null Oikeudenmukaisuudelle on länsimaissa kaksoisstandardit − muista nämä viisi asiaa, kun seuraat Afganistanin tilannetta

Ajankohtaista

Oikeudenmukaisuudelle on länsimaissa kaksoisstandardit − muista nämä viisi asiaa, kun seuraat Afganistanin tilannetta

Oikeudenmukaisuuden käsitettä ei sovelleta samalla tavoin länsimaihin ja Afganistaniin. ”Ihmisoikeuksia ei voi ottaa vakavasti jossain päin maailmaa ja toisaalla ei”, muistutettiin Keskusteluja kryptassa -sarjan avausjaksossa.

Kirjailija Elina Hirvonen keskusteli afganistanilaistaustaisen oikeustulkin Aziza Hossainin ja toimittaja Maria Mantereen kanssa Afganistanin vakavasta ihmisoikeustilanteesta, kun  ensimmäinen Keskusteluja kryptassa -livekeskustelu käytiin Helsingin tuomiokirkon kryptassa.

Keräsimme keskustelusta viisi pointtia, jotka itse kunkin tulee ymmärtää Afganistanin tilanteesta. 

1. Länsi tekee suuren virheen, jos se unohtaa Afganistanin, sanoi oikeustulkki Aziza Hossaini. Tiedämme historiasta, että kun julmuus saa jalansijan jossain päin maailmaa, raakuudet eivät pysähdy sinne. Jos talibaneja ei pysäytetä ajoissa, jossain vaiheessa julmat teot leviävät ja saapuvat myös Suomeen. 

2. Oikeudenmukaisuudelle on länsimaissa kaksoisstandardit. Jos valtio asettaisi naisille ulkonaliikkumiskiellon Ranskassa tai Saksassa, muut länsimaat puuttuisivat taatusti asiaan.

− Ajattelevatko ihmiset, että Afganistanissa nyt vaan on sellaista? Ajatellaan, että ehkä ne naiset eivät edes halua mennä kouluun, ihmetteli Aziza Hossaini.

− Ihmisoikeuksia ei voi ottaa vakavasti jossain päin maailmaa ja toisaalla ei, painotti Elina Hirvonen.

3. Länsimaalaiset eivät ole opettaneet afganistanilaisille naisille demokratian ja tasa-arvon käsitteitä. Paikalliset ihmiset ovat jo vuosien ajan tehneet uskomattoman rohkeita asioita pyrkiessään parantamaan ihmisoikeuksia Afganistanissa. Edellisellä talibanien valtakaudella esimerkiksi monet äidit opettivat tyttäriään salaa lukemaan, vaikka niin tehdessään vaaransivat henkensä. 

4. Länsimaiden tulee vaatia, että afganistanilaiset naiset pääsevät neuvottelupöytiin. Jos puhutaan naisten oikeuksista, on oikein, että he pääsevät mukaan neuvottelupöytiin.

− Meidän pitää yrittää kuunnella heitä, jotka ovat siellä, ja kysyä, miten voimme auttaa, toimittaja Maria Manner sanoi. 

5. Länsimainen media voi olla sokea Talibanin propagandalle. Länsimaalaiset mediat uutisoivat syyskuun toisella viikolla mustiin burkiin pukeutuneiden naisten mielenosoituksista Kabulin Shaheed Rabbani Education University -yliopistolla. Aziza Hossaini kyseenalaisti tiedon, että kaikki osallistujat olisivat naisia, koska afganistanilaiset naiset eivät pukeudu mustaan, vaan käyttävät mielellään perinteisiä afganistanilaisasuja, jotka ovat värikkäitä. Sota-aikana afganistanilaisten burkatkin olivat taivaansinisiä tai valkoisia. 

Voit katsoa koko oikeudenmukaisuus-keskustelun alta! Keskustelusarjan tulevat osat näytetään suorana K&k:n Facebook-sivulla ja Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan Youtube-kanavalla.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.