null Syyttäjän mukaan kansanedustaja Päivi Räsäsen lausumat syrjivät homoseksuaaleja, puolustuksen mielestä lausumia on irrotettu asiayhteydestään

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen Helsingin käräjäoikeudessa. Räsästä vastaan on nostettu syytteet kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen Helsingin käräjäoikeudessa. Räsästä vastaan on nostettu syytteet kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Ajankohtaista

Syyttäjän mukaan kansanedustaja Päivi Räsäsen lausumat syrjivät homoseksuaaleja, puolustuksen mielestä lausumia on irrotettu asiayhteydestään

Päivi Räsäsen oikeudenkäynti veti Helsingin käräjäoikeuteen kymmenittäin median edustajia. Istuntosalissa käsitellään olennaisia perusoikeuksia.

Samaan aikaan, kun kansanedustaja Päivi Räsäsen (Kd) tukijoukot osoittivat mieltään Helsingin oikeustalon ulkopuolella, kymmenet median edustajat kameroineen, kännyköineen ja haastattelunauhureineen jonottivat turvatarkastukseen.

Räsäsen kommentit kiinnostivat mediaa niin ennen oikeudenistuntoa kuin sen tauoilla. Oikeudenistunnon toinen syytetty, Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan piispa Juhana Pohjola sai piispanpaidassaan lähinnä tarkkailla tilannetta.

Itse oikeudenistunto alkoi kuvaussession jälkeen noin kello 9.45. Ensimmäinen puheenvuoro annettiin syyttäjille, joita on kaksi eli valtionsyyttäjä Anu Mantila ja aluesyyttäjä Maija Päivinen.

Syyttäjät vaativat Räsäselle 120 päiväsakkoa ja Pohjolalle 60 päiväsakkoa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Lisäksi syyttäjät vaativat Räsäsen pamfletin julkaisseelle Suomen Luther-säätiölle vähintään 10 000 euron yhteisösakkoa. Yleisradiota vaaditaan poistamaan ja hävittämään yleisön saatavilta Ruben Stillerin radio-ohjelmat osat, joita syyttäjä pitää lainvastaisena. Stilleriä eikä Yleä ei epäillä rikoksista.

Syyttäjä listasi solvaaviksi kokemiaan otteita pamfletista

Aluesyyttäjä Maija Päivisen jättämän haastehakemuksen mukaan Päivi Räsänen on asettanut yleisön saataville mielipiteitä ja väitteitä, joissa solvataan homoseksuaaleja ryhmänä heidän seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi.

Näitä väitteitä on syyttäjän mukaan esitetty Räsäsen Luther-säätiön pyynnöstä kirjoittamassa pamfletissa, tämän sosiaalisessa mediassa julkaisemissa teksteissä ja Ruben Stillerin isännöimässä Yle Puhe -radiokanavan ohjelmassa.

Päivinen luetteli otteita Räsäsen kirjoittamasta pamfletista. Syyttäjä katsoo, että kyseisissä kohdissa homoseksuaalisuuden esitetään olevan epäterve ja epäluonnollinen tila ja psykoseksuaalinen kehityshäiriö, josta on päästävä eroon. Homoseksuaalit leimataan pamfletissa syyttäjän mukaan lasten hyväksikäyttöön, irtosuhteisiin ja vaihtuviin parisuhteisiin taipuvaisiksi, moraalittomiksi ja rikkinäisiksi ihmisiksi.

Kirjallisen haastehakemuksen mukaan ”lausumillaan Räsänen väittää, että edellä mainitut ominaisuudet ovat väistämättä homoseksuaalisuuteen liittyviä ominaisuuksia”. Syyttäjän mukaan Räsänen myös väittää, että kaikki homoseksuaalit ovat tai heitä tulee pitää muita ihmisiä alempiarvoisina.

Päivi Räsänen saapui Helsingin käräjäoikeuteen Raamattu mukanaan vierellään aviomies Niilo Räsänen, joka Räsäsen pyynnöstä sai seurata istuntoa oikeussalissa. Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Päivi Räsänen saapui Helsingin käräjäoikeuteen Raamattu mukanaan vierellään aviomies Niilo Räsänen, joka Räsäsen pyynnöstä sai seurata istuntoa oikeussalissa. Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Syyttäjä katsoo, että Räsäsen lausumat loukkaavat homoseksuaalien yhdenvertaisuutta ja ihmisarvoa ja ovat omiaan aiheuttamaan suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja jopa vihaa homoseksuaaleja kohtaan. Lausumat ovat syyttäjän mukaan homoseksuaaleja syrjiviä ja ylittävät sanan- ja uskonnonvapauden rajat.

Syyttäjä huomauttaa, että vaikka teksti on alun perin julkaistu vuonna 2004, Räsänen on 4.11. 2019 levittänyt sitä edelleen ja teksti on yhä nähtävillä. Pohjolaa syytetään siitä, että hän on asettanut tekstin yleisön nähtäville ja pitänyt sen saatavilla.

Toinen syytekohta koskee Räsäsen sosiaalisessa mediassa julkaisemaa tekstiä: ”Kirkko on ilmoittanut olevansa Setan Pride 2019 virallinen partneri. Miten kirkon oppiperusta, raamattu, sopii yhteen sen kanssa, että häpeä ja synti nostetaan ylpeyden aiheeksi?”

Tekstin yhteydessä on kuva Raamatunkohdasta, josta sanat synti ja häpeä on nostettu Räsäsen kirjoittamaan tekstiin. Syyttäjä katsoo, että mielipide, jonka mukaan homoseksuaalisuus on häpeällistä ja synnilistä, solvaa kaikki homoseksuaaleja ryhmänä.

Stillerin ohjelmasta syyttäjä nostaa esille sitaatteja, joissa homoseksuaalisuutta pidetään geneettisenä rappeumana. Syyttäjän mielestä Räsänen myös esittää väitteen, jonka mukaan homoseksuaalit eivät ole Jumalan luotuja, kuten heteroseksuaalit.

Syyttäjä: ”Tässä ei ole kyse raamatuntulkinnasta”

Syytteen esittelyn jälkeen valtionsyyttäjä Anu Mantila perusteli pitkässä alkupuheenvuorossaan syytteitä tarkemmin. Hän korosti, että niissä ei ole kyse teologiasta, Raamatusta saati siitä, miten Raamattua saa tai pitäisi tulkita, eikä myöskään Raamatun käsityksestä avioliitosta.

– Oikeudenkäynnin kohteena on yksinkertaisesti se, ovatko Päivi Räsäsen omat syytteessä kuvatut lausumat sellaisenaan muiden perusoikeuksia loukkaavia riippumatta siitä, onko niille löydettävissä perusteita Raamatusta, Mantila sanoi.

Hän lisäsi, ettei Räsästä syytetä harhaoppisuudesta eikä hän ole inkvisition edessä.

Mantilan mukaan seksuaalivähemmistöillä on oikeus elää tasa-arvoisessa yhteiskunnassa siten, että heidän ihmisarvoaan kunnioitetaan. Rikoslaissa kielletään ihmisryhmän uhkaaminen, panettelu ja solvaaminen, eikä siinä erikseen mainita, että näin on, ellei Raamatussa toisin säädetä. Uskonnon- ja sananvapaudella on rajansa.

Eihän heterojakaan vaadita kieltäytymään heteroseksuaalisista teoista.
− Anu Mantila

Seksuaalisuus ja seksuaalinen identeetti ovat Mantilan mukaan olennainen osa ihmisyyttä. Puhe, jossa homoseksuaalinen teko erotetaan seksuaalivähemmistöön kuuluvan identiteetistä, on itsessään halventavaa. Kun Räsäsen pamfletissa vaaditaan pidättäymistä homoseksuaalista teoista ja korostetaan heidän ihmisarvoaan ja kaikkien ihmisten syntisyyttä, viittaukset yhtäläiseen ihmisarvoon menettävät uskottavuutensa.

– Eihän heterojakaan vaadita kieltäytymään heteroseksuaalisista teoista, Mantila sanoi.

Hän nosti esille ”fundementalististen kirkkojen piirissä” esiintyvän opin, jossa kehotetaan rakastamaan syntistä ihmistä, mutta vihaamaan syntiä. Tämä on hänen mukaansa ihmisarvoa loukkaavaa, koska se kieltää homoseksuaalisilta suhteilta niiden yhdenvertaisuuden ja arvokkuuden nimeällä ne synnillisiksi.

Vaikka Mantila sanoi puheessaan, ettei oikeudessa ole kyse Raamatusta tai teologiasta, hän nosti itse esille Raamatun Vanhan testamentin kohtia, joissa Jumalan nimissä kehotetaan raiskaamaan, tappamaan ja orjuuttamaan. Hänen mukaansa Raamattuun vetoamalla ei voi poistaa tekstien loukkaavaa sisältöä.

Puolustus: syyttäjä vääristelee Päivi Räsäsen lausumia

Päivi Räsäsen puolustusasianajajana oikeudessa toimii varatuomari Matti Sankamo. Hän nosti istuntopäivän aamuna julkiseksi tulleessa ennakkovastauksessa ja itse oikeuden istunnossa esille hyvin vastakkaisen näkemyksen syyttäjän argumentteihin.

– Syytteessä on asiavirheitä, joita meidän on syytä käydä läpi. Yllätyksekseni syyttäjän asiaesittelyssä tuli asiavirheitä vielä lisää. Osa syyttäjän väitteistä on suoranaista vääristelyä, Sankamo sanoi heti puheenvuoronsa aluksi.

Sankamon mukaan Räsäsen pamfletti on vakaumuksellinen, kirkkopoliittinen ja hengellinen mielipidekirjoitus, joka kuuluu sananvapauden ydinalueeseen. Pamfletti käsitteli pari vuotta sitä ennen voimaan tulleen rekisteröidyistä parisuhteista annetun lain teemaa ja kansanedustajan teksti kuuluu poliittisen liitäntänsä vuoksi myös sananvapauden ydinalueeseen.

Päivi Räsänen antamassa haastatteluja ennen oikeudenistuntoa. Paikalla oli runsaasti median edustajia. Myös perussuomalaisten kansanedustajaa Sebastian Tynkkystä kiinnostivat Räsäsen sanomiset. Kuva: Pauli Juusela/Kirkko ja kaupunki

Päivi Räsänen antamassa haastatteluja ennen oikeudenistuntoa. Paikalla oli runsaasti median edustajia. Myös perussuomalaisten kansanedustajaa Sebastian Tynkkystä kiinnostivat Räsäsen sanomiset. Kuva: Pauli Juusela/Kirkko ja kaupunki

Sankamon mukaan pamfletista ei pidä poimia yksittäisiä kohtia, vaan kiinnittää huomio tekstin kokonaisuuteen ja kyseisten kohtien asiayhteyteen. Pamfletissa todetaan sananmukaisesti, että sen tulkintalähtökohtana on seksuaalivähemmistön arvokkuus ja tasa-arvo muuhun väestöön nähden.

–  Tämä tekee syytteestä erittäin poikkeuksellisen. Suomessa ei ole yhtään korkeimman oikeuden ennakkotapausta, jossa vastaajan oletetaan kiihottaneen kansanryhmää vastaan tekstistä, jossa hän nimenomaan kehottaa kunnioittamaan vähemmistöä ja suhtautumaan siihen tasavertaisesti, Sankamo sanoi.

Se, että syyttäjä on irrottanut katkelmat asiayhteydestään, vääristää Sankamon mukaan sen sisältöä. Lisäksi teksti on kirjoitettu vuonna 2003 ja edustaa vastaajan tuon ajan näkemystä. Esimerkiksi käsite psykoseksuaalinen häiriö on tullut Räsäsen tietoon Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnassa vielä 1990-luvulla käytössä olleesta oppikirjallisuudesta.

Räsänen julkaisi Sankomon mukaan jo pamfletin omilla verkkosivuillaan vasta sen jälkeen, kun valtakunnansyyttäjä ilmoitti harkitsevansa syytettä eli puolustukseksi.

Räsänen pitää ihmisiä samanarvoisina

Sankamon mukaan Räsäsen ja laajemminkin kristinuskon mukaan kaikki ihmiset ovat samanarvoisia ja jokainen on syntinen, eikä Räsänen nosta itseään muita paremmaksi. Räsänen on Ruben Stillerin ohjelmassa nimenomaan protestoinut syntikeskustelun rajaamista vain homoseksuaaleihin ja että kaikki ovat Jumalan edessä syntisiä. Sankamo kiinnittää huomiota myös radio-ohjelman debattiluonteeseen ja nopeatempoisuuteen.

Puolustuksen mukaan Räsänen ei ole Stillerin ohjelmassa esittänyt väitettä, jonka mukaan homoseksuaalit eivät olisi Jumalan luotuja, vaan kysymys on syyttäjän tulkinnasta.

Ajatus siitä, että Jumala rakastaa syntistä ihmistä, mutta vihaa syntiä, ei ole kristinuskossa tai uskonnoissa poikkeuksellinen. Ja se, ettei ihmistä ja hänen tekojaan voida erotella toisistaan, tekisi uskonnosta puhumisen turhaksi. Uskontoihin kun sisältyy ajaus, että ihminen voi muuttua.

Tämä kertoo siitä, miten merkittävästä eri perusoikeuksia toisiinsa vertailevasta päätöksestä on kyse.

Sankamon mukaan syyttäjä luki itse otteita Raamatusta ja hänellä on ollut Raamattu mielessä, kun hän on syytteen nostanut. Niinpä syyttäjä asettaa itse tuomioistuimen tilanteeseen, jossa se joutuu ottamaan kantaa Raamattuun tai ainakin päättämään, ottaako se siihen kantaa. Eikä se voi ottaa siihen kantaa ilman tekstin tulkintaa. Esimerkiksi tekstit synti ja häpeä liittyvät puolustuksen mukaan tähän.

Syyttäjän ja puolustuksen todistelu ja muun muassa Päivi Räsäsen oma kuuleminen jatkuivat usean tunnin ajan. Kello kuuden aikaan illalla kävi selväksi, että oikeusistuntoa ei saada päätökseen yhtenä päivä. Oikeuden puheenjohtajan mukaan loppulausuntoja käsitellään 14.2.2022.

Sekä syyttäjät että puolustusasianajajat toivat oikeudenkäynnissä esille niin suomalaisia, pohjoismaisia kuin eurooppalaisia oikeustapauksia ja vetosivat muun muassa Euroopan ihmisoikeussopimukseen. Tämä kertoo siitä, miten merkittävästä eri perusoikeuksia toisiinsa vertailevasta päätöksestä on kyse. Käräjäoikeuden päätös tuskin tulee olemaan lopullinen sana tässä oikeudenkäynnissä, jota seurataan laajalti myös maailmalla.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.