null Konservatiivimediat Yhdysvalloissa levittävät käsitystä, että Päivi Räsästä uhkaa vankilatuomio

Päivi Räsäsestä on saatu parin päivän aikana runsaasti otsikoita maailmalla.

Päivi Räsäsestä on saatu parin päivän aikana runsaasti otsikoita maailmalla.

Ajankohtaista

Konservatiivimediat Yhdysvalloissa levittävät käsitystä, että Päivi Räsästä uhkaa vankilatuomio

Maanantaina 24. tammikuuta alkanut oikeudenkäynti Päivi Räsästä vastaan on herättänyt laajaa kansainvälistä huomiota.

Sateenkaariväestön ihmisoikeuksien toteutumista seuraava brittiläinen nettilehti PinkNews otsikoi, että suomalainen kansanedustaja joutuu oikeuteen vihapuheesta sanottuaan, että ”syntisillä” homoilla on ”kehityshäiriö”.

Räsäsen saamat syytteet perustuvat kolmeen eri tapaukseen, eli vuonna 2004 julkaistuun pamflettiin, sosiaalisessa mediassa julkaistuun Raamattu-sitaattiin vuonna 2019 sekä samana vuonna Räsäsen esittämiin näkemyksiin Ruben Stillerin puheohjelmassa. PinkNewsin mukaan Räsänen oli kommentoinut radiossa, että homoseksuaalisuus on ”geneettistä rappeutumaa”. Omassa Facebook-päivityksessään 24.1. Räsänen kiistää sanoneensa noin todeten, että hänen mielestään syyttäjät siteeraavat häntä väärin.

Myös tunnettu vasemmistolainen The Independent kertoo otsikossaan, että suomalainen kansanedustaja on joutunut oikeuteen kutsuttuaan homoseksuaalisuutta synniksi ja kehityshäiriöksi.

PinkNews myös siteeraa Setan pääsihteeriä Kerttu Tarjamoa, joka kirjoitti Twitterissä julkaisemassan ketjussaan muun muassa näin:

 ”Sateenkaari-ihmisiin kohdistuvaa syrjintää ei voi oikeuttaa vetoamalla kulttuurisiin, perinteisiin tai uskonnollisiin arvoihin tai  ’vallitsevan kulttuurin’ sääntöihin totesivat eurooppalaiset valtiot vuonna 2010. #yhdenvertaisuus #hlbtiqa #vihapuhe 1/5”

”Patologisesti suvaitsevien vaino”

Konservatiivisessa lehdistössä Räsäsen oikeudenkäynti on tulkittu valtiovallan yritykseksi rajoittaa sananvapautta. Amerikkalainen The Daily Wire otsikoi, että kuuden lapsen isoäiti joutui oikeuteen siteerattuaan Raamattua.

Valtionsyyttäjä Anu Mantila ja aluesyyttäjä Maija Päivinen vaativat Räsäselle 120 päiväsakkoa ja samassa oikeudenkäynnissä syytetylle Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan piispalle Juhana Pohjolalle 60 päiväsakkoa.

Laissa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan voi seurata jopa kaksi vuotta vankeutta, mutta Räsästä tämä ei siis koske. Siitä huolimatta The Daily Wire kirjoittaa, että Räsänen voi joutua vankilaan.

Jo elokuussa 2021 konservatiivinen amerikkalainen The Washington Times kirjoitti, että Räsänen olisi joutumassa vankilaan siteerattuaan Raamattua.

The Daily Wiren artikkeli kiinnosti esimerkiksi kuuluisaa amerikkalaista psykologia Jordan Petersonia, joka jakaessaan kyseisen artikkelin Twitterissä kirjoitti saatesanoiksi: ”Patologisesti suvaitsevien vaino: vihapuhelait poliittisena aseena.”

Jo elokuussa 2021 konservatiivinen amerikkalainen The Washington Times kirjoitti, että Räsänen olisi joutumassa vankilaan siteerattuaan Raamattua. Uusimmassa artikkelissaan The Washington Times haastatteli Räsästä, joka ennakoi, että asian käsittely luultavasti jatkuu ylemmissä oikeusasteissa, jopa Euroopan ihmisoikeustuomioistuinta myöten.

– Olen valmis puolustamaan sanan- ja uskonnonvapautta kaikissa tarpeellisissa tuomioistuimissa, Räsänen totesi The Washington Timesille.

Kansainväliset uutistoimistotkin noteerasivat

Myös Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC uutisoi oikeudenkäynnistä verkkosivullaan. BBC:n mukaan tapaus kulminoituu kysymykseen, voidaanko henkilökohtaisella uskolla oikeuttaa kiistanalainen ja kärkevä kielenkäyttö. BBC viittaa twiittiin, johon Räsänen vuonna 2019 liitti kuvan Uuden testamentin kohdasta, jossa homoseksuaalisuutta kuvataan ”häpeälliseksi”.

BBC:n mukaan syyttäjät perustelivat Helsingin käräjäoikeudessa, että tapauksen käsittelyn on nojattava maalliseen lakiin eikä Raamattuun.

Edellä mainittujen lisäksi esimeriksi ranskalainen uutistoimisto AFP raportoi Räsäsen oikeudenkäynnistä, samoin Reuters.

Medioiden lisäksi Räsänen on saanut liikkeelle muun muassa kristillisiä järjestöjä, joiden mukaan oikeudenkäynti on osoitus uskonnonvapauden heikkenemisestä Suomessa. Alliance Defending Freedom (ADF) -järjestö kertoo, että viisi yhdysvaltalaista senaattoria on lähettänyt avoimen kirjeen Yhdysvaltain kansainväliselle uskonnonvapauskomissiolle puolustaakseen Räsäsen sananvapautta.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.