null Joulukirkoissa ja Kauneimmissa joululauluissa oli väljää, jouluaaton hartauksiin mahtuivat kaikki sinne halunneet

Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksiin pääkaupunkiseudun kirkkoihin pääsi koronapassilla. Kuva Tikkurilan seurakunnan Kauneimmat joululaulut -tilaisuudesta Pyhän Laurin kirkosta 12. joulukuuta. 

Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksiin pääkaupunkiseudun kirkkoihin pääsi koronapassilla. Kuva Tikkurilan seurakunnan Kauneimmat joululaulut -tilaisuudesta Pyhän Laurin kirkosta 12. joulukuuta. 

Ajankohtaista

Joulukirkoissa ja Kauneimmissa joululauluissa oli väljää, jouluaaton hartauksiin mahtuivat kaikki sinne halunneet

Joulukirkkoon pääsi myös pääkaupunkiseudulla tänä vuonna, mutta osallistujamäärää jouduttiin rajoittamaan. Kauneimmissa joululauluissa oli käytössä koronapassi.

Joulukirkoissa pääkaupunkiseudulla oli tänä vuonna väljää koronapandemian vuoksi. Moni pysytteli suosiolla kotona, ja tuolloin voimassa olleiden rajoitusten mukaan esimerkiksi jouluaaton hartauksiin pystyttiin ottamaan vain kolmannes tilan maksimimäärästä. Kaikki halukkaat pääsivät kuitenkin osallistumaan tilaisuuksiin.

Espoossa tuomiokirkko on monelle espoolaiselle se paikka, jonne tullaan aattohartauteen. Nyt sinne sai ottaa 185 henkeä, mutta raja ei rikkoutunut kertaakaan. Moni kävi vain hautausmaalla.

– Kirkossa oli aattona kävijöitä normaalia vähemmän, mutta kukaan ei joutunut jäämään ulkopuolellekaan, Espoon tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra Ari Paavilainen kertoo. 

Helsingin tuomiokirkossa on normaalisti istumapaikka 1 300 henkilölle. Nyt perheiden aattohartaudessa oli 194 osallistujaa, toisessa aattohartaudessa 227 ja Musiikkia jouluyönä -tilaisuudessa 269 henkilöä.

– Tavallisena vuonna Helsingin tuomiokirkon jouluaaton hartaudessa, jossa piispakin saarnaa, on ollut tuhat osallistujaa. Nyt hartautta pystyi seuraamaan myös netissä, Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan pappi Anna-Maija Viljanen-Pihkala kertoo.

Vähempi väkimäärä ei vienyt tunnelmaa

Helsingin tuomiokirkkoseurakuntaan kuuluvassa Johanneksenkirkossa suomenkieliseen aattohartauteen osallistui 142 henkilöä, Agricolan kirkon jouluhartauteen 93. Vanhassa kirkossa perheiden aattohartaudessa oli 149 osallistujaa, illan aattohartaudessa 58. Hyvän toivon kappelissa Jätkäsaaressa pidettiin kaksi ulkohartautta, joihin osallistui yhteensä 50 henkilöä. Lähimpänä pandemiaa edeltävää tilannetta oltiin varmasti Suomenlinnassa, jossa aaton hartauteen tuli noin 50 ihmistä.

– Jännitimme kuinka käy, kun kirkoissa oli käytössä kolmasosan kapasiteetti, Helsingin tuomiokirkossakin 430 ihmistä. Olisi ollut ikävä sanoa ihmisille, että pahoittelut, kirkko on täynnä, mutta nyt niin ei tarvinnut sanoa. Ne, jotka halusivat ehdottomasti tulla jouluaattona kirkkoon, pääsivät mukaan, Anna-Maija Viljanen-Pihkala sanoo.

He, jotka olivat paikalla, saivat laulaa ja etsiä joulua sydämiin.

- Anna-Maija Viljanen-Pihkala

Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksissa kävi huomattavasti vähemmän väkeä kuin yleensä. Toisaalta tilaisuuksia oli myös järjestetty paljon, jotta kaikki halukkaat pääsisivät väljästi laulamaan.

– Siinä on tietysti oma tunnelmansa, kun kirkko tulee täyteen, mutta se, että tänä vuonna oli vähän ihmisiä, ei vienyt tunnelmaa pois. He, jotka olivat paikalla, saivat laulaa ja etsiä joulua sydämiin, Viljanen-Pihkala toteaa.

Vantaan seurakuntien joulukirkoissa 24.12–26.12. oli hyvin tilaa ja kaikki halukkaat mahtuivat osallistumaan hartauksiin. Kokonaiskävijämäärä oli yhteensä noin 1 250 henkilöä.

Joulunajan tilaisuuksista Vantalla suosituimpia olivat joulukonsertit sekä Kauneimmat joululaulut, joissa kävi yhteensä noin 7 500 henkilöä ajalla 22.11.–26-12. Joitakin tilaisuuksia pystyi seuraamaan myös verkossa. Suosituin verkkotapahtuma oli Hakunilan seurakunnan järjestämä Kauneimmat joululaulut verkossa -livetoivekonsertti, jonka lähetykseen liittyttiin yli 400 erilliseltä laitteelta.

Kauneimmissa joululauluissa kysyttiin koronapassia

Kauneimmat joululaulut luokiteltiin pääkaupunkiseudulla tänä vuonna tilaisuuksiksi, joissa osallistujilta edellytettiin koronapassia. Suomen Lähetysseuran varainhankinnan päällikön Hanna Kalanteen mukaan koronapassin käyttö sujui enimmäkseen hyvin. Jotkut kokivat, että tilaisuuksiin on turvallisempi tulla, kun passia kysytään, mutta joitakin sen vaatiminen varmasti myös harmitti.

– Ymmärrämme, että seurakunnissa on mentävä viranomaisohjeiden mukaan ja laulutilaisuudet ovat erityyppisiä kuin messut. Monilla paikkakunnilla seurakunnat ottivat koronapassit käyttöön ja kokemus oli positiivinen. Toki oli myös tilaisuuksia, joissa passia ei vaadittu, joko ulkoilmatilaisuuksia tai sellaisia, joissa väkimäärä oli rajattu. 

Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksissa kerätään aina myös kolehti Suomen Lähetysseuran työlle. Kun Kauneimpiin joululauluihin osallistui aiempaa vähemmän ihmisiä, se tarkoittaa myös vähemmän varoja Suomen Lähetysseuralle.

– Tämän vuoden tuottoa emme vielä tiedä, sillä seurakunnat tilittävät kolehdit vasta tammikussa. Tekstiviesti- ja MobilePay-lahjoituksia on tullut mukavasti. En usko, että päästään normaaliin tulokseen, joka on ollut miljoona euroa vuodessa. Viime vuonna kaikista rajoituksista huolimatta päästiin lähes puoleen miljoonaan, Hanna Kalanne sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.