rosvona tuomitun päälle ei näin kallista vaatetta olisi laitettu.

Uudessa testamentissa purppura liittyy myös Jeesukseen. Johanneksen evankeliumissa kerrotaan, että sotilaat pukivat Jeesuksen orjantappurakruunuun ja purppuraviittaan, kun Jeesusta pilkattiin ja pahoinpideltiin ennen ristiinnaulitsemista.

Jeesusta pilkattiin juutalaisten kuninkaana, joten hänet puettiin sellaiseksi. Sotilailla ei varmasti itsellään ollut purppuraviittaa. Heidän on täytynyt ottaa tai saada se jostain. Kenen tahansa rosvona tuomitun päälle ei näin kallista vaatetta olisi laitettu. Tämä vahvistaa sitä, ettei Jeesus ollut vastustajiensa mielestä pikkutekijä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.