null Keskusteluja kryptassa -podcast: Neljä keinoa, joilla voimme rakentaa ja ylläpitää rauhaa

– Rauha on tosi hauras, toteaa valtiosihteeri Pilvi Torsti Keskusteluja kryptassa -podcastissa.

– Rauha on tosi hauras, toteaa valtiosihteeri Pilvi Torsti Keskusteluja kryptassa -podcastissa.

Hyvä elämä

Keskusteluja kryptassa -podcast: Neljä keinoa, joilla voimme rakentaa ja ylläpitää rauhaa

Ristiriidat ovat osa elämää. Turhia konflikteja voi silti vältellä pienillä arjen teoilla.

Ihmisillä on tarve elää sovussa toistensa kanssa. Rauhaa kannattaakin rakentaa arjen kohtaamisissa, kuten bussipysäkeillä, koulussa, työpaikoilla ja harrastuksissa. Aidolla kohtaamisella, joustavuudella ja avoimella mielellä pääsee jo pitkälle.

Keskusteluja kryptassa -sarjassa kirjailija Elina Hirvonen pohtii rauhaa yhdessä koomikko ja juontaja Ali Jahangirin ja valtiosihteeri Pilvi Torstin kanssa. Jahangiri on asunut lapsena sodan keskellä Iranissa ja muutti vuonna 1991 pakolaisena Suomeen. Pilvi Torsti on väitellyt poliittisesta historiasta ja tutkimuksessaan perehtynyt muun muassa entisen Jugoslavian alueeseen.

Nostimme keskustelusta neljä kohtaa, joita noudattamalla elämästä voi tulla piirun verran sopuisampaa.

1. Pidetään huolta sananvapaudesta.

– Sananvapaus ei ole sitä, mitä minä voin sanoa, vaan myös sitä, mitä täysin eri mieltä oleva ihminen voi sanoa. Se, että joku on sitä mieltä, etten saisi olla täällä, häiritsee totta kai. Vielä enemmän häiritsisi se, jos hänellä ei olisi oikeutta sanoa sitä. Se tarkoittaisi sitä, että vähitellen minultakin vietäisiin sananvapaus, sanoo Ali Jahangiri.

2. Koulutetaan lapset ja uskotaan yhteisiin instituutioihin.

– Varhainen puuttuminen on tärkeää. Olen konservatiivi sellaisissa asioissa kuin instituutiot. Mikään ei ole parempi rauhan tae niin kansallisesti ja kansainvälisesti kuin yhteiset instituutiot, esimerkiksi koulu ja YK, sanoo Pilvi Torsti. 

3. Vuorovaikutus lisää ymmärrystä. Kuunnellaan ja pyritään ymmärtämään toinen toisiamme.

– Aina ei tarvitse ajatella samalla tavalla. Toisinaan riittää se, että sietää ja myöntää ihmisten välisen yhteiselon kompleksisuuden. Voi hyväksyä asioiden olevan vaikeita ja käyttäytyä ihmisiksi. Se on sellaista perusihmisyyttä, että pyrkii vähän ymmärtämään toisia ja kävelee vaikka pois tilanteesta, jos alkaa ärsyttää, sanoo Pilvi Torsti.

– Revin lapsena toisten käsistä leluja. Koulussa vanhemmilleni sanottiin, ettei Ali tule muiden lasten kanssa toimeen. Ei tiedetty, että vanhempani olivat kieltäneet minua ottamasta leluja maasta, koska niissä voi olla räjähde, kertoo Ali Jahangiri.

4. Rauha rakentuu arjessa ja naapurisovussa.

– Uskon vahvasti, että rauha rakentuu arjen tilanteissa: bussipysäkeillä, kouluissa, työpaikoilla ja konserteissa, sanoo Pilvi Torsti.

– Me haluamme saavuttaa rauhan poliittisin keinoin, mutta emme ikinä saavuta sitä niin. Me saavutamme rauhan silloin, kun naapurit viihtyvät keskenään, olivat he sitten minkä värisiä tai minkälaisia tahansa, Ali Jahangiri sanoo.

 

Kaikki jaksot löydät täältä.

Rauha-jakson voit kuunnella myös SuplastaSpotifysta tai SoundCloudista.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Oikeudenmukaisuudelle on länsimaissa kaksoisstandardit − muista nämä viisi asiaa, kun seuraat Afganistanin tilannetta

Ajankohtaista

Oikeudenmukaisuuden käsitettä ei sovelleta samalla tavoin länsimaihin ja Afganistaniin. ”Ihmisoikeuksia ei voi ottaa vakavasti jossain päin maailmaa ja toisaalla ei”, muistutettiin Keskusteluja kryptassa -sarjan avausjaksossa.







Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.