null Kallio ja Herttoniemi avaavat tilansa kaikille pareille

Herttoniemen kirkko avasi ovensa samaa sukupuolta oleville vihkipareille.

Herttoniemen kirkko avasi ovensa samaa sukupuolta oleville vihkipareille.

Ajankohtaista

Kallio ja Herttoniemi avaavat tilansa kaikille pareille

Myös ruotsinkielinen Johanneksen seurakunta sallii samaa sukupuolta olevien parien siunaamisen tiloissaan.

Helsingissä on nyt kymmenen seurakuntaa, jotka ovat joko seurakuntaneuvoston tai kirkkoherran päätöksellä päättäneet avata tilansa samaa sukupuolta oleville vihkipareille. Lisäksi ruotsinkielinen Johanneksen seurakunta päätti, että avioliiton siunaaminen on mahdollista kirkkotiloissa.

Kallion seurakunta muutti aiempaa päätöstään, joka herätti runsasta kritiikkiä.

Äänin 12–5 syntyneen päätöksen mukaan "seurakuntaneuvosto tarkentaa aiempaa päätöstään koskien avioliittolain muutoksen seurauksia Kallion seurakunnassa siltä osin, että seurakunnan kaikki tilat ovat tasa-arvoisesti kaikkien parien käytössä kaikkiin kirkollisiin toimituksiin". Seurakuntaneuvosto toteaa myös: "Piispan mukaan vihkiminen ei ole mahdollista. Seurakuntaneuvosto ei ota tällä päätöksellä kantaa siihen."

Kallion seurakuntaneuvosto haluaa tällä tarkennuksella todeta, että seurakunnan puolelta estettä tilojen käytölle ei ole.

Olen tyytyväinen, että löysimme sanamuodon, jossa mahdollisimman moni koki voivansa olla mukana.

– Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo

– Tällä päätöksellä neuvosto on mielestäni halunnut antaa tahdonilmaisun ja tuen seurakunnan omalle sateenkaariyhteisölle. Totesin kokouksessa, että vaikka vihkiminen ei ole mahdollista, tilakysymyksen voi nähdä siitä symbolisesti erillisenä. Näin voimme kertoa, että muutoshalukkuus ei ole kiinni Kallion seurakunnasta. Olen tyytyväinen, että löysimme sanamuodon, jossa mahdollisimman moni koki voivansa olla mukana, kirkkoherra Teemu Laajasalo kertoo.

Seurakuntaneuvoston puheenjohtaja Johanna Hautakorpi iloitsee päätöksestä.

– Olen iloinen, että päätöksemme on nyt selkeä. Päätöksen taustalla ovat yhteiset keskustelut oman seurakuntamme sateenkaariyhteisön kanssa, mikä oli seurakuntaneuvostolle erityisen tärkeää, Hautakorpi sanoo.

Myös Herttoniemen seurakuntaneuvosto päätti tällä viikolla, että sen tilat eli Herttoniemen, Myllypuron ja Kulosaaren kirkko ovat myös samaa sukupuolta olevien parien käytössä vihkitilaisuuksissa.

Johanneksen seurakunta antaa tilat siunaamiseen

Ruotsinkielisen Johanneksen seurakunnan seurakuntaneuvosto kokoontui torstai-iltana ja päätti yksimielisesti, että seurakunnan tilat ovat käytössä samaa sukupuolta olevien parien siunaamiseen. Vihkimiseen ovet eivät vielä aukene, vaan siinä odotetaan kirkon päätöksiä. Toisaalta jo siunaaminen on enemmän kuin kirkossa tällä hetkellä virallisesti sallittu rukoushetki kanssa ja puolesta.

Johanneksen seurakunnan kirkkoherra Johan Westerlund toivoo, että kirkolliskokoukseen tuleva aloite saisi sieltä kaiken mahdollisen tuen. Hänen mukaansa Johanneksen seurakunta odottaa nyt asian etenemistä.

– Olemme paljon viisaampia vuoden päästä, Westerlund toteaa.

Yli 20 kirkkoa varattavana

Häitään varten kirkkoa voi tiedustella kymmenestä seurakunnasta. Valittavana on yli 20 kirkkoa.

Käytettävissä ovat muun muassa Huopalahden kirkko Haagassa, Herttoniemen seurakunnan kirkot, Kallion kirkko, Malmin seurakunnan alueen kuusi kirkkoa, Paavalin kirkko, Oulunkylän vanha ja uusi kirkko, Käpylän ja Maunulan kirkko, Pakilan Hyvän paimenen kirkko, Vartiokylän kirkko, Matteuksenkirkko, Puotilan kappeli, Temppeliaukion kirkko ja Töölön kirkko.

Lisäksi Helsingin seurakuntayhtymän tiloista käytössä ovat Seurakuntien talon kappeli, Snellun kappeli, Hermannin diakoniatalon kirkkosali ja Mustasaaren kappeli.

Siunaamiseen avautuivat nyt Johanneksenkirkko ja St. Jacobin kirkko. Lisäksi itäisen Helsingin ruotsinkielinen seurakunta Matteus församling antaa muut kuin sakraalitilat vihkimisen sisältävään juhlakäyttöön.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.