null Keskusteluja kryptassa -podcast: Ihmisarvo ei ole neuvotteluasia – seitsemän näkökulmaa ihmisarvoisempaan ajatteluun 

Ujuni Ahmed ja Kirsi Piha keskustelevat podcastissa siitä, mitä on ihmisarvoinen elämä ja kuka siitä saa päättää.

Ujuni Ahmed ja Kirsi Piha keskustelevat podcastissa siitä, mitä on ihmisarvoinen elämä ja kuka siitä saa päättää.

Hyvä elämä

Keskusteluja kryptassa -podcast: Ihmisarvo ei ole neuvotteluasia – seitsemän näkökulmaa ihmisarvoisempaan ajatteluun 

Ihmisarvo on ihmisen elämän tasavertaista kunnioittamista sen kaikissa muodoissa. Se ei ole mielipidekysymys, toteavat ihmisoikeusaktivisti Ujuni Ahmed ja viestintäyrittäjä Kirsi Piha.

Ennakkoluuloihin ja erilaisuuden pelkoon liittyvä vihapuhe ei ole lisääntynyt pelkästään maallikoiden keskuudessa, vaan myös päättäjät ja vaikuttajat saattavat puhua epäkunnioittavasti erilaisista ihmisistä. 

Ihmisen arvo määritellään politiikassa sanoin ja teoin. Samoilla välineillä se voidaan konkreettisesti myös romuttaa. Mitä on ihmisarvoinen elämä ja kuka siitä saa päättää? Näistä asioista puhutaan  Keskusteluja kryptassa -podcastissa, jossa Elina Hirvosen vieraina ovat ihmisoikeusaktivisti Ujuni Ahmed ja viestintäyrittäjä Kirsi Piha.

Poimimme keskustelusta seitsemän näkökulmaa ihmisarvoisempaan ajatteluun:

1. Erityisesti poliitikoilla pitäisi olla suuri kynnys siinä, mitä he suustaan päästävät. Tällä hetkellä puhe on hyvin kirjavaa.

– Politiikassa ei pitäisi olla mukana sellaisia ihmisiä, jotka alentavat ihmisarvoa, sanoo Ujuni Ahmed.

2. Rakenteiden pitäisi ylläpitää ihmisarvoa. Oikeusvaltio ja yhteiskunta ovat sitä varten, että jokainen ihminen kokisi kuuluvansa mukaan ja että heidän oikeuksistaan pidetään huolta.

3. – On vaarallista kategorisoida ihmiset "me ja ne muut" -lohkoihin. Silloin meidän ihmisarvomme on itsestäänselvä, mutta jonkun toisen pitää ansaita se. Ja niille muille on vähän erilaiset säännöt kuin meille, sanoo Kirsi Piha.

4. Nykyään joillakin on otsaa kyseenalaistaa toisten ihmisarvo.

– Miten voi fiksusti perustella ihmisarvon vastaisia tekoja ja puheita? kysyy Ujuni Ahmed.

Samaan aikaan, kun itselle halutaan oikeuksia ja pidetään kiinni omasta ihmisarvosta, vastustetaan toisten ihmisarvoa. Ja näitä asioita pyritään perustelemaan jotenkin fiksusti.

5. Maahanmuuttajien ongelmia ei aina nähdä yhteisinä ongelmina. Jos ongelmat eivät kosketa valtaväestöä, maahanmuuttajataustaisten pitää ratkaista ne itse.

– Siis samat velvollisuudet, mutta eri oikeudet, sanoo Ujuni Ahmed.

6. Tärkeää olisi yrittää ymmärtää, mistä mielipiteet kumpuavat. Politiikassa käytetään hyväksi ihmisten pelkoja. Jokin asia on minulta pois, jos se tulee jollekin toiselle. Pitäisi voida keskustella siitä, ettei elämä ole nollasummapeliä.

– Pyritään estämään sitä, että annamme eliitin peluuttaa vähempiosaisia keskenään, sanoo Kirsi Piha.

7. Paras oppimisen paikka on, kun jää itse kiinni omasta virheestä tai virheellisestä ajatuksesta. Silloin voi kysyä, miksi ajattelen näin ja miksi toimin näin.

 

Kuuntele koko Keskusteluja kryptassa -podcast-sarja tästä.

Rakkaus-jakson voit kuunnella myös SuplastaSpotifysta tai SoundCloudista.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Oikeudenmukaisuudelle on länsimaissa kaksoisstandardit − muista nämä viisi asiaa, kun seuraat Afganistanin tilannetta

Ajankohtaista

Oikeudenmukaisuuden käsitettä ei sovelleta samalla tavoin länsimaihin ja Afganistaniin. ”Ihmisoikeuksia ei voi ottaa vakavasti jossain päin maailmaa ja toisaalla ei”, muistutettiin Keskusteluja kryptassa -sarjan avausjaksossa.







Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.