null Keskusteluja kryptassa -podcast: Kuusi tapaa, joilla toivo suojaa ihmistä loppuun asti

Toivon voi nähdä myös biologisena voimana, pohtii kirjailija Sirpa Kähkönen podcast-keskustelussa.

Toivon voi nähdä myös biologisena voimana, pohtii kirjailija Sirpa Kähkönen podcast-keskustelussa.

Hyvä elämä

Keskusteluja kryptassa -podcast: Kuusi tapaa, joilla toivo suojaa ihmistä loppuun asti

Toivo on voima, joka kannattelee ihmistä kaikkein vaikeimmissakin tilanteissa. Kokeeko saattohoitopotilas toivoa? Mistä toivon voima kumpuaa, kun elämässä kaikki kaatuu päälle?

Aina on toivoa. Toivo kantaa. Älä koskaan menetä toivoasi. Nämä tutut ja kuluneetkin lausahdukset kertovat siitä, että ihmisillä on kyky nähdä toivoa toivottomuuden keskellä. Siihen turvataan silloinkin, kun mitään muuta ei ole enää jäljellä.

Miten epätoivo eroaa toivottomuudesta tai mitä toivoa on saattohoidossa? Tästä puhuvat kirjailija Elina Hirvosen kanssa kirjailija Sirpa Kähkönen ja Terhokodin entinen johtaja, ylilääkäri Juha Hänninen Keskusteluja kryptassa -podcastissa.

Näin toivo näkyy ihmisen elämässä:

1. Toivo on hengissä pysymisen ehto. Kannattaa muistaa, että oli kuinka hankalaa tahansa ja tapahtui mitä tahansa, aina on olemassa jotain parempaa, jota kohti ollaan menossa.

2. Ennen kuin on ihan varmaa, että käy huonosti ja lopulta tuho perii, siihen asti ihminen ajattelee, että tässä käy kuitenkin hyvin. Se on lohdullista.

3. Perimmäistä toivoa ei voi valita, vaan se on voima, joka jyllää ihmisessä loppuun asti. Sen voi nähdä myös hyvin biologisena voimana. 

4. Mielikuvitus auttaa jaksamaan vaikeissa tilanteissa. Lukeminen ja taide voivat tuottaa maailmoja, joihin voi turvautua vaikean paikan tullen. Ne ovat välineitä järjissään pysymiseen ja elämästä iloitsemiseen, vaikka muuten tuntuisi toivottomalta.

5. Toivo kiinnittyy aina johonkin. Sairas ihminen toivoo paranemista niin kauan kuin se on mahdollista. Jos se ei ole realistista, toivo kiinnittyy johonkin muuhun, esimerkiksi hyvään kuolemaan tai läheisten pärjäämiseen.

6. Toivo tulee suhteesta muihin ihmisiin ja siitä, mitä itse valaa muihin. Esimerkiksi saattohoidossa hyvä kuolema liittyy turvallisuuden tunteeseen. On tärkeää, että ihminen kokee pystyvänsä hallitsemaan tilanteen ja muut auttavat häntä siinä. Hoitohenkilöstö ja muut tukevat ja jakavat tietoa, jotta ihminen voi säilyttää toivonsa loppuun asti.

Kuuntele koko podcast-sarja tästä.

Toivo-jakson voit kuunnella myös SuplastaSpotifysta tai SoundCloudista.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.