Keskusteluja kryptassa -podcast: Seitsemän keinoa pelon kanssa elämiseen
Pelko on voimakas tunne, joka voi hallita elämää.
Miten pelon kanssa pystyy elämään ja miten siihen pitäisi suhtautua? Leena Malkki ja Linda-Maria Roine pohtivat hyvin henkilökohtaisella tasolla pelkoa yhdessä kirjailija Elina Hirvosen kanssa Keskusteluja kryptassa -podcastissa.
Kokosimme podcastista seitsemän teesiä, jotka antavat uutta perspektiiviä pelkoon:
1. Tue heitä, jotka pelkäävät. Voit myös luottaa muiden tukeen silloin kun sinua pelottaa.
2. Inhimillisyys ja ihmisten kohtaaminen ovat yleensä hyvää vastalääkettä pelolle. Pelko liittyy usein epävarmuuteen ja tuntemattomuuteen. Pitäisi sietää sitä, että ihmiset ajattelevat asioista eri tavalla. Kaikkia jännitteitä ja konflikteja ei saada purettua.
3. Kun elämässä kohtaa oman pelkonsa, esimerkiksi sairastumisen, niin vasta silloin huomaa itsessään valtavan määrän voimavaroja. Voi olla yllättävää hoksata, että sairauden kanssa onkin helpompi elää kuin sairauden pelossa.
4. Pelon lietsomisen taustalla on usein vallan ja kontrollin ottaminen. Halutaan hallita häntä, joka saadaan pelkäämään.
5. On tärkeää muistaa, että vaikka itselle joku asia on turvallista, niin se ei ole sitä välttämättä kaikille muille.
6. Mikään uskonto, etnisyys tai vähemmistöön kuuluminen ei sellaisenaan aiheuta väkivaltaa, vaan väkivalta on aina jonkun ihmisen oma valinta. Yhteisöön kuulumista käytetään usein tekosyynä pahan tekemiseen.
7. Koita kääntää pelko voimavaraksi – voisitko luottaa siihen, että kaikella on tarkoituksensa? Miksei asia olisi näin tulevaisuudessakin?
Kuuntele podcast:
Kuuntele koko sarja tästä.
Pelko-jakson voit kuunnella myös Suplasta, Spotifysta tai SoundCloudista.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Yhä useammalla on entistä turvattomampi olo – tutkija Ilona Suojasen mukaan pienet arjen asiat ja avuliaisuus voivat olla suuria turvallisuustekijöitä
Hyvä elämä– Jos pelko ja turvattomuus pääsevät valtaan, me emme pysty toimimaan. Nyt tarvittaisiin sitä, että ollaan mahdollisimman hyviä ihmisiä toisillemme, sanoo tutkija Ilona Suojanen.