null Joulu sellissä on karu kokemus, kertoo rikoksesta tuomittu mies Joulutarinoita-esityksessä

Tuija Minkkinen ohjaa Petri Valkomaa, joka on näytellyt Porttiteatterissa jo kolme vuotta eli sen perustamisesta alkaen.

Tuija Minkkinen ohjaa Petri Valkomaa, joka on näytellyt Porttiteatterissa jo kolme vuotta eli sen perustamisesta alkaen.

Hyvä elämä Ajankohtaista

Joulu sellissä on karu kokemus, kertoo rikoksesta tuomittu mies Joulutarinoita-esityksessä

Porttiteatterin kertomukset koostuvat vapautuvien ja entisten vankien joulukokemuksista.

Olen viettänyt elämässäni hyviä jouluja, poikkeuksena ensimmäinen jouluni vankilassa, sanoo Porttiteatterin Joulutarinoissa näyttelevä Petri Valkoma. Hän ja kymmenen muuta rikoksesta tuomittua kertovat dokumenttipohjaisessa esityksessä idyllisiä, liikuttavia, hervottomia ja traagisia tarinoita joulusta vankilassa ja muurien ulkopuolella.

Porttiteatteri on ammattitaiteilijoiden ohjaama rikostaustaisten henkilöiden teatteriseurue. Toukokuussa he alkoivat tutkia, millaisia kokemuksia vapautuvilla ja entisillä rikollisilla on joulusta.

– Jouluteema lähti Armo-esityksestä, jonka teimme viime keväänä Paavalinkirkkoon yhteistyössä Paavalin seurakunnan kanssa. Monilla nousi tekoprosessin aikana mieleen muistoja lapsuudesta ja perheestä. Jouluhan on vahvasti perhejuhla, ja vangit ovat myös vanhempia, isovanhempia ja suvun jäseniä, kertoo ohjaaja Tuija Minkkinen.

Kesän aikana porttiteatterilaiset kirjoittivat joulukokemuksistaan ja kävivät etsimässä lisää tarinoita vangeilta avovankiloista. Kertyneestä materiaalista suuren osan työsti monologeiksi dramaturgi Titta Minkkinen.

– Luvassa on tragikoominen, emotionaalinen ja lohduttava esitys, jossa jokainen esittää monologina vähintään yhden tarinan, Tuija Minkkinen selvittää.

Teatterin tekeminen on ollut eheyttävää. Sen avulla on ollut helpompi sopeutua siviilielämään.
– Entinen vanki Petri Valkoma

Joulusta huikeita tarinoita

Porttiteatterin esityksessä on mukana myös uusia joululauluja. Niistä Petri Valkoma on tehnyt kaksi ja teatterin musiikkidramaturgi Sanna Salmenkallio kaksi.

– Ajattelin ensin tehdä imelän, hieman pilailevan joululaulun, mutta siitä tulikin lopulta vakava ja kaunis. Lisäksi syntyi toinen, hauskempi laulu, Valkoma kertoo.

Valkoma epäili aluksi, mitä jouluaiheesta voisi saada irti. Moni muukin ryhmän jäsenistä sanoi samaa.

– Epäilyt olivat turhia, sillä esitys sisältää huikeita tarinoita. Monilla on suuret odotukset joulusta, mutta oikeasti se voikin osoittautua pettymykseksi.

Valkoma aloitti Porttiteatterissa kolme vuotta sitten. Silloin Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön taiteellinen suunnittelija Jussi Lehtonen haki vapautuvia vankeja Vapauden kauhu -esitykseen.

– Kiasma-teatterissa nähty esitys kertoi vankilasta vapautumisesta ja siihen liittyvistä ongelmista. Se onnistui hyvin ja osoitti, että tällaiselle teatterille on tilausta, Valkoma sanoo.

Nuorempana näytellyt ja musiikkia tehnyt Valkoma tunsi Porttiteatterin heti omakseen. Hän on kokenut harrastuksen myös terapeuttiseksi, koska sen kautta hän on voinut käsitellä tuomiotaan ja muita raskaita asioita, joita ei muuten olisi pystynyt käymään läpi.

– Teatterin tekeminen on ollut eheyttävää. Sen avulla on ollut helpompi sopeutua siviilielämään.

Sana on kiirinyt. Esitysten tekemiseen on osallistunut tähän mennessä yhteensä noin 60 rikostaustaista henkilöä.

– Ohjaaja Tuija Minkkinen

Ryhmä tarjoaa vertaistukea

Vapaudun kauhu -esityksen jälkeen Porttiteatteri jatkoi Tuija Minkkisen johdolla. Hän kertoo, että vapautuvia vankeja on ollut yllättävän helppo saada mukaan teatterin toimintaan. Esityksiin on rekrytoitu puolivuosittain uusia tekijöitä, jotka ovat olleet avovankilassa tai valvotussa koevapaudessa.

– Sana on kiirinyt. Esitysten tekemiseen on osallistunut tähän mennessä yhteensä noin 60 rikostaustaista henkilöä. Heidän ikäjakautumansa on 21–70 vuotta.

Porttiteatterin esitykset voi nähdä yhteiskunnallisina puheenvuoroina, joissa maailmaa tarkastellaan vankilasta vapautuvien silmin. Samalla esitykset antavat heille mahdollisuuden irrottautua rikollisen identiteetistä.

– Tämä on sikäli ainutlaatuista toimintaa, että ammattilaisvetoista vapautuvien vankien teatteria ei tehdä juuri missään muualla. Järjestämme avovankiloissa myös työpajoja.

– Meillä ammattilaisilla ymmärrys vankien elämästä tässä nivelvaiheessa on kasvanut melkoisesti. Vapautta odottaville tämä puolestaan tarjoaa tärkeää vertaistukea.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Mia löysi Hermannin diakoniatalosta uuden alun elämälleen vapauduttuaan vankilasta

Ajankohtaista Hyvä elämä

"Olin jättänyt entisen elämäni taakse enkä tiennyt, mistä ottaa kiinni."






Lukkojen takana palvellaan Jumalaa

Hyvä elämä


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.