null Kesä on täällä! Lumoudu luonnosta ja kajauta ilmoille Suvivirsi

Talven jälkeen kevään vihreys ja lämpö herättävät suomalaiset nauttimaan luonnosta, myös Kati Pirttimaan. Hän kokosi yhdessä Hanna Aution kanssa uuden Suvilinnun lauluja -yhteislauluvihkon, joka koostuu kesä- ja luontoaiheisista virsistä ja lauluista.

Talven jälkeen kevään vihreys ja lämpö herättävät suomalaiset nauttimaan luonnosta, myös Kati Pirttimaan. Hän kokosi yhdessä Hanna Aution kanssa uuden Suvilinnun lauluja -yhteislauluvihkon, joka koostuu kesä- ja luontoaiheisista virsistä ja lauluista.

Ajankohtaista

Kesä on täällä! Lumoudu luonnosta ja kajauta ilmoille Suvivirsi

Suvivirsi sekä muut kesäiset virret ja laulut kaikuvat ympäri maata 27. toukokuuta. Silloin vietetään Suvivirren sunnuntaita.

Jo joutui armas aika ja suvi suloinen… Näin alkaa virsi 571 eli Suvivirsi. Tämän 1600-luvulta Ruotsista lähtöisin olevan virren suomalaiset tuntevat. Se tuo mieleen koulun kevätjuhlan, kesähäät, vihreinä tuulessa huojuvat koivut, juhannuksen ja lintujen laulun.

Suvivirsi on totuttu veisaamaan yhdessä. Tutun virren ympärille on viime vuosina kasvanut lukuisia yhteislaulutapahtumia, joissa lauletaan myös muita tunnettuja keväisiä ja kesäisiä virsiä sekä lauluja. Ihmiset kokoontuvat laulamaan yhdessä Suvivirren sunnuntaina 27. toukokuuta ympäri maata. Laulutapahtumia järjestetään myös sen jälkeen.

– Suvivirsi-laulutilaisuuksista on tullut keväinen vastine Kauneimmille joululauluille. Molemmilla tehdään hyvää, sanoo Espoon hiippakunnan asiantuntija Kati Pirttimaa.

Kevät- ja kesälauluilla kerätään varoja kehitysmaiden lasten ja nuorten koulutukseen Kirkon Ulkomaanavun kautta. Tänä vuonna kohdemaana on Nepal, jossa kunnostetaan koulujen juomavesijärjestelmiä ja vessoja sekä jaetaan lapsille koulutarvikkeita.

Suvilinnun lauluja voidaan laulaa eri-ikäisten kanssa monenlaisissa tilaisuuksissa. - Kati Pirttimaa

Kesäisistä yhteislauluista on koottu joululaulujen tapaan vuosittain ilmestyvä lauluvihko Suvilinnun lauluja. Uuden vihkon ovat koonneet Kati Pirttimaa ja Haagan seurakunnan kanttori Hanna Autio. Se sisältää 30 laulua.

– Aikamoisen karsintatyön jälkeen olemme valinneet lauluvihkoon sekä virsiä, hengellisiä lauluja että muita iloisia ja kesäisiä lauluja. Kantavina teemoina ovat kesä ja luonto, sanoo Pirttimaa.

Laulettavaa riittää kaiken ikäisille, vanhoista kansanlauluista nuoren seurakunnan veisuihin ja tangosta vakavahenkisiin virsiin. Rippikoulun vanhempainiltoja ajatellen mukana on myös äideille ja isille tuttuja ripariveisuja, joiden kautta he voivat verestää omia muistojaan.

– Ajatuksemme on, että Suvilinnun lauluja voidaan laulaa eri-ikäisten kanssa monenlaisissa seurakunnan tilaisuuksissa. Esimerkiksi kokonaisen messun voi toteuttaa Suvilinnun lauluilla.

Tämän vuoden lauluvihkoon ovat päässeet Suvivirren lisäksi esimerkiksi virsi 490 Mä silmät luon ylös taivaaseen, virsi 462 Soi kunniaksi Luojan sekä virsi 979 Tulkoon tie sinua vastaan. Lisäksi mukana on esimerkiksi Kahden maan kansalainen, Kalliolle kukkulalle, Kesäpäivä Kangasalla, Peipon pesä, Sininen ja valkoinen sekä Satumaa.

Mikä on Kati Pirttimaan oma suosikki Suvilinnun lauluvihkossa? Suvivirsi tietenkin. Sen lisäksi mieluisia ovat etenkin virsikirjan lisävihkosta löytyvä Jumalamme, suuruuttasi sekä kevyemmät laulut Minun ystäväni ja Sitkeä sydän.

Hän toivoo, että kesäisten virsien ja laulujen laulaminen yhdessä olisi vahva yhteisöllinen kokemus.

– Me kaikki olemme Jumalan luomia ja voimme yhdessä laulaa ja ihmetellä luontoa. Voimme olla kiitollisia tästä maailmasta ja samalla auttaa Nepalin lapsia keräyksen kautta. Auttaminen voi olla myös iloinen asia, sanoo Kati Pirttimaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.