null Suorittamisen eetos vaikuttaa myös nuorten aikuisten ihmissuhteisiin –  ”Ehkä se on tämän ajan vitsaus, että kaiken pitäisi olla viimeisen päälle”, sanoo yliopistopappi Leena Huovinen

– Kun opiskelija tulee puhumaan papille, hänellä on ehkä ajatus siitä, että tähän ihmiseen voi luottaa ja että kaikesta voi puhua ja tänne se jää, sanoo Leena Huovinen, joka on työskennellyt pappina opiskelijoitten parissa noin 25 vuotta.

– Kun opiskelija tulee puhumaan papille, hänellä on ehkä ajatus siitä, että tähän ihmiseen voi luottaa ja että kaikesta voi puhua ja tänne se jää, sanoo Leena Huovinen, joka on työskennellyt pappina opiskelijoitten parissa noin 25 vuotta.

Hyvä elämä

Suorittamisen eetos vaikuttaa myös nuorten aikuisten ihmissuhteisiin –  ”Ehkä se on tämän ajan vitsaus, että kaiken pitäisi olla viimeisen päälle”, sanoo yliopistopappi Leena Huovinen

Ihmissuhteet ovat yleisimpiä aiheita, joista Leena Huovinen puhuu opiskelijoiden kanssa Helsingin yliopistolla. Moni miettii sitotutumista ja esimerkiksi sitä, riittääkö itse tai riittääkö toinen.

– Nuoret ovat suoria, valveutuneita ja puhuvat asiasta kuin asiasta. He eivät kanna sellaista häpeää kuin oma sukupolveni, sanoo Helsingin seurakuntien johtava oppilaitospappi Leena Huovinen, joka työskentelee Helsingin yliopiston keskustan ja Meilahden kampuksilla.

Ihmissuhteet ovat yleisimpiä syitä sille, miksi oppilaitospapin kanssa tullaan juttelemaan. Papille puhutaan varsinaisista parisuhdeasioista, mutta myös omaan itseen liittyvistä asioista, jotka tulevat vastaan ihmissuhteissa.

Osa opiskelijoista on vasta irrottautumassa vanhemmista ja saattaa huomata, että lapsuudenkodin perintö vaikuttaa tapaan toimia ja olla parisuhteessa. Papille puhutaan myös yksinäisyydestä ja kumppanin kaipuusta.

– Kun opiskelija tulee puhumaan papille, hänellä on ehkä ajatus siitä, että tähän ihmiseen voi luottaa ja että kaikesta voi puhua ja tänne se jää. Näin toivon. Lisäksi toivon, että vaikka he tulisivat tänne epätoivon kanssa, he voisivat lähteä mukanaan jonkinlainen toiveikkuus, Huovinen sanoo.

Ratkaisut ovat usein ihmisellä itsellään

Leena Huovinen on työskennellyt pappina opiskelijamaailmassa noin 25 vuotta. Työssä pitää olla sekä suora että hienotunteinen.

– Täytän pian 60, joten minulla on jo pokkaa sanoa monestakin asiasta. Ei sillä, että tietäisin, mutta sen verran voin sanoa, että tästäkin selvitään.

– Minulla on myös rohkeutta kysyä, mutta vastaukset, ne ovat usein ihmisessä itsessään, Huovinen sanoo.

Tehtäväni on auttaa tunnistamaan oma tilanne ja rohkaista löytämään oma tie.

Ihmissuhdekiemurat eivät yleensä ratkea parilla tempulla, mutta kuulluksi tuleminen auttaa.

– Silloin sisimmässä alkaa tapahtua ja alkaa löytyä vaihtoehtoja. Tehtäväni on auttaa tunnistamaan oma tilanne ja rohkaista löytämään oma tie.

Opiskelija voi tulla Leena Huovisen juttusille myös kumppaninsa kanssa.

Opiskelija voi tulla Leena Huovisen juttusille myös kumppaninsa kanssa.

Rakkaudessa on kyse riskinottamisesta

Osa opiskelijoista tahtoo puhua papin kanssa ihmissuhdeasioista kaksin, osa tulee juttusille kumppanin kanssa. Opiskelijat pohtivat muun muassa vuorovaikutusta ja sitä, riitänkö minä tai riittääkö toinen minulle. Myös uskottomuus on yleinen puheenaihe.

Enemmän kuin ennen pinnalla ovat seksuaalisuuteen ja sukupuoleen liittyvät teemat, avoimet suhteet, monisuhteisuus ja tietynlainen suorittamisen eetos.

– Ehkä se on jokin tämän ajan vitsaus, että kaiken pitäisi olla viimeisen päälle, myös ihmissuhteen, ja että pitäisi tehdä kovasti töitä, jotta se olisi parempi, Huovinen pohtii.

Nykyään kaikkeen liittyy paljon valintoja jo päiväkoti- ja koulumaailmasta alkaen. Aikuisena pohditaan, valitsinko tai valitsenko parhaan mahdollisen kumppanin.

Myös sitoutuminen ja siihen liittyvät kysymykset mietityttävät. Onko oma seurustelukumppani ihminen, johon haluan sitoutua? Missä vaiheessa on aika muuttaa yhteen tai mennä kenties naimisiin – vai ovatko nämä edes omia juttujani?

– Sitoutuminen on hyvä sana, vaikka sitä ehkä vähemmän käytetään keskusteluissa. Rakkaudessa on kyse riskinottamisesta, ja haluan rohkaista siihen. Se on myös paikka kasvaa, ja moninkertaistaa ilot.


Leena Huovisen ja muiden Helsingin seurakuntien oppilaitospappien yhteystiedot löydät
täältä.

Keskustelunaiheita nuorille aikuisille

Haluanko sitoutua? Mitä se meille tarkoittaa, onko meilllä samanlaisia ajatuksia? Uskallanko heittäytyä rakkauteen, vaikka ei voi tietää, kuinka meidän käy?

Missä näen itseni ja meidät kymmenen, entä kahdenkymmenen vuoden päästä? Tätä pohtiessa odotukset konkretisoituvat.

Millaisia keinoja ja työkaluja meillä on pitää toinen toisemme kartalla siitä, missä mennään? Parisuhdekin kaipaa tsekkauspisteitä. Niille on hyvä raivata tilaa erityisesti silloin, jos on lapsi tai lapsia.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Ulkomaalainen opiskelija tarvitsee suomalaisia kavereita – Friends-ohjelma yhyttää ystäviksi

Ajankohtaista Hyvä elämä

Jos tahdot tutustua uusiin ihmisiin ja kulttuureihin ja taidat englannin kielen, olet erittäin tervetullut osallistumaan piakkoin starttaavaan Friends Program -toimintaan. Viime vuoden osallistuja Ville Rantanen kiittelee ohjelman ilmapiiriä.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.